Gebelik Takibi Ankara ilindeki doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Gebelik takibi sırasında doktorlarımıza her zaman rahatlıkla ulaşabilir, her türlü konuda çekinmeden konuşabilirsiniz. Ankara jinekolog muayene ücretleri ve gebelik takibi Ankara fiyatları 2024 detayları için doktorunuzdan bilgi alınız.

Gebelik Takibi Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İdeal olarak, bebek sahibi olmayı düşünen bir çift, hamileliğin önerilip önerilemeyeceğini ve gebelik takibi hakkında tartışmak için bir doktor veya başka bir sağlık uzmanıyla görüşmelidir. Genellikle, hamilelik çok güvenlidir. Bununla birlikte, bazı bozukluklar hamilelik takibi sırasında ciddi olabilir. Ayrıca bazı çiftler için kalıtsal bozukluğu olan bir bebek sahibi olma riski artar.

Bir çift bir bebek sahibi olmayı düşündüğü anda, kadın günde bir kez folat (folik asit) içeren bir multivitamin almaya başlamalıdır. Çocuk doğurma çağındaki kadınlar için önerilen en düşük miktar 400 mikrogramdır. Folat, omurilik veya beynin gelişimini etkileyerek doğum kusurlu bebeği olma riskini azaltır (nöral tüp defekti). Nöral tüp defektli bebeği olan kadınlar, genellikle önerilenden çok daha büyük bir miktar almaya başlamalıdır. Başka bir bebek sahibi olmayı düşünmeye başlar başlamaz 1000 mikrogram veya daha yüksek dozlar ile alınabilir.

Hamile kalmayı düşünen kadınlar, hamile kalıncaya kadar beklemek yerine, folat içeren (belirli doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan) bir multivitamin almaya başlamalıdır. Eğer çift bir bebek sahibi olmaya karar verirse, onlar ve doktor gebeliği mümkün olduğu kadar sağlıklı kılmanın yollarını tartışırlar. Kadın doktora sağlığını veya gelişmekte olan fetüsün sağlığını bozabilecek faktörler hakkında sorular sormalıdır.

Gebelik Düşünenler İçin Önemli Uyarılar!

Hamilelik takibi Ankara doktorlarımız tarafından gebelik düşünenlere önerilir:

  • Tütün veya alkol kullanmamak
  • Fetusa zarar verebilecek sigara dumanına maruz kalmamak
  • Kediler eve sıkı sıkıya bağlı olmadıkça ve diğer kedilere maruz kalmadıkça, kedi kumu veya kedi dışkısı ile temasa geçmemek (bu temas, fetusun beynine zarar verebilecek bir protozoanın enfeksiyonu olan toksoplazmozisi bulaştırabilir)
  • Kızamıkçık veya doğum kusurlarına neden olabilecek diğer enfeksiyonlara sahip kişilerle temasa geçmemek
  • Su çiçeği olduğunu ve bağışıklık kazandığını gösteren bir test yapılmadıkça, suçiçeği veya zona hastalığı olan kişilerle temasa geçmemek

Suçiçeği ve zona, uçuk virüslerinden kaynaklanır. Doğum sırasında, bu virüsler fetusa yayılabilir ve ciddi hastalıklara neden olabilir. Virüs ayrıca kadında şiddetli olan zatürreye de neden olabilir.

Hamilelikten önce bu tür faktörleri bilmek ve bunlarla başa çıkmak hamilelikte sorun riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, kadın diyetini ve sosyal, duygusal ve tıbbi kaygılarını doktorla tartışabilir.

Bir kadın hamile kalmadan önce eğer geçirmediyse mutlaka kızamıkçık aşısını yaptırmalıdır. Hasta folat kullanmıyorsa, doktor nöral tüp defekti olan bir bebeği varsa, önerilen günlük folat miktarını veya daha fazla folat içeren doğum öncesi multivitaminleri önerebilir. Gerekirse, kadının ve eşinin kalıtsal genetik bozukluğu olan bir bebek sahibi olma riski altında olup olmadığını belirlemek için genetik tarama yapılabilir.

Hamilelik Takibi Ankara : İlk Randevu

Hamileliğin onaylanmasından sonra, kadının, 6 ila 8 hafta arası bir hamilelik muayenesi yapılması gerekir. Bu zamanda yapılan ultrason ile doğum tarihi mümkün olduğunca doğru tahmin edilebilir.

Kadın doğum uzmanı, kadının rahatsızlıkları, aldığı ilaçları ve diyabet, düşükler ve doğum kusurları gibi sorunlar da dahil olmak üzere önceki gebeliklerle ilgili ayrıntıları soracaktır.

Gebelik Takibi Sırasında İlk Muayenede Sorgulanacaklar

  • Gebelikte hangi haftadasınız, bu hafta sizin ve bebeğiniz için ne anlama geliyor
  • Tıbbi geçmişiniz, genel sağlık durumunuz ve önceki gebeliklerin nasıl
  • Aldığınız ilaçlar varmı
  • Zihinsel sağlığınızın iyi olduğundan emin olmak ve depresyon veya anksiyete varsa sizi desteklemek
  • Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda tavsiyeler sunmak
  •  
  • Size ev ortamınız, işiniz ve ne gibi destekleriniz olduğunu sormak
  • Sizi rahatsız edebilecek herhangi bir fiziksel semptomu kontrol etmek
  • Doğum planınızı yapmak

Gebelik Takibinde İlk Muayenede Yapılacak Testler

  • Ağırlık, boy ve kan basıncı ölçümü
  • Şişlik için ayak bileklerinin muayenesi
  • Pelvik muayene: Bu muayene sırasında, doktor uterusun boyutunu ve konumunu not eder.
  • Kan testleri: Bir kan örneği alınır ve analiz edilir. Analiz, tam kan sayımı, bulaşıcı hastalıklar (sifilis, hepatit ve insan bağışıklık yetmezliği virüsü [HIV] gibi) testleri ve kızamıkçık ve su çiçeği için bağışıklık testleri içerir. Rh faktörü durumu (pozitif veya negatif) dahil olmak üzere kan grubu belirlenir.
  • İdrar testleri: Bir idrar örneği alınır, kültür yapılır ve analiz edilir.
  • Papanicolaou (Pap) smear testi: Serviks kanseri olup olmadığını kontrol etmek için rahim ağzından sürüntü örnekleri alınır.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test: Pap testinden hemen sonra, riskli gruptaki hastalarda gonore ve klamidyal enfeksiyon gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları test etmek için rahim ağzından bir sürüntü örneği alınır.
  • Grip mevsiminde, özellikle riskli gruptaki hamile kadınlar grip aşısı yaptırmalıdır.

Kadının durumuna bağlı olarak başka testler yapılabilir. Bazı kadınlarda tiroid hormon seviyeleri ölçülebilir (örneğin tiroid bozukluğu, diyabet, kısırlık veya düşük olanlar gibi).

Kadının Rh negatif kanı varsa, Rh faktörüne karşı antikorlar için test edilir (Rh Uyumsuzluğu). Rh negatif kanı olan tüm kadınlara, eğer eşi Rh pozitif ise, 28. gebelik haftasında kas içine enjekte edilen Rh (D) immün globulin verilir. Ayrıca, anne kanı ile fetüsün kanı arasındaki olası temastan sonra, örneğin vajinal kanama veya amniyosentez olayından sonra ve doğumdan sonra da bebeğin kan grubu Rh pozitif çıkacak olursa bir enjeksiyon daha yapılır.

Afrika kökenli kadınlar, daha önce test edilmediyse orak hücre anemi ve benzeri hastalıkları açısından test edilir. Riskli gruptaki kadınlar için tüberküloz cilt testleri önerilmektedir.

Gebelik Takibi Muayeneleri

İlk muayeneden sonra hamile bir kadın doktorunu aşağıdaki zamanlarda mutlaka görmelidir:

  • 28 haftaya kadar her 4 haftada bir
  • Sonra 36 haftaya kadar her 2 haftada bir
  • 36 haftadan sonra haftada bir

Hamilelik takibi sırasında her muayenede, kadının ağırlığı ve kan basıncı genellikle kaydedilir ve fetusun normal şekilde büyüyüp büyümediğini belirlemek için uterusun büyüklüğü not edilir. Kadının ayak bilekleri şişlik için muayene edilir.

​Doktorlar bebeğin kalp atışlarını kontrol eder. Doppler ultrason cihazı ile genellikle yaklaşık 10 ila 11 haftada tespit edilebilir. Ultrason ile bebeğin kalp atışı ve gelişiminin normal olup olmadığını belirlemek için her ziyarette bakılır.

Doktorlar genellikle tüm kadınları hamilelik takibi sırasında gelişen gebe diyabet tipi (gestasyonel diyabet) için test eder. Bu kan testi 24 ila 28 haftada yapılır. Glikoz tolerans testi denilen bu test, belli bir miktarda glikoz içeren bir sıvı içtikten 1 saat sonra kandaki şeker seviyesini ölçer. Kadınların gebelik diyabeti için risk faktörleri varsa, bu test gebeliğin erken döneminde, tercihen 12 haftadan önce yapılır.

​Gebelik diyabeti için risk faktörleri aşağıdakileri içerir:

  • Obezite
  • Bir önceki hamilelikte gebelik diyabeti veya büyük bir bebek doğurmuş olmak
  • Bir önceki hamilelikte açıklanamayan bir düşük
  • Diyabetli birinci derece akrabalar (anneler veya kız kardeşler gibi)
  • İdrarda uzun süre şeker bulundurma öyküsü
  • İnsülin direncine sahip polikistik over sendromu

İlk testin sonuçları normalse, bu risk altındaki kadınlar 24 ila 28 haftada tekrar test edilir.

Her ziyarette, idrar ayrıca protein için test edilir. İdrardaki protein preeklampsiyi (hamilelik takibi sırasında gelişen bir tür yüksek tansiyon) gösterebilir.

Kadınlar genetik bozukluğu olan bir bebeği gebe kalma riskini yüksekse, doğum öncesi tanı testleri yapılabilir.

Gebelik Haftalarına Göre Yapılacak İşlemler

  • 10-14. Gebelik haftasında ultrasonla bebeğin ense kalınlığı ölçülür. İkili tarama testi yapılarak Down Sendromu riski belirlenir. 
  • 16-18. haftalarda üçlü tarama testi yapılır. Yine Down sendormu ve benzeri hastalıkların riski belirlenir. İkli test veya üçlü test risk oranları yüksek çıkarsa tanıyı kesinleştirmek için amniyosentez yapılır. Amniyosentezde bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alınır. Ancak günümüzde anne kanından fetal dna (NIPT) çalışılabilmektedir. Bu nedenle amniosentezden önce NIPT testi yapılması önerilerek amniosenteze bağlı düşük riski ekarte edilmiş olur. NIPT testini kliniğimizde yaptırabilirsiniz.
  • 18-24. haftalarda bebeğin organ gelişimini incelemek için detaylı ultrasonografi yapılır.
  • 24-28. haftalarda gebeliğe bağlı gizli şeker hastalığını tespit etmek için şeker yükleme testi istenir. 50 gram şeker yükleme testi bozuk çıkanlara 100 gr şeker yükleme testi uygulanır.
  • 20. Haftada kan uyuşmazlığı olan gebelere indirekt cooms testi yapılarak uygun olanlara kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
  • 28-36. haftalar arasında bebeğin ultrasonla ile gelişimi takip edilir
  • 36. haftadan sonra doğum şekliniz belirlenecektir. 36. haftadan itibaren NST testleri haftada bir çekilecektir. 40. haftadan sonra ise 2-3 günde bir NST yapılır.
  • 41 hafta dolana kadar gebe takip edilir. Kendiliğinden doğum eylemi başlamazsa gebe hastaneye yatırılır ve suni sancı ile doğum eylemi başlatılır.

Hamilelik Takibi Ankara : Ultrason

En güvenli görüntüleme prosedürü olan ultrasonografi, fetüsün normal şekilde gelişimini gözlemek ve beklenen doğum tarihini doğrulamak için hamilelik sırasında düzenli bir şekilde yapılması gereklidir. Ayrıca gebeliğin 5. ayında detaylı ultrason ile bebeğin tüm organları anormallik açısından taranır. Detaylı ultrason genellikle hamileliğin 18 ila 23 haftası arasında yapılır. En ideal dönem gebeliğin 20. haftasıdır.

Gebelikte Ultrason Taraması

Ultrason taramalarında ses dalgaları kullanır. Bu taramalar ağrısızdır ve sizin ve bebeğiniz için risk yoktur.

Gebelikte sunulan üç ana ultrason tipi vardır.

  • En son adet döneminizden veya hamile kalma tarihinizden emin değilseniz, son tarihinizi onaylamak için bir tarihleme taraması kullanılabilir. Genellikle gebelere 6 haftadan itibaren 13 haftaya kadar her zaman yapılabilir.
  • Bebeğinizin kromozomal anomalisi olma riskini azaltmanıza yardımcı olmak için bir ense saydamlık taraması önerilebilir. Ense kalınlığına göre kan testi yaptırmanız tavsiye edilebilir.
  • Morfoloji taraması (detaylı ultrason), bebeğinizin tüm organlarını inceleyen ve plasentanın konumunu, göbek kordonunu, bebeğinizin etrafındaki amniyon sıvısını, rahim ve rahim ağzınızı gösteren ayrıntılı bir ultrason taramasıdır. Genellikle 18-22. haftalarda yapılır.

Bazen ultrasonlar hamilelik sırasında daha sık yapılır. Şu durumlarda daha sık ultrason yapılabilir:

  • İkiz veya üçüz gebeliklerde
  • Herhangi bir hastalıkla komplike gebelik
  • Doktorunuzun bebeğinizin sağlığı ile ilgili endişeleri varsa

Gebelikte Ultrason Nasıl Yapılır?

10 haftalık hamilelikten sonra yapılan çoğu ultrason abdominal olarak yapılır. Sonografi uzmanı karnınıza bir miktar jel yerleştirecek ve doğmamış bebeğinizin bir resmini elde etmek için elde taşınan bir cihazı (prob) göbeğinize sürecektir. İlk trimesterinizdeki karın ultrasonu için birkaç bardak su içmeniz ve idrara sıkışmanız gerekebilir. Bu, tam mesanenizin uterusunuzu pelvisinizden yukarı doğru iterek bebeğin ultrason görüntülerinde açıkça görülmesini sağlar.

Bazen kadın doğum uzmanının vajinal ultrason yapması gerekir. Bunun için kullanılan probun çok derinlere girmesine gerek yoktur. Bu yüzden çoğu kadında vajinal ultrason rahatlıkla uygulanabilir. Aşağıdaki durumlarda transvajinal ultrason önerilebilir:

  • 8 haftadan daha küçük hamilelerde
  • Aşırı kilolu hastalarda
  • Uterus pozisyonuna bağlı olarak fetüs çok derinlerde ise

Hamileliğim Sırasında Ultrason Taraması Yaptırmalı mıyım?

Hamileliğiniz sırasında ultrason taraması yaptırıp yaptırmamanız sizin seçiminizdir. Ancak gebelik takibi sırasında ultrason taramalarınızı yaptırmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Birçok kadın, hamileliklerinin sağlıklı olup olmadığını bilmek ve doğum için hazırlanmaya yardımcı olmak için ultrason yaptırma ister. Herhangi bir anormallik görülürse, hamileliğinizi yönetmenize ve doğum için hazırlanmanıza yardımcı olmakta bu sayede mümkün olabilir. Ultrason taramalarınızı ihmal etmeyiniz.

Neden İlk Trimester Ultrason Taraması Yapmalıyım?

Son adet döneminizden veya hamile kalma tarihinizden emin değilseniz, son tarihinizi onaylamak için bir ultrason taraması önerilebilir. Bu sayede gebeliğinizin takibi ve doğum planlamanız daha doğru şekilde yapılacaktır.

Genellikle gebelerde 10 – 13 hafta arasında yapılır, ancak 6 haftadan itibaren her zaman yapılabilir. Hamileliğiniz sırasında kanama geçirdiyseniz veya daha önce düşük yaptıysanız, doktorunuz tarafından  6 ila 10 hafta arasında erken ultrason taraması önerebilir. Ultrason taraması 10 haftadan sonra ise, ultrason kayıtları genellikle karnınızdan yapılır.

Ultrason taraması 10 haftadan önce yapıldığında ya da fazla kilolu olduğunuz durumlarda, vajinal taramaya da ihtiyaç duyulabilir. Sonografi uzmanınız, bunun gerekli olup olmadığını size bildirecektir. Taramanın gerçekleştirilmesi genellikle 5-10 dakika sürer.

Ultrason taramasında bebeğin büyüklüğü ölçülecektir. Bu, kaç hafta hamile kaldığınızı oldukça doğru bir şekilde tahmin etmenizi sağlayacaktır.

İlk trimester ultrason taramasında ayrıca şunları da öğrenebilirsiniz:

  • Bebeğin kalp atışı
  • Bebeğin normal gelişimini
  • Birden fazla bebeğin olup olmadığı
  • Kese yapısı ve diğer fetal elemanlar
  • Kese kenarında mevcut bir kanama

Gebelik Muayenelerine Eşim de Gelebilir mi?

Gebelik takibi Ankara sırasında elbette eşiniz de muayenelere gelebilir.  Doğum destek partneri, aile üyesi veya arkadaşınızın, özellikle doğum planınızı görüşürken ve doğum sırasında sizi desteklemelerini istiyorsanız, sizinle randevularınıza gelmeleri iyi bir fikirdir.

Rutin Gebelik Testleri

Hamileliğiniz sırasında size kan testleri ve ultrason taramaları dahil bir dizi test sunulur. Bu testler, hamileliğiniz sırasında veya doğumdan sonra soruna neden olabilecek herhangi bir şeyi önceden tesbit etmek için tasarlanmıştır.

Size sunulacak testlerin amacını anlamanız önemlidir, böylece yaptırıp yaptırmama konusunda bilinçli bir karar verebilirsiniz. Ancak bu testlerin sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu bilmelisiniz.

Tansiyon ve Kilo Takibi

  • İlk muayeneden itibaren tansiyon ölçümleriniz düzenli bir şekilde yapılacaktır. Doğum öncesi her ziyarette tansiyonunuz alınacaktır. Gebeliğin ilerleyen saatlerinde kan basıncındaki bir artış, gebeliğe bağlı hipertansiyonun bir işareti olabilir. Kan basıncınızın hamileliğinizin ortasında diğer zamanlardan daha düşük olması çok yaygındır.
  • Kilonuzda gebelik sırasında takip edilecektir. Boyunuz ve kilonuz BMI’nizi (vücut kitle indeksi) hesaplamak için kullanılır. Fazla kilolu olan kadınlar hamilelik sırasında artan risk altındadır. Kadınların çoğu gebelikte  11 ila 16 kg alır. İdeal olan 11 kilodur. Ancak gebeliğe başlama kilosuna göre kilo alımı sınırları değişebilir. Hamileliğiniz sırasında doğru yiyecekleri yemek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

Rutin Ultrason Muayeneleri

  • Hamileliğiniz sırasında size düzenli olarak ultrason taraması yapılacaktır. Bunlar arasında, son adet tarihinizi doğrulamak için kullanılabilecek bir ultrason taraması, bebeğinizin kromozomal anomalisi için ense kalınlığının ölçülmesi ve 5. Ayda yapılan ayrıntılı ultrason taraması oldukça önemlidir.

Kan ve İdrar Testleri

  • Gebelik takibi sırasında idrar örneği vermeniz istenecektir. İdrarınız protein veya albümin de dahil olmak üzere birçok şey için kontrol edilir. Bazen tedavi edilmesi gereken bir idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir. İdrarda protein olması, preeklampsinin bir belirtisi olabilecek, gebeliğe bağlı hipertansiyonun bir işareti olabilir.
  • Hamileliğiniz sırasında size çeşitli kan testleri yapılacaktır. Bunlar kan grubunuzu, Rh faktörünü, demir seviyelerini, gebelik diyabetini ve enfeksiyon markerlerini içerir.

Servikal Smear ve Enfeksiyon Testleri

  • Hamile kadınlar, gerektiğinde düzenli servikal smear testine tabi tutulmalıdır. Doğru ekipmanın kullanılması sağlanarak, hamilelik sırasında istedikleri zaman servikal smear testi yapılabilir.
  • B Grubu streptokok, insanların % 30’una kadar taşınan bir bakteridir ancak nadiren semptomlara neden olur. Kadınlarda bağırsakta ve vajinada bulunur ve çoğu gebelikte sorun yaratmaz. Bununla birlikte, az sayıda gebelikte bebeği enfekte eder. Bu, doğumdan hemen önce veya doğum sırasında olabilir ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Eğer zaten GBS enfeksiyonu olan bir bebeğiniz varsa, yeni bebeğinizin bulaşma riskini azaltmak için gebelik sırasında antibiyotik vermeniz gerekir.

Hamilelik sırasında bir grup B streptokokal üriner sistem enfeksiyonunda beraberinde sistit dediğimiz idrar kesesi  enfeksiyonu da geçirdiyseniz, ayrıca doğumda antibiyotik vermeniz gerekir. Bu bakterileri kontrol etmek için vajinanın hemen içinden bir kültür alınır. Bu genellikle 36 haftada yapılır. Test pozitifse, doktorunuz doğum sırasında size antibiyotik vermeyi planlayabilir.

Gebelik Takibi Sırasında Yapılacak Kan Testleri

Hamilelik takibi sırasında size birkaç kan testi sunulur. Bazıları tüm kadınlara, bazıları ise yalnızca belirli bir enfeksiyon ya da kalıtsal bir hastalık riski altında bulunuyorsanız sunulur. Kan testleri kan grubunuzu ve hamileliğiniz sırasında veya doğumdan sonra soruna neden olabilecek herhangi bir şeyi kontrol etmek veya bebeğinizin sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. Gebelik sırasında yapılması gereken testler şunlardır:

Kan Grubu

4 kan grubu vardır (A, B, AB veya O) ve hangi tip olduğunuzu bulmak için bir kan testi yapılacaktır. Hamilelik veya doğum sırasında aşısı kanama olursa varsa kan grubunuzu bilmek faydalıdır.

Rh Faktörü

Kan grubunuzu bulduğunuzda, tipinizin pozitif mi yoksa negatif mi olduğunu da öğreneceksiniz. Bu, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde ‘D antijeni’ olarak bilinen bir maddenin olup olmadığını belirten Rhesus (RhD) faktörünüzdür. Kadın Rh negartif, erkek Rh pozitif ise gebelikte kan uyuşmazlığı olduğu düşünülür.

Kanınız RhD negatifse, bebeğiniz RhD pozitif olmadıkça, genellikle bir sorun olmaz. Varsa, vücudunuzun bebeğinizin kanına karşı antikor üretme riski vardır. Bu, mevcut hamileliğiniz için genelde bir soruna yol açmaz, ancak gelecekteki gebeliklerinizi etkileyebilir. Ancak bazen gebelik sırasında fark edilmeyen kanamalar bebeği etkileyebilir. Bu nedenle kan uyuşmazlığı olan gebelerde gebeliğin 28. Haftasında Rhogam yapılması önerilir. Doğum sonrası bebeğin kan grubuna göre tekrar aynı işlemin yapılması gerekebilir.

Kansızlık Testi (Hemogram)

Kadınların hamilelik sırasında demir eksikliği geliştirmesi çok yaygındır. Bunun nedeni, vücudunuzun fazladan demire ihtiyaç duymasıdır. Böylece bebeğiniz yeterli miktarda kan ile gerekli oksijen ve besinleri alır. Hamileliğiniz sırasında tükettiğiniz demir açısından zengin gıda miktarını artırmak, demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir. Bazı hamile kadınlar, özellikle hamileliğin 20. haftasında, demir takviyesi gerektirir. Anemi, sizde gebelik sırasında yorgunluk oluşturur. Doğum sırasında kanamanız beklenenden fazla olursa tekrar toparlamanız daha uzun sürebilir.Bu nedenle demir seviyeleriniz hamileliğiniz boyunca kontrol edilecektir.

Enfeksiyon Testleri

Kan tahliliniz ile aynı zamanda hamileliğinizi veya doğmamış bebeğinizi etkileyebilecek birçok enfeksiyon incelenecektir.

  • Kızamıkçık
  • Frengi (Sifiliz)
  • Hepatit B
  • Hepatit C
  • HIV (insan bağışıklık yetmezliği virüsü)

Negatif bir test sonucu aldıktan sonra hamilelik sırasında tüm bu enfeksiyonları yakalanabileceğinizi hatırlamak önemlidir. Bu, sizin veya cinsel eşinizin korunmasız seks gibi riskler alması durumunda, sifiliz, HIV ve hepatit B gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları içerir. Gebelik takibi sırasında riskli hastalarda bu testler tekrarlanabilir.

Şeker Yükleme Testi

Gebelik diyabeti (GDM), hamilelik sırasında bazı kadınları etkileyen bir diyabet türüdür.

Çoğu durumda, gebelik diyabeti üçüncü trimesterde (28 hafta sonra) gelişir ve genellikle bebek doğduktan sonra kaybolur. Ancak, gebelik diyabeti geliştiren kadınların daha sonra yaşamda tip 2 diyabet geliştirmeleri daha olasıdır.

Doktorunuza Testler ve Taramalar Hakkında Sorular Sorabilirsiniz.

Hamileliğiniz sırasında size çeşitli testler ve taramalar sunulacak. Amaç daima sizin ve bebeğinizin sağlığını kontrol etmektir, ancak bazen çok zor ve kafa karıştırıcı olabilir. Sunulan testler ve bunlara neden ihtiyaç duyabileceğiniz konusunda iyi bilgi sahibi olmak sizin elbette hakkınız.

Doktorunuzun hamileliğiniz sırasında size destek vermek için orada olduğunu ve onlara verdikleri bakımla ilgili sorular sormaktan korkmamanız gerektiğini unutmamak önemlidir. Size sunulacak olan testler ve taramalar sizin seçiminizdir, ancak testlerin ne olduğu ve neden size verildiği konusunda tam olarak bilgilendirilmelisiniz.

Ziyaretiniz sırasında yanınıza almanız gerekebilecek soruları not almak her zaman iyi bir fikirdir.

Yapmanız istenen testler veya tedaviler hakkında tam olarak bilgi sahibi olmanın ve teklif ettiğiniz testleri veya tedavileri reddetme hakkınız olduğunu unutmayın.

Gebelik Takibi Sırasında Tarama Testleri

Hamileliğiniz sırasında size çeşitli testler ve taramalar sunulur. Bunlar, bebeğinizin sağlık durumu olup olmadığını görmek için tarama ve tanı testlerini içerebilir. Herhangi bir hamile kadın isterse doğum öncesi tarama testleri yapabilir.

Hangi doğum öncesi testlerinin yapıldığını ve sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Prenatal tarama testleri bebeğinizin belirli bir durumu olup olmadığını söylemez; sadece düşük veya yüksek risk varsa size söyleyecektir. Tanılama testine devam etmek istiyorsanız bu size bağlıdır.

Diyagnostik testler size daha kesin bir sonuç verecektir, fakat düşük olma gibi komplikasyon riskini taşır, çünkü test için numune toplamak için bir iğne kullanırlar.

Bu sizin kararınız olsa da, her zaman doktorunuza doğum öncesi tarama ve tanı testlerinin artıları ve eksileri hakkında konuşmalısınız.

Hamilelikte Yapılan Tarama Testleri Nelerdir?

Doğum öncesi tarama testleri, bebeğinizin sağlık durumu açısından risk altında olduğuna dair endikasyonları araştırır.

Bu sağlık koşulları şunları içerir:

  • Kromozomal durumlar (Down sendromu ve Patau sendromu)
  • Nöral tüp defektleri (spina bifida veya anensefali)
  • Doğum kusurları (doğuştan kalp veya böbrek koşulları)

Gebelikteki tarama testleri şunlardır:

  • İkili tarama testi: Tarama testleri ultrason ve kan testi ile yapılır. Ultrason, bebeğin boynunun arkasındaki sıvının kalınlığını ölçmek için kullanılır ve kan testi annenin kanında hamilelik sırasında değişen 2 hormon seviyesini kontrol eder.
  • Üçlü ve Dörtlü tarama testi: Yine bebeğe bakılan ultrasonla birlikte anne kanında 3 veya 4 hormon seviyesi ölçülerek Down sendromu ve benzer hastalıklar için risk değerlendirmesi yapılır.

Bu 2 testin sonuçları, annenin yaşı ve kilosu ve bebeğin gebelik yaşı ile birlikte risk değerlendirmesi yapmak için kullanılır.

  • Non-invaziv prenatal test: Non-invaziv bir prenatal test veya NIPT,  Down sendromu ve diğer kromozomal koşulların taranmasına çok duyarlıdır. Bununla birlikte, bu testin hem maliyetini hem de kullanılabilirliğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Oldukça pahalı bir testtir.

Ne Zaman Tarama Testi Yaptırmalıyım?

İlk trimesterde veya ikinci trimesterde, gebeliğinizin farklı aşamalarında farklı doğum öncesi tarama testleri yapılır. 2 seçenek var:

İlk trimester taraması (9 hafta ila 13 hafta ve 6 günlük hamilelik arası)

İkinci trimester taraması (14 hafta ila 18 hafta gebelik arası)

Birçok kadın ilk trimester testine girmeyi tercih ettiğinden, eğer bir sorun olursa ne yapılacağına karar vermek için daha fazla zaman kazanmaktadır. Bununla birlikte, bazı kadınlar daha sonra tarama testlerine tabi tutulur. İlk trimester testi için çok geç kalmışlarsa veya yaşadıkları yerde yapılmıyorsa bu hastalarda ikinci trimester tarama testi yapılabilir.

Doğum öncesi tarama testine başlamadan önce doktorunuzla şunları görüşebilirsiniz:

  • Her testin avantajları ve dezavantajları
  • Başka hangi testlere ihtiyaç duyulabilir
  • Sonuç sizin ve aileniz için ne anlama geliyor

Tarama Testinden Sonra Ne Olur?

Tarama testi, bebeğinizin sağlık durumuyla ilgili riskinin normalden daha yüksek olduğunu gösteriyorsa, size gerçekleri açıklamak için genetik danışmanlık verilecek ve ardından durumu doğru şekilde teşhis etmek için daha fazla test yapılacaktır.

Mevcut teşhis testleri kronik villus örneklemesi (CVS) ve amniyosentezdir. Her iki test de plasenta veya amniyon sıvısından bir örnek almak için bir iğneyle ultrason eşliğinde girilir. CVS tipik olarak 11 ila 14 haftada yapılır. Amniyosentez ise 15 ila 18 haftada yapılır.

Bu testlerin her ikisi de invazivdir ve düşük riski vardır. İstemediğiniz takdirde bu testlerden birine girmeniz gerekmez, ancak seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Tanı testi sonucuda bebekteki anormalliği gösterecek olursa ne yapabileceğinizi düşünmeniz önemlidir. Şu sorulara cevap bulmanız gerekecektir:

  • Engellilik hakkında ne düşünüyorsun?
  • Ailen için ne anlama geliyor?
  • Hamileliği sonlandırmayı veya engelli bir çocuğu büyütmeyi mi tercih edersiniz?
  • Hamileliğiniz sırasında duygularınızı nasıl etkiler?

Gebelik Takibi Ankara Doktorlarımız

Gebelik takibi Ankara ilinde Çankaya ilçesindeki muayenehanemizde jinekolog doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Çukurambar semtindeki muayenehanemizde gebelik ultrasonu yanında 4 boyutlu ultrason, gebelikteki tüm kan, idrar ve patoloji testleri de yapılmaktadır. Ankara doğum paketleri 2024 detayları için doktorunuzdan bilgi alınız.

Hamilelik takibi Ankara ve diğer jinekolojik konular hakkında bilgi almak için;

Hamilelikte ve diğer tüm kişilerde genital siğil tedavisi ve Hpv tedavisi hakkında bilgi almak için;

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir