Yumurtlama tedavisi, biyolojik bir fonksiyon olan yumurtlama olayının ilaçlar yardımı ile uyarılmasıdır. Kullanılan ilaçlar yardımı ile yumurtalıklarda bir veya daha fazla sağlıklı yumurtanın üretilmesi tetiklenerek kişide gebelik şansında artış ve olgun yumurta gelişimi sağlanmaktadır. Bu uygulama spesifik olarak yumurtlama oranı normal bir kadına göre daha az olan kadınlarda yani infertil kadınlarda uygulanmaktadır.

Yumurtlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tedavi, sağlıklı yumurtaları üretebilen yumurtalık rezervi iyi olan, tüpleri açık hastalara uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, tedavinin uygulandığı kadın bireylerde farklı üreme problemleri olmaması gerekmekte ve eşlerinin de sperm test sonuçlarının normal şekilde sonuçlanması gerekmektedir. Ek olarak bu tedavi için birçok çeşit ilaç kullanılmaktadır. Gerekli olan ilaç, hastanın test sonuçlarına, yumurtalık rezervine ve daha önce benzer tedaviler görüp görmemesi durumuna göre tercih edilmektedir.

Yumurtlama Takibi Nasıl Yapılır?

Yumurtlama tedavisine başlamış olan kadınlarda tedavinin ilerleyişi için ultrason kullanılmaktadır. Ayrıca adetin yaklaşık olarak 21 – 23. günleri arasında kanda yer alan progesteron düzeyi ile de takip edilebilmektedir.

Yumurtlama Tedavisi İle Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Genel olarak hamilelikte dikkat edilmesi gereken şeyler benzerlik göstermektedir. Bu tedavi ile de hamile kalan bireylerin;

  • Egzersize önem vermeleri gerekir,
  • Beslenmelerine dikkat etmelidirler,
  • Uzun mesafeli yolculuklardan kaçınmalıdırlar,
  • Uyurken uyku pozisyonlarını düzenlemelidirler,
  • Ekstra ilaç kullanımına dikkat etmelidirler.

Yumurtlama Tedavisi Ne kadar Sürer?

Uygulanan tedavinin sonuçlarına ve kullanılan ilaçlara göre bu süre çeşitlilik göstermektedir. Ancak genel olarak 5 gün ilaç tedavisi sürmektedir. 5 günlük süre sonunda gerekli takipler ve testler yapılarak tedavinin devamı ya da bitişi belirlenmektedir. Kısaca pozitif sonuçlar da 5 gün sürebilirken negatif sonuçlar da bu süre doğal olarak daha fazla olmaktadır. Bazen bu süre hastaya göre 15-20 güne kadar uzayabilir. Yumurtlama sonrası tüp bebek uygulanacak hastalarda yumurta toplama işlemi uygulanır.

Yumurtlama Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

GnRH Analogları

Bu ilaç türü burun spreyi olarak uygulanana veya günlük tek doz olarak yapılan iğne türleridir. Bu ilaçlar ‘’down regulation’’ denilen, hipofiz bezinden LH ve FSH üretimlerini azaltıp, olgunlaşmaya başlamış olan folliküllerin erkenden zarar görüp bozulmalarını önler. Ayrıca ilacın bazen yan etkisi de olabilmektir. Örneğin, lokal cilt kızarıklıkları, sıcak basmaları, baş ağrısı ve ruh hali değişikliği gibi yan etkileri görülebilir. Ancak tüm yan etkiler, ilacın alımının durdurulması ile birkaç gün içerisinde sona ermektedir. Son olarak ilaç kullanımından sonra adet gününde gecikme olursa bir gebelik testi yaptırmak gereklidir. Bu ilaçlar daha çok tüp bebek tedavisi için kullanılır.

Menotropinler

Bu tür ilaçlar, LH ve FSH hormonlarının birlikte olduğu gündelik enjeksiyonlarla follikül gelişimini uyarabilen ilaçlardır. Ek olarak bu tip ilaçların fiyatları follitropinlerden daha ucuzdur. Bunlar direkt olarak yumurtalıklardaki yumurtaları uyararak büyümelerini sağlarlar. Bu ilaçlar hem tüp bebek tedavisi hem de aşılama tedavisi kullanılmaktadır. Tedavisinde zaman zaman kullanılabilir.

Follitropinler

Yumurtlama tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç türüdür. Laboratuvar ortamında özel doku kültürlerinde DNA rekombinasyonu ile üretilirler. İçerisinde ilk iki ilaçtan farklı olarak sadece FSH bulundururlar. Kısa iğneler yardımı ile cilt altına, uzun iğnelerle de kas içine enjeksiyon ile kullanılabilirler. Ciddi derecede pozitif sonuçlar verebilen bir ilaç olmasına rağmen dezavantajı fiyatının pahalı olmasıdır. Recombinant saf LH içeren ve cilt altına iğne ile uygulanan türü de mevcuttur. Özellikle tüp bebek ve aşılama tedavilerinde kullanılırlar.

HCG Hormonu

Bu hormonun kullanım amacı yumurtaları çatlatmaktır. Bunun için yumurta toplama işlemlerinden yaklaşık olarak 34 – 36 saat önceden uygulanmaktadır. Hormonun etkisi ise folliküller içerisindeki oluşmuş yumurtaları olgunlaştırarak yumurtaları döllenmeye hazır bir hale getirmektir. Ayrıca bu hormon, progesteron salınımını da uyarmaktadır.

Doğal progesteronlar

Yumurta toplama işleminden sonra uygulanmaktadırlar ya da günlük olarak progesteron enjeksiyonları ile de kullanılabilirler. Progesteronların amacı rahim iç duvarını (endometrium) embriyolar için hazır bir hale getirmektir. Ayrıca bu uygulamaya destek olunması amacı ile de hCG enjenksiyonları da uygulanmaktadır.

Bunların dışında klomifen sitrat gibi östrojen antagonisti ve letrozol gibi aromataz inhibitörü olan ilaçlar da ovülasyon indüksiyonu için kullanılmaktadır.

Ankara tüp bebek uzmanları ve Ankara tüp bebek fiyatları hakkında bilgi almak için doktorunuzla görüşünüz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş