Tüp bebek aşamaları, yumurtalıkların özel ilaçlarla uyarılmasından başlayarak embriyo transferine kadar devam eden bir süreçtir. Bu aşamaların herbirinde dikkatli takip ile gebelik şansı artmaktadır. Tüp bebek tedavisi aşamalarını dilerseniz şimdi detaylı bir şekilde inceleyelim.

Tüp Bebek Nedir, Nasıl Bir Süreçtir?

Tüp bebek tedavisi, anneden toplanan yumurtaların, babadan alınan spermlerle laboratuvar ortamında  döllenmesi ve sonrasında özel yöntemlerle rahim içine yerleştirilmesidir. Bu süreç 1 aylık bit tedavi sürecidir. Yaklaşık 15 günlük süreçte yumurta toplama ve embriyo transferi yapılır. Kalan 15 günlük süreçte ise doktorunuzun verdiği ilaçlar kullanılırken gebelik testi için gerekli zaman beklenir. Bu süreçte şehir dışından gelen hastalar memleketlerine dönebilir, beklemelerine gerek yoktur.

Tüp Bebek ve Tedavi Aşamaları Süreci Nasıl İşler?

  1. Ön görüşme. Bu noktada kadın ve erkeğinde beraber bir arada olabilecek problemlerin tesbit edilmesi için ilk görüşme yapılır. Bu görüşmeyi tüp bebek hemşiresi ya da tüp bebek doktoru yapabilir. İlk görüşme sonrasında çiftlere takip edilecek yol haritası belirlenir.
  2. Muayene. Hastanın adetsiz dönemde muayenesi yapılır. Enfeksiyon varlığı, rahim ağzının durumu, rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir.
  3. Adetli dönemde testler. Adetin 2. ya da 3. gününde hormon testleri ile birlikte tüp bebek öncesi gerekli olan testler yapılır. Bu testler hastanın tüp bebek yaptırmasına engel bir anormallik olup olmadığını tesbit etmemizi sağlar.
  4. Yumurtalıkların İlaçla Uyarılması. Tüp bebek tedavisinde kadında ne kadar çok yumurta geliştirilebilirse o kadar çok embriyo elde etme şansımız artar. Bu nedenle yumurtalıklar tüp bebek iğneleri ile uyarılır. Düzenli yapılan kontrollerle yumurtalıklardaki yumurta sayısı ve büyüklüğü uygun aşamaya gelene kadar ilaç tedavisine devam edilir.
  5. Çatlatma iğnesi. Yumurta sayısı ve büyüklüğü istenen düzeye geldiğinde hcg adı verilen çatlatma iğnesi yapılır. Bu yumurta folikülün çatlamasını sağlayarak içindeki yumurtanın atılmasını gerçekleştirir.
  6. Yumurta toplama (OPU). Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biridir. Bu aşamada hasta sedasyon anestezisi ile uyutularak vajenden özel bir iğne ile girilir ve yumurtalar toplanır.
  7. Eşinden Sperm alınması ve yumurtanın döllenmesi.
  8. Oluşan embriyoların takibi.
  9. 3. gün veya 5. gün embriyo transferi.
  10. 10 veya 12. gün gebelik testi yapılması.
Tüp bebek pekçok aşamadan oluşur. Çiftlerde genetik olarak herhangi bir problem yoksa genetik işlem aşaması dışındaki işlemler genellikle her hastada aynıdır. Embriyo sayısı fazla olanlarda kullanılmayan embriyolar daha sonraki denemelerde kullanılmak üzere dondurulur. Ancak embriyo sayısı 1-2 tane ise embriyo dondurma aşaması bunlarda da olmayacaktır. Dilerseniz tüp bebek aşamalarını daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
  • Yumurtalıkların uyarılması: Yumurtalıklardaki yumurta sayısına yani yumurtalık rezervine göre hastalara yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar sayesinde maksimum sayıda yumurta geliştirilmeye çalışılır. Bu noktada hastaya zarar verecek kadar çok aşırı yumurta gelişiminden de kaçınmak oldukça önemlidir. Yumurtalar 16-17 mm büyüklüğüne ulaşınca yumurtalar çatlatılır. Yumurtalıkların uyarılması için genelde yüksek doz gonadotropin adı verilen ilaçlar başlanır. Bunlar kalçadan veya karından cilt altına yapılır. Bu ilaçlar yumurtalıkdaki reseptörleri uyararak yumurtaların büyümesini ve olgunlaşmasını sağlar. Olgunlaşan yumurtalar hcg adı verilen çatlatma iğnesi ile çatlatılır.
  • Yumurtaların çatlatılması: Uygun büyüklüğe gelen yumurtalar özel iğnelerle çatlatılır. Yumurta çatlatma iğnesi adı verilen iğneler yapıldıktan 36 saat sonra kadın yumurta toplama işlemi için hazırlanır. Yumurta çatlatma iğnesi cinsine göre değişmekle beraber karından cilt altına uygulanır. Genellikle hastalar kendileri evde ilaç uygulamasını yapar. Uygulaması oldukça kolaydır. Bu nedenle özellikle bir hastanede yada merkezde yaptırmaya gerek yoktur.
  • Yumurta toplama: Yumurta toplama işlemi sedasyon adı verilen hafif genel anestezi ile yapılır. Aksi halde ağrılı bir işlem olur. Hasta uyurken ultrason eşliğinde vajenden girilen özel iğnelerle yumurtaların içi aspire edilerek embriyoloji laboratuvarına teslim edilir. Aspire edilen içeriklerin içinde yumurta varlığı araştırılır. Yumurta çıkmasza gerekirse folikülün içi yıkanarak yumurta olup olmadığından emin olunmalıdır. Toplanan yumurtalar özel işlemlerden geçirildikten sonra kadının eşinden alınan spermler ile tek tek döllenir. Bu işleme ICSI (intrastoplazmik sperm enjeksiyonu) adı verilir. Doktorunuz size rahim içini hazırlamak için bazı ilaçlar başlayacaktır.
  • Embriyo transferi: Döllenen yumurtalar 3. Gün veya 5. Güne kadar takip edilir. Embriyo sayısı çok ve kaliteli olanlarda 5. Güne kadar embriyonun gelişmesi beklenir. Bu şekilde gelişen embriyolarla gebelik elde etme şansı artacaktır. Embriyo sayısı az olanlarda ise 3. Güne kadar takip edilir. Daha sonra embriyolar içinden en kalitelileri seçilerek özel bir tüp yardımıyla, ultrason eşliğinde rahim içine enjekte edilir. Kalan sağlıklı embriyolar ise özel tanklarda dondurularak saklanır. Kadın transfer sonrası gebe kalamazsa tekrar transfer için bu embriyolar kullanılacaktır.

Embriyo transferi için anestezi gerekmez. Ağrılı bir işlem değildir. Embriyo transferi sonrası kullanılacak ilaçları doktorunuz size reçete edecektir. Transfer sonrası ilk gün istirahat etmenizde fayda vardır. Embriyo transferi sonrası artık gebelik testi için beklenecektir. 3. Gün transfer yapılanlarda 12 gün, 5. Gün transfer yapılanlarda 10 gün sonra kanda gebelik testi yapılmalıdır.

Tüp Bebek Aşamaları Zor Mudur? Tüp Bebekte En Önemli Aşama Nedir?

Tüp bebek tedavisinin tüm aşamaları önemlidir. Elbette tedavinin bazı zorlukları vardır. Hastada hastaya bu zorluklar farklılık gösterir. Ancak tüp bebek eğitimi almış olan doktorlar genellikle bu zorlukların üstesinden nasıl gelineceği konusunda tecrübelidir. Öncelikle yumurta geliştirme esnasında yüksek doz hormon ilaçları kullanılır. Bu noktada çok aşırı yumurta gelişecek olursa bazı kadınlarda hiperstimülasyon sendromu adı verilen yumurtalıkların aşırı büyümesi hastada hayati bir tehlike oluşturabilir. Bu aşama oldukça önemlidir. Yine yumurtaların toplanması ve embriyo transferi de tecrübe gerektiren işlemlerdir. Mutlaka bir tüp bebek uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Tüp Bebek Aşamaları Kaç Gün Sürer? Tüp Bebek Tedavisi Uzun Sürer Mi?

Tüp bebek tedavisi genellikle 15-17 gün civarında tamamlanır. Ancak yumurtalıkları ilaca çok iyi cevap veren kadınlarda 10 gün gibi kısa bir dönemde de tamamlanabileceği gibi yumurtalıkları zayıf olan kadınlarda bazen bu süre 20-25 güne kadar uzayabilir. Embriyo transferi yapıldıktan sonra da verilen embriyonun 3. gün veya 5. gün olmasına göre 10-12 gün sonra gebelik testi yapılacaktır.
Tüp bebek tedavisinde ilk olarak hasta detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Tedavi şeklini belirleyecek olan hastadan öğrenilecek bilgilerdir. Hastanın daha önce gördüğü aşılama veya tüp bebek tedavileri, kullanılan ilaçlar ve dozları tedavinin şekillendirilmesinde oldukça önemlidir. Alınan bilgiler eşliğinde hastaya başlanacak ilaç tedavisi belirlenir.
Tüp bebek ilaçları adetin 2. günü ya da 3. günü başlanır. Bu dönem yumurta seçilme dönemi olduğundan bu noktada başlanan tüp bebek iğneleri sayesinde daha fazla yumurta geliştirilmesi amaçlanır. 4. gün ve sonrasında ilaç başlananlarda daha az yumurta gelişme şansı olacağından tedaviye bir sonraki ay başlanması daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
Tüp bebek tedavisinde adetin 2. günü transvajinal yolla bakılan ultrason ile yumurtalıklardaki antral folikül adı verilen başlangıç halindeki yumurta sayısı belirlenir. Yine yumurtalıklarda kist yada kitle varlığı da incelenir. Rahim iç duvar kalınlığı ve rahimde olabilecek miyom, polip ve yapışıklık gibi anormalliklerin varlığı da araştırılır. Aynı zamanda adetin 2. günü hormon testi yapılması için en ideal gündür. Kadından yumurtalık hormonları istenerek yumurtalıklar hakkında fikir elde edilmiş olur. Bu dönemde yine embriyo transferine engel olabilecek bir problem varlığı kan ve idrar tahlilleri ile incelenir.
Tüp bebek tedavisinde hastanın yumurtalık rezervine göre 10-12 gün civarında iğne yapılması gerekebilir. Bu süre bazen kısalıp uzayabilir. Bu tamamen hastanın yumurtalıklarının iğne tedavisine vereceği cevaba bağlıdır.
Yumurta toplama işleminin adetin kaçıncı günü olacağını önceden söylemek mümkün değildir. Çünkü her kadında farklı zamanlarda yumurta istenilen büyüklüğe ulaşacaktır. Bu noktada adetin kaçıncı günü olduğu değil yumurtaların 17-18 mm lik büyüklüğe ne zaman ulaştığı önemlidir. Bu noktada çatlatma iğnesi yapılarak yumurta toplama işlemi planlanacaktır.
Tüp bebek tedavisinde ideal yumurta sayısı 10 civarında olmalıdır. Ancak bu sayı hastanın over rezervine göre değişir. Özellikle polikistik over sendromu olan kadınlarda bazen çok aşırı yumurta gelişebilir. bu kadınlarda 30-40 yumurta geliştiği görülebilir. Bu kadar aşırı yumurta gelişimi de hasta açısından sakıncalı olacağından mutlaka hastanın yumurtalık rezervine göre ilaç dozu belirlenmelidir. Aşırı cevap verme ihtimali olan kadınlarda ilaç tedavisine daha düşük dozlarla başlamak mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
Tüp bebek işleminde yumurta büyüklükleri 17-18 mm civarında olmalıdır. Bu istenilen ideal büyüklüktür. Ancak yumurta toplama işlemi esnasında daha küçük olan yumurtalar da toplanır. 15-16 mm lik foliküllerden de olgun yumurta çıkma ihtimali vardır. Bu nedenle yumurta toplama işlemi esnasında görülen tüm yumurtalar genellikle toplanır.

1 YORUM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir