Yumurta dondurma işlemi, bebek sahibi olmayı bir süre ertelemek istenildiği zaman en etkili çözüm olmaktadır. Yumurtaların dondurulması gebe kalma şansının devamını sağlar. Sadece belli bir süre doldurabilir. Bu makalemizde “yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır” konusuna değineceğiz.

Yumurta Dondurma Nedir?

Yumurta dondurma, en basit tanımı ile kadınların üreme sistemindeki, hamile kalmayı sağlayan yumurtaların gelecek yıllarda kullanması ve doğurganlığın korunması amacıyla tıbbı işlemler ile dondurularak saklanması durumudur. Oosit kriyopreservasyonu veya oosit freezing gibi farklı isimler ile bilinen bu işlemlerin temel özelliği ise yumurta hücresine işlem yapıldığından itibaren freezing işlemi süresinde sahip olduğu biyolojik yapısını korumasıdır. Bir diğer önemli özelliği ise kadınların doğurganlığını koruma altına almasıdır.

Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

Yumurta dondurma işlemi, ilk olarak kanser tedavisi gören kadınların doğurganlığını koruma altına almak için tercih ediliyordu. Daha sonralarında ise yumurta rezervi düşük olanlar için de kullanılmaya başlandı. Her kadın bu  işlem için gerekli şartları taşımayabilir. Bu işlemin yapılabilmesi için kadının yumurta rezervinin yaşına göre azalması ve bunu tetkikler ile tespit ederek rapor olarak sunması gerekmektedir. İşlemin yapılabilmesi için hastanın bir üniversite hastanesi ya da tüp bebek merkezi bulunan bir devlet hastanesinden rapor alması gerekmektedir. Bunun dışında;

  • Hastanın ergenliğe girmiş olması gerekiyor
  • Aynı zamanda hayat şartları ya da kariyer planları nedeni ile 38 yaşına kadar çocuk sahibi olmayı istemeyenler
  • Kemoterapi ya da radyoterapi gören ya da yakın tarihte görecek olanlar
  • Üreme organlarında cerrahi bir operasyon geçirmiş ya da geçirecek olanlar
  • Ailede erken menopoz hikayesi bulunanlar bu işlem için uygun adaylar arasında yer alıyor. Toplanan yumurtalar daha sonra tüp bebek tedavisi için kullanılacaktır.

Yumurta Dondurma Nasıl Yapılır?

Dondurma işlemi süreci kişinin gerekli tetkikleri ile başlar. Bunun için öncelikle hasta pelvik ultrason muayenesinden geçer ve daha sonra kan tahlilleri yapılır. İşlem öncesinde altta tedavisi olması gereken herhangi bir rahatsızlığı bulunmuyor ve uygun şartları taşıyorsa hastaya adetinin ikinci veya üçüncü günü hormon ilaçları verilerek yumurtlama tedavisi uygulanır. İşlemde fazla sayıda yumurta toplanması gerektiğinden dolayı ihtiyaca uygun hormon ilaçları kullanılmaktadır. Bunun için ilk etapta iğnelerle mevcut yumurta taslakları büyütülür. Yaklaşık bir hafta ya da on gün süren bu iğneler ve ultrason muayeneleri dondurma surecinin başlangıcıdır. İlaçların kullanılmasındaki amaç ise çok fazla yumurta gelişimini oluşturmaktır. Büyüyen ve olgunlaşan yumurtaların çatlamasını önlemek için de hastaya antagonist ilaçlar verilir. Bu aşamadan sonra hasta bir hafta ya da on gün takip edilir. Yeterince büyüyen ve yeteri sayıya ulaşan yumurtalar yaklaşık 18-20 mm ulaştığında çatlatma iğnesi yapılarak 36 saat sonrasında toplanmaya başlanır. Hasta sedasyon altındayken kateter kullanılarak tek tek yumurta toplama işlemi yapılır.

Yumurtaların Dondurulmasında Önemli Faktörler Nelerdir?

Yumurtaların dondurulmasında önemli faktörlerin başında işlemin olabildiğince erken zamanda yapılması gerekir. Çünkü başarı oranı yumurta sayılarına bağlı olduğu gibi, yumurtaların toplandığı yaşa göre değişiklik gösterebilir. 32 yaşlarda yumurta rezervinde epey azalma oluyor. Bu azalma kalitede azalma ile beraber 38 yaşında daha da hızlanıyor. İşleminin yapıldığı dönemlerde yumurtalar farklı biyolojik özelliklere sahip olduğundan dolayı genetik anomali riskleri ya da düşükle karşılaşmamak için 20 ile 30 yaş arası işleminde en uygun dönem oluyor. Çünkü bu yaşlarda yumurtaların sayıları da kaliteleri de çok yüksektir. Eğer freezing işlemi için gereklilik durumu söz konusu ise bu dönemler yaptırmak daha uygundur.

Yumurtalar dondurulurken ikinci önemli faktör ise yumurtaların sayısı olmaktadır. Çünkü çözünmek istendiğinde canlı doğuma ulaşmak için yumurtaların çok fazla sayıda olması gerekmektedir. Bu durum hastanın sahip olduğu yaş grubuna göre daha da önem kazanmaktadır.

Dondurulan Yumurtaların Çözülmesi

Hasta anne olmak istediğinde ya da bu duruma engel olan durumu ortadan kalktığında yumurtalar laboratuvar ortamında çözdürülür ve babanın spermleri ile birleştirilerek embriyo oluşması sağlanır. Daha sonra oluşan embriyo anne adayının rahmine transfer edilir.

Yumurta Dondurmanın Riskleri Nelerdir?

Yumurtaların dondurulması sırasında doğacak risk faktörleri tamamen kullanılan ilaçların yan etkileri ve yumurta toplama işlemi yapılırken hastaya verilen anesteziye bağlı meydana gelecek sorunlardır. Yumurtaların gelişmesi için kullanılan ilaçların uygulandığı yerlerde döküntü, kızarıklık ile hastada halsizlik, baş dönmesi, ishal, bulantı ve ödem gibi şikayetler görülebilir.

Bu işlemin en önemli riski yumurtalar çözülürken bir kısmının kaybedilmesi riskidir. Bu nedenle ne kadar çok yumurta dondurulursa kadının gelecekteki fertilitesini koruma şansı o kadar fazla olacaktır.

Bekarlarda Yumurta Dondurma

Bekarlarda yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Ergenliğe ulaşmış ve yasal olarak uygun şartları taşıyan herkes bekar olsalar da yumurtalarını toplatıp  işlemi yapabilir. Henüz evlenmemiş ve 30 yaşına yaklaşmış ya da yumurta sayıları düşük bekarlar, doğurganlığını kaybetmemek için yumurtalarının dondurulmasını isteyebilir. Ancak bu işlemde gerekli muayene ve yumurta toplama işlemleri vajinal yoldan yapıldığından dolayı kızlık zarını bozulması söz konusu olduğunda dolayı bekarlar bazen bu işlemi kabul etmez fakat bu işlem ultrason ve farklı yumurta toplama yöntemleri ile yapılabilmektedir.

Bekarlarda oosit dondurma için uygun olan kadınlarda kızlık zarına zarar verilmemesi için karından iğne ile ya da laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat yöntemi ile de yumurtalar toplanabilir. Hastayla tüm bu tekniklerin riskleri ve avantajları paylaşılarak hangi yöntemin uygulanacağına karar verilmelidir. Vajinal yoldan toplama işlemi yapılacak tüm hastalara yapılan işlem sırasında kızlık zarına uygulanan operasyon ile ilgili doktor raporu verilmektedir.

Yumurta Dondurma Fiyatları Ankara

Yumurta dondurma fiyatları Ankara ilinde oldukça farklıdır. Aslında bu hastalara tüp bebek tedavisi başlandığından dolayı tüp bebek tedavisi fiyatları ile aynı olabilir. Ancak ek olarak bu hastalarda toplanan yumurtalara genetik kimliklendirme yöntemi uygulanmaktadır. Bu ekstra bir maliyet getirmektedir. Bu nedenle fiyatlar işlemin yapılacağı merkeze ve yapacak doktora göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu tıbbı işlemde kullanılan ilaçlar dolara endekslidir. Bunun dışında her hastanın kullandığı ilaçların dozu birbirinden farklıdır. Hastaya göre yapılan tedavi yöntemi fiyatlarını belirlemede en önemli etkenlerden birisi de elbette kullanılan ilaç miktarı ve bunun oluşturduğu maliyettir.

Yumurta dondurma fiyatları 2024 yılında merkezler arasında oldukça değişkendir. Ankara ili Çankaya ilçesindeki muayenehanemizde tüm yumurta takipleri yapılmaktadır. İşlemleri ise anlaşmalı olduğumuz tüp bebek merkezlerinde uygulanmaktadır. İşlem Ankara tüp bebek uzmanları olan doktorlarımız tarafından bizzat yapılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Oosit dondurmanın bir hamilelik garantisi var mıdır?

Gelecekteki hamilelik şansını artırır ancak kesin bir başarı garantisi yoktur. Başarı oranları çeşitli faktörlere bağlıdır.

Yumurta dondurma işlemi ağrılı mıdır?

Genellikle minimal ağrı ve rahatsızlıkla ilişkilidir. Yumurta toplama sırasında lokal anestezi veya sedasyon kullanılabilir.

Kaç yumurta dondurmak idealdir?

Bu, kişisel faktörlere bağlıdır, ancak genellikle 10 ila 20 arasında yumurta önerilir.

Oosit dondurmanın bir üst yaş sınırı var mıdır?

Herkesin durumu farklıdır, ancak genellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlar için başarı şansı daha düşük olabilir.

Yumurta dondurma işleminden sonra adet olur mu?

Evet, işlemden sonra normal adet döngüsü devam eder. İşlem adet döngüsü üzerinde genellikle bir etki yapmaz.

En az kaç yumurta dondurulur?

İdeal olarak, en az 10 ila 20 oosit dondurmak önerilir. Ancak bu, kişisel faktörlere ve yaşa bağlı olarak değişebilir.

40 yaşında sonra yumurta dondurulur mu?

Evet, 40 yaşından sonra da oosit dondurma mümkündür. Ancak yumurta kalitesi yaşla birlikte azalabilir, bu nedenle başarı şansı daha düşük olabilir.

Yumurta dondurma işlemi devlet tarafından karşılanır mı?

Ülkeler ve bölgeler arasında değişiklik gösterir. Bazı yerlerde devlet destekli oosit dondurma programları bulunabilir, ancak genellikle bireysel bir maliyet gerektirir.

Yumurta dondurma işlemi için AMH kaç olmalı?

Anti-Müllerian Hormon (AMH) seviyesi, yumurta rezervini gösteren bir göstergedir. Yüksek AMH seviyeleri, daha fazla oosit potansiyelini işaret edebilir, ancak düşük seviyeler de işlemin başarı şansını etkileyebilir.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir