Tüp bebekte genetik tarama ve genetik ayıklama bazen gerekebilir. Bu işleme preimplantasyon genetik tanı (PGT) denir. Her hastaya elbette rutin uygulanan bir işlem değildir. Ancak uygun olan her hastada uygulanabilir bir yöntemdir. Daha çok ailede genetik hastalık olanlarda başvurulan bir tarama ve ayıklama metodudur. Peki genetik tarama kimlere ve nasıl uygulanır, fiyatları nasıldır? Bu makalemizde tüp bebekte embriyoda genetik test hakkındaki tüm sorularınıza cevaplar bulacaksınız.

Tüp Bebekte Genetik Ayıklama Nedir?

Tüp bebekte genetik ayıklama, diğer adıyla PGT hasta olan embriyoların tesbit edilerek hastalığın nesiller arasında aktarılması ve sağlıksız bebek sahibi olma riskinin azaltılması amacıyla embriyolara uygulanan genetik ayıklama işlemidir.

Genetik Taramalı Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT), tedavi ile elde edilen embriyolardan sağlıklı olanları hasta olanlardan ayırmak için yapılan bir testtir. Bu taramada annede, babada ya da ailede genetik hastalık olanlarda embriyoda da aynı hastalığın taranması gerçekleştirilir. Ancak ailede genetik hastalık olmasa bile yaşı 40 ve üzerinde olan kadınlarda bol miktarda embriyo elde edildiyse PGT testi yapılabilir. Bu noktada ailenin ve doktorun detaylı bir şekilde konu hakkında istişare etmelerinde fayda vardır.

Bunun yanında tekrarlayan implantasyon başarısızlıklarında, tekrarlayan düşüklerde ve başarısız tüp bebek denemelerinden sonra genetik tarama yapılabilir.

Genetik Taramalı Tüp Bebek Nasıl Yapılır? Embriyo Genetiğine Nasıl Bakılır?

Genetik taramalı tüp bebek için elbette elimizde bol miktarda embriyo olması gerekir. Aksi halde 1-2 adet embriyo elde edildiyse bunlarda yapılacak PGT işlemi sonrası embriyolarda zedelenme olacak olursa elimizde sağlıklı embriyo kalmayabilir ve hasta tüp bebek şansını kaybedebilir. Bu nedenle özellikle tanı konmuş bir hastalığı olmayan ailelerde embriyo sayısı çok azsa PGT çok tercih edilmez.

Genetik tarama için elde edilen embriyolardan özelikle 5. güne gelmiş olanlardan mikroskop altında hücre alınarak genetik laboratuvarına gönderilir. Alınan hücrelerde kromozomal bir problem olup olmadığı incelenir. Bazen 3. gündeki embriyoda da yapılabilir ancak bu embriyolarda hücre sayısı az olduğundan embriyonun zedelenme riski artacaktır. Bu nedenle 3. gün genetik tarama amaçlı PGT pek tercih edilmez. Daha çok 5. gün embriyolarından PGT yapılır.

Genetik Test Embriyoya Zarar Verir Mi?

Embriyodan yapılan genetik testi embriyoya zarar vermez. Tecrübeli ellerde çok az hücre alındığından gebelik oluşma şansını da azaltmaz. Ancak 3. Gün yapılan PGT işlemlerinde embriyonun zarar görme istimali artabilir. Bu nedenle çok mecbur kalmadıkça bu embriyolarda genetik test yapılması tercih edilmez.

Tüp Bebekte Genetik Test Ne Zaman Yapılır? PGT Kaçıncı Gün Yapılır?

Tüp bebekte genetik test için embriyoların 5. güne kadar ulaşmaları tercih edilir. Toplanan yumurtalar spermler tarafından laboratuvar ortamında döllendikten sonra gelişmeleri için uygun ortamlarda takip edilir. 3. güne kadar ulaşan ve büyüyen embriyolar 5. güne kadar takibe devam edilir. 5. güne ulaşan ve sağlıklı görünen embriyolardan biyopsi işlemi ile 5-10 hücre arası hücre alınarak genetik laboratuvarına incelenmek üzere gönderilir.

PGT Testi Hangi Hastalıklara Bakar?

PGT Yöntemi ile pek çok hastalık taranabilmektedir. Talasemi, Orak Hücreli Anemisi, Hemofili, Ailesel Meme Kanseri, Kistik Fibroz, Spinal Kas Atrofisi, Frajil-X Sendromu, Fenilketonuri, Duchenne-Becker Kas distrofisi gibi yaklaşık 200 kadar değişik hastalık PGT işlemi ile bakılabilmektedir. Bu bakılan hastalık sayısı gün geçtikçe daha da artmaktadır.

Tüp Bebekte Genetik Tarama Kaç Günde Çıkar?

Genetik tarama testi sonuçları genellikle 7-10 gün içerisinde çıkar. Bazen çalışılacak teste göre bu süre uzayabilir.

Genetik Tüp Bebek Devlet Karşılıyor Mu?

Genetik tüp bebek uygulamalarında sgk ödemelerinden faydalanmanız elbette mümkündür. Ancak bunun için devlet hastanelerinde ya da üniversite hastanelerinde tüp bebek tedavisi için rapor çıkarılması gerekmektedir. Maddi durumunuz iyi ise özel merkezlerde işlemleriniz daha çabuk ve zahmetsiz bir şekilde yapılmaktadır.

PGT İşlemi Ne Kadar Sürer?

PGT işlemi embriyologların özel mikroskoplar ve pipetler yardımıyla yaptıkları bir işlemdir. Laboratuvarda yapılan işlem süresi elbette embriyo sayısına göre değişir. Laboratuvarda yapılan işlem 1-2 saat içerisinde genellikle sonlanır. Ancak bu alınan hücreler özel solüsyonlar içerisinde genetik laboratuvarına gönderilir. Genetik testin çalışma süresi ise 7-10 gün arasında değişmektedir.

Dondurulmuş Embriyoya Genetik Test Yapılır Mı?

Dondurulmuş embriyoların çözdürülmesi sonrası istenirse genetik test yapılabilir. Ancak ideal olanı dondurma işlemi yapmadan önce genetik testin yapılması ve hastalıklı olanların gereksiz yere dondurulmamasıdır. Embriyo transferi yapılacağı zamanda sağlıklı embriyolar çözdürülerek gönül rahatlığı içerisinde transfer işlemi yapılabilir.

Genetik Embriyo Transferi İptal Edilir Mi?

Embriyolardan yapılan genetik tarama sonucunda sağlıklı embriyo tesbit edilmeyen kadınlarda embriyo transferi iptal edilmek zorunda kalınır. Bu durumda tekrar tüp bebek tedavisi ile yeni yumurtalar elde edilir. Tekrar döllenme sonrasında elde edilen embriyolardan preimplantasyon genetik tanı testi uygulanır.

Genetik Taramalı Tüp Bebek Tutar Mı?

Genetik taramalı tüp bebek tedavisi sonrasında elbette sağlıklı embriyolar tesbit edildiğinden tutma şansı artacaktır. Elbette gebeliğin tutmama nedeni embriyolardaki bu genetik bozukluk ise şans artar. Başka problemlerden dolayı ise tüp bebek tutma şansı değişmeyecektir.

PGT İçin Kaç Embriyo Gerekli?

PGT için 5 günlük embriyolar tercih edilir. Bu noktada embriyo sayısı hakkında net bir sınır yoktur. Eğer hastada genetik bir hastalık varsa ve mutlaka PGT yapılması gerekiyorsa bir embriyo bile olsa genetik inceleme yapılabilir. Ancak yumurtalık rezervi iyi olan hastalarda ne kadar çok embriyo elde edilebilirse sağlıklı embriyoyu bulma şansı o kadar artacaktır. Bu nedenle en az 5 embriyo ve üzerinde embriyo varsa PGT işlemini daha rahat yapabilmekteyiz.

PGT Yasal Mı?

PGT işlemi Türkiye’de yasal bir işlemdir. Ancak tüp bebekte cinsiyet seçimi maalesef yasal değildir. İşlem sırasında embriyoların cinsiyeti beli olmakla birlikte bu konuda hastaya cinsiyet seçimi olmasın diye bilgi verilmemektedir.

PGT ile Sağlıklı Gebelik Elde Eden Var Mı?

PGT işlemi zaten sağlıklı gebelik elde etmek için yapılan bir işlemdir. Hastada bilinen bir genetik hastalık varsa bu kişilerde yapılan genetik tarama ile sağlıklı gebelik elde eden hastalar elbette düzenli gebelik takiplerini de yaptırmalıdır.

Genetik Test (PGT) Ücreti Ne Kadar? Genetik Ayıklama Fiyatları Neye Göre Değişir?

Genetik testi ücreti elbette çalışılacak embriyo sayısına ve çalışma yöntemine göre değişir. Ne kadar embriyo çalışılırsa maliyeti o kadar artacaktır. Bazı laboratuvarlar embriyo başına fiyat verirken, bazıları toplu ücretlendirme yapmaktadır. Genetik tanılı tüp bebek fiyatları işlemin yapıldığı merkeze ve genetik taramanın yapılacağı merkeze göre değişir.

Tüp bebekte genetik tarama gerekli olan hastalarda tüp bebek doktorlarımız tarafından uygulanmaktadır. Ankara ili Çankaya ilçesindeki merkezimizden genetik ayıklama fiyatları Ankara 2024 detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir