Tüp bebekte yumurta toplama işlemi, tüp bebek aşamalarından birisidir. Bu aşamalar sırasında gelişen yumurtalar anestezi altında özel teknikle toplanır. Tüp bebekte yumurta toplama işlemi nedir, nasıl yapılıyor, merak ediyorsanız bu makalemizi okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Yumurta Toplama İşlemi Nedir?

Yumurta toplama işlemi, kadınlarda özel ilaçlar yardımıyla geliştirilen çok sayıda yumurtanın ameliyathane ortamında ve anestezi eşliğinde toplanmasıdır. Bu toplama işlemi tüp bebek tedavisinin standart bir aşamasıdır. Her kadında mutlaka uygulanan bir yöntemdir. Yumurta toplanması süresi elbette kadından kadına gelişen yumurta sayısına göre oldukça değişken bir durumdur. Yumurta toplama işlemi yaptıranlar mutlaka doktorlarının önerileri uymalıdır.

Yumurta Toplama İşlemi Zor mudur?

Yumurta toplama işlemi zor değildir. Hasta anestezi altında olduğundan herhangi bir zorluk hissetmez. Ancak yumurtalığında çikolata kisti olanlarda ya da rahimde miyom olanlarda bazen gelişen yumurtalar bunların arkasında kalabilir. Bu durumlarda yumurta toplanmasında zorluk yaşanabilir. Aksi halde yumurta toplanması işlemi zor değil, eğitimini olan tüp bebek uzmanları açısından rahat, hasta açısından konforlu bir süreçtir.

Tüp Bebekte Toplanan Yumurta Sayısı Kaç Olmalıdır?

Tüp bebekte toplanan yumurta sayısı ile ilgili bir sınır değer yoktur. Ne kadar çok yumurta toplanırsa elbette o kadar iyidir. Ancak özellikle polikistik over sendromu olan kadınlarda yumurtalıklar bazen ilaca çok aşırı cevap verebilir. Bu durumlarda yumurtalıklarda çok fazla sayıda yumurta gelişir ve hastada istenmeyen yan etkilere yok açabilir. Bu nedenle en ideal yumurta sayısı yumurtalığı iyi cevap verenlerde 15-20 adettir. Ancak her zaman bu kadar sayıda yumurta toplama mümkün olmamaktadır. Tüp bebek işlemlerinde ne kadar çok yumurta toplanırsa o kadar çok elinizde embriyo gelişme ihtimali olacaktır. İşlemin maliyeti göz önüne alınınca tutmayan tüp bebek denemeleri sonrasında tekrar kullanmak üzere elimizde dondurulmuş embriyo olması elbette hasta için bir avantajdır. Üstelik bu embriyolar yıllarca sağlıklı bir şekilde saklanabilmektedir.

Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi için öncelikle yumurtalar istenilen büyüklüğe erişmiş olması gerekir. Gelişen yumurtalar yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra toplanmak üzere hastaya randevu verilir. Anestezi altında özel iğneler yardımıyla vajenden girilerek her iki yumurtalıktaki tüm yumurtalar toplanır ve embriyologa teslim edilir. Toplana yumurtalar sağlık açısından gözden geçirildikten sonra tüm yumurtalar kadının eşinden alınan spermler ile döllenir ve gelişmeleri takip altına alınır. Toplama işlemi sonrası hastalara özel ilaçlar uygulanır ve embriyo transferi zamanına kadar beklenir.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Transfer Ne Zaman Yapılır?

Yumurta toplanması işlemi sonrasında embriyo transferi, gelişen embriyo sayısına göre planlanır. Embriyo sayısı çok ve kaliteli olanlarda embriyolar 5. Güne kadar takip edilir ve 5.gün embriyo transferi yapılır. Ancak embriyo sayısı az olanlarda 3. Gün embriyo transferi yapılır. Çünkü 5. Günü beklerken elimizdeki az sayıdaki embriyoyu da kaybedebiliriz. Bu durumda yaptığımız yüksek masraflara rağmen tüp bebek deneme şansımızı da kaybetmiş oluruz.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Ağrı Olur mu?

Yumurta toplanması işlemi sonrasında hafif kasık ağrısı olabilir. Ancak çok şiddetli bir ağrı genelde olmaz. Bazende yumurtalıklardan karın içerisine olan kanama nedeniyle ağrı biraz daha fazla hissedilebilir. Ancak genellikle ağrı hafif olup birkaç saat içerisinde kendiğilinden geçecektir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Yumurta Olmalıdır? Tüp Bebekte İki Yumurta Yeterli midir?

Tüp bebek tedavisinde kaç yumurta olmalıdır yerine yumurtalar sağlıklı mı ve toplanan yumurtaların kaç tanesi döllenecek bu nokta daha önemlidir. Yumurtalık kapasitesi sınırlı olanlarda elbette sayı oldukça önemlidir. Ancak yumurtalık rezervi iyi olan kadınlarda yumurta sayısı kadar kalitesi de önemlidir. Tüp bebekte iki yumurta elbette yeterlidir. Ancak iki yumutanın her ikiside döllenebilir ve embriyo gelişebilir ya da her ikisi de döllenmeyebilir. Bu nedenle yumurta sayısı ne kadar çok olursa o kadar iyidir. Ancak yumurta rezervi düşük olan kadınlar için iki yumurta yeterli olabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama İşlemi Kaçıncı Gün Yapılır? Adet Tarihinden Kaç Gün Sonra Yumurta Toplanır?

Tüp bebekte yumurta toplam işlemi genellikle adetin 10-12. Günlerine denk gelir. Ancak bu süre kişiden kişe ilaca verilen cevaba göre değişir. Bu noktada işlemin kaçıncı gün yapılacağını belirlerken yumurtaların büyüklüğü esas alınır. Yumurtalar 17-18 mm büyüklüğe ulaştığında toplanması gereklidir. Bu sürenin adet tarihinden kaç gün sonra olacağını belirleyen faktör yumurtalıkların ilaca vereceği cevaptır

Yumurta Toplandıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yumurta toplandıktan sonra mutlaka doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanınız. İşlem sonrası bazen şiddetli kasık ağrısı, bulantı gibi problemler yaşanabilir. Bu durumlarda mutlaka doktorunuzla irtibata geçiniz. İlk gün mutlaka evde istirahat ediniz. Bu süre içerisinde birliktelikten kaçınınız. Doktorlarınızın tavsiyesine mutlaka uyunuz.

Yumurta Toplama İşlemi Fiyatı Nasıldır?

Yumurta toplama işlemi fiyatı işlemin yapıldığı merkeze göre değişir. Genellikle yumurta sayısıyla fiyatın bir bağlantısı yoktur. Yumurta sayısı çok oalnlarda da az olanlarda da aynı malzemeler kullanıldığından yumurta toplama fiyatı sabit bir fiyattır. Bu fiyatta tüp bebek merkezleri arasında farklılık gösterecektir. Yumurta toplama fiyatları ve tüp bebek fiyatları 2024 detayları için doktorunuzla görüşünüz.

Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Ne Kadar Sürer?

Yumurta toplanması işlemi genellikle yumurtanın sayısına bağlı olmak üzere 10-20 dakika arasında değişir. Yumurta sayısı az olanlarda işlem daha kısa sürerken fazla olanlarda elbette süre uzayacaktır. Yumurta sayısı az olanlarda da yumurta keselerinin içerisi yıkanarak yumurtaların elde edilmesi kolaylaştırılmaya çalışılır. Bu durum bir miktar süreyi uzatabilir. Ancak bu noktada süreden çok maksimum yumurta sayısına ulaşabilmektir.

Yumurta Toplama İşlemi Kaç mm Olmalıdır?

Yumurta toplanması işleminde yumurta büyüklükleri 17-18 mm olmalıdır. Ancak 16 mm nin üzerindeki yumurtalarda olgun yumurta elde etme şansı oldukça yüksektir. Yumurtaların çoğunluğu 16 mm ve üzerinde ise hasta artık yumurta toplanmasına hazır demektir ve yumurta çatlatma iğnesi ile süreç başlatılabilir.

Tüp Bebekte Az Yumurta Toplama Olursa Ne Yapılmalıdır?

Tüp bebekte az yumurta toplama olursa toplana yumurtaların döllenmesi beklenir. Yumurtaların döllenmesi sonrası embriyo gelişimi açısından takip edileceklerdir. Takipte elimizde 3. Gün embriyoları gelişirse transfer için hastaya gün verilir. Ancak bazen az yumurta toplananlarda elimizde hiç döllenen yumurta kalmaz ya da döllense de 3. Güne olaşan bir embriyo gelişmez. Bu durumlarda elbette yeniden tüp bebek etdavisi ile yumurta geliştirmeye çalışılır.

Az yumurta gelişenlerde daha çok yumurta geliştirmek için değişik tedavi protokolleri mevcuttur. Aynı zamanda bu hastalarda yumurta sayısını arttırmak için 2-3 siklüs tedavi verilerek tüm yumurtalar biriktirilir. Bu sayede daha fazla yumurta toplanarak bir yumurta havuzu oluşturulur. Bu sayede daha fazla elimizde trnasfer edecek embriyo kalabilir ve tüp bebek tedavisinin başarı şansı artabilir.

Doç. Dr. Nermin Köşüş >>>>  www.drnerminkosus.com

Doç. Dr. Aydın Köşüş   >>>>   www.aydinkosus.com

 

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir