Laparoskopi fiyatları 2024 yılında Ankara ilinde laparoskopik ameliyatın yapılış amacına ve ameliyatın yapıldığı hastaneye göre değişir. Tanısal laparoskopi fiyatları ile operatif laparoskopi fiyatları elbette farklı olacaktır. Laparoskopik kist ameliyatı fiyatı, miyom ameliyatı, rahim alma ameliyatı ya da çikolata kisti ameliyatında oldukça farklıdır. Laparoskopi ameliyatı fiyatları 2024 Ankara detayları hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Laparoskopi Nedir?

Laparoskopi ameliyatı, diğer adı ile kapalı ameliyat, karın ve pelvis içi organları incelemek için yaygın olarak kullanılan cerrahi bir işlemdir. Oldukça küçük kesilere ihtiyaç duyulan düşük riskli, minimal invaziv bir prosedürdür. Tanısal laparoskopi ve operatif laparoskopi olmak üzere iki kısma ayrılır. Tanısal laparoskopi sadece hastalığın tanısını koymak için kullanılırken, operatif histeroskopide tanısı konulan hastalık tedavi edilir. Genellikle bu prosedürler bir arada icra edilmektedir.

Kapalı ameliyatlarda, karın organlarına bakmak için laparoskop adı verilen bir kamera kullanılır. Bu cihaz, yüksek yoğunlukta ışık veren ve ön tarafında yüksek çözünürlükte olan kamera bulunan bir sistemdir. Alet karın duvarındaki bir kesiden sokulur.

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Kapalı ameliyat genellikle ayaktan tedavi prosedürü olarak yapılır. Genellikle aynı gün hastaneden taburcu olunmaktadır. Bir hastanede veya ayakta tedavi cerrahi merkezinde yapılabilir.

Bu tip ameliyatlar için genel anestezi alacaksınız ve herhangi bir ağrı hissetmeyeceksiniz.

Laparoskopik cerrahi sırasında doktorunuz göbek deliğinizin altından bir kesi yapar ve ardından kanül adı verilen küçük bir tüp yerleştirir. Kanül, karnınızın içine karbondioksit gazı vermek için kullanılır. Bu gaz karnınızın şişmesini ve doktorun karın organlarınızı daha net görmesini sağlar.

Karnınız şişirildiğinde, cerrah laparoskopu insizyondan sokar. Laparoskopa bağlı kamera, görüntüleri bir ekranda toplayarak organlarınızın gerçek zamanlı olarak görüntülenmesini sağlar.

Kesiklerin sayısı ve boyutu, yapılacak ameliyatın nedenine ve ameliyatın büyüklüğüne göre değişir. Genellikle, her biri 1 ila 2 santimetre uzunluğunda olan bir ila dört kesi kullanılır.

Laparoskopi ne zaman yapılır?

Kapalı ameliyatın özel bir zamanlaması yoktur. Bazı jinekolojik laparoskopi vakalarında adetin bitmiş olması istenir. En önemli noktalardan biri jinekolojik laparoskopi yapılacak olan kadınların hamile olmadığından emin olunmalıdır.

Laparoskopi Kimlere Yapılır?

Kapalı ameliyat hem tanı hem de tedavi amacıyla kullanılabilir. Tanısal laparoskopi prosedürü bazen operatif laparoskopiye dönüşebilir.

Tanısal laparoskopi için bazı endikasyonlar şunlardır:

  • Açıklanamayan pelvik ağrı
  • Açıklanamayan kısırlık
  • Pelvik enfeksiyon öyküsü

Kapalı ameliyat kullanılarak teşhis edilebilecek durumlar şunlardır:

  • Endometriozis
  • Rahim miyomları
  • Yumurtalık kistleri
  • Dış gebelik
  • Pelvik apse
  • Pelvik yapışıklıklar
  • Kısırlık
  • Pelvik inflamatuar hastalık
  • Üreme sistemi kanserleri

Bazı laparoskopik cerrahi türleri şunları içerir:

  • Histerektomi veya rahmin alınması
  • Yumurtalıkların çıkarılması
  • Yumurtalık kistleri ve çikolata kistlerinin çıkarılması
  • Miyomların çıkarılması
  • Miyomlara giden kan akışını bloke etmek
  • Endometriyal doku ablasyonu
  • Yapışıklıkların açılması
  • Tüp ligasyonu veya tüplerin açılması
  • İdrar kaçırma ameliyatları
  • Rahim sarkması ameliyatları

Jinekolojik Laparoskopi Nedir?

Jinekolojik laparoskopi kadın üreme sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi için uygulanan pelvik laparoskopidir. Açık cerrahiye göre oldukça avantajlıdır. Kapalı ameliyat genellikle açık ameliyattan daha kısa bir iyileşme süresine sahiptir. Ayrıca daha küçük izler bırakır.

Doktorlar, pelvik organlardaki hastalıkları tesbit etmek için birçok görüntüleme tekniği kullanır. Ultrason, CT taraması ve MRI gibi diğer invaziv olmayan seçenekler kullanıldıktan sonra pelvik laparoskopiye ihtiyaç duyulabilir. Doktorunuz pelvik bölgedeki uterus, yumurtalıklar, fallop tüpleri ile ilgili hastalıkları incelemek ve tedavi etmek için pelvik laparoskopi kullanabilir.

Tanısal Laparoskopi Nedir?

Tanısal laparoskopi adı üzerinde hastalığın tanısını koymak için kullanılır. Ancak günümüzde sadece tanısal amaçla yapılan kapalı ameliyatlar oldukça azalmıştır. Genellikle problem tesbit edildiği anda tedavisi de yapılmaktadır. Tanısal laparoskopi daha çok infertil kadınlarda karın içindeki yapışıklıkları ve tüplerin açıklık durumunu değerlendirmek için kullanılmaktadır. Tüp bebek tedavisi yapılacak hastalarda özellikle hidrosalpenks adı verilen şişmiş tüplerin tanısının konulması ve çıkarılması için kapalı ameliyat oldukça etkilidir.

Operatif Laparoskopi Nedir?

Günümüzde sıklıkla operatif laparoskopi ameliyatı uygulanmaktadır. Ultrasonda ya da diğer görüntileme yöntemlerinde tesbit edilen hastalıkların tedavisinde operatif yöntemler kapalı ameliyat adı verilen bu yöntemle tedavi edilmektedir. Kanser hastaları dahil pek çok jinekoloik problem günümüzde kapalı ameliyat ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Laparoskopi Fiyatları 2024

Laparoskopi fiyatları 2024 yılında ameliyatı yapıldığı şehre, merkeze, yapılma nedenine ve kullanılan malzemelere göre oldukça farklılık göstermektedir. Laparoskopi ameliyatı fiyatları Ankara ilinde oldukça makul düzeylerdedir. Tanısal laparoskopi fiyatları oldukça uygundur. Operatif laparoskopi fiyatları ise 2024 yılında ameliyatı yapan doktora ve nedenine göre değişir. Laparoskopik kist ameliyatı fiyatı, miyom ameliyatı ve rahim alma ameliyatı fiyatları tanısal laparoskopiye göre elbette daha pahalı olacaktır. Ameliyat olacağınız zaman yapılacak ameliyatın detayları ve ameliyat ücretlerini, toplam maliyeti doktorunuzla ayrıntılı bir şekilde konuşunuz. Laparoskopi fiyatları 2024 Ankara detaylarını doktorunuzdan öğreniniz.

Özel Hastanede Laparoskopi Fiyatları Nasıldır?

Özel hastane laparoskopi fiyatları hastanenin sınıfına ve bulunduğu mevkiye göre değişir. A sınıfı özel hastanelerde laparoskopi ücretleri standart hastanelere göre elbette yüksek olacaktır. Yine Çankaya bölgesindeki özel hastanelerde laparoskopi fiyatı diğer bölgelere göre daha yüksektir. Bunun nedeni de elbette bu bölgedeki hastanelerin büyük çoğunluğunun tam kapasiteli A sınıfı özel hastaneler olmasıdır.

Adetliyken Laparoskopi Yapılır mı?

Adetliyken kapalı ameliyat yapılmasında sakınca yoktur. Yumurtalık kisti, rahim alma ve miyom alma ameliyatı adetli dönemde yapılabilir. Sadece eğer ameliyat sırasında rahim içerisine girilmesi gerekiyorsa yada infertil hastalarda tüp açıklığı ilaçla kontrol edilecekse bu kadınların adetsiz olmaları tercih edilir. (Okuyunuz >>> Adetliyken miyom ameliyatı yapılır mı?)

Kapalı ameliyat olanlar normal doğum yapabilir mi?

Kapalı ameliyat olan kadınlardan bazıları normal doğum yapamazlar. Bunlar rahimden miyom çıkarılan kadınlardır. Bunun haricinde yine rahim sarkması ameliyatı olanlarda normal doğum yapamazlar. Bunların dışındaki işlemlerde, özellikle yumurtalık kistlerine yönelik ameliyatlarda kadınlar normal doğum yapabilirler.

Laparoskopi ameliyatından sonra hamile kalanlar neler dikkat etmelidir?

Kapalı ameliyatdan sonra hamile kalanların özellikle dikkat etmeleri gerekli olan farklı bir nokta yoktur. Diğer gebeler nelere dikkat etmesi gerekiyorsa bu gebelerde aynı şeylere dikkat etmelidir. En önemli nokta normal doğum yapıp yapamayacağıdır. Doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir. Gebelik takibi Ankara için tüm jinekoloji kliniklerine başvurabilirsiniz.

Laparoskopi dikişleri ne zaman alınır?

Laparoskopi dikişleri genel olarak alınmaz. Eriyen dikişler olduğundan dikişlerin tamamı kendi kendine dökülecektir.

Laparoskopi öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Gerçekleştirilen laparoskopik cerrahinin türüne bağlı olarak, genellikle 6 ila 12 saat öncesinden hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenir.

Aspirin veya varfarin gibi kan inceltici ilaçlar alıyorsanız, birkaç gün önceden almayı bırakmanız istenebilir. Bu, operasyon sırasında aşırı kanamayı önlemek içindir.

Sigara içiyorsanız, bırakmanız tavsiye edilebilir. Bunun nedeni sigaranın ameliyattan sonra iyileşmeyi geciktirebilmesi ve enfeksiyon gibi komplikasyon riskini artırabilmesidir.

Çoğu kişi işlemin yapıldığı gün ya da ertesi gün hastaneden ayrılabilir.

Aldığınız reçeteli veya reçetesiz ilaçları doktorunuza söylemelisiniz.

Ayrıca hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söylemelisiniz.  Doktorunuz kan testleri, EKG ve Akciğer grafisi yanında gerekirse ultrason, BT taraması veya MRI taraması da dahil olmak üzere belirli görüntüleme testleri yapabilir.

Muhtemelen laparoskopiden en az sekiz saat önce yeme ve içmeden kaçınmanız gerekecektir.  Kapalı ameliyat genellikle genel anestezi kullanılarak yapılır, bu da sizi ameliyattan sonra birkaç saat boyunca uykulu olabileceğiniz anlamına gelir.

Laparoskopiden kaç gün sonra ilişkiye girilir?

Kapalı ameliyatdan 2 hafta sonra pekçok vakada ilişki serbest bırakılır. Bu tamamen vakanın yapılma nedenine bağlıdır. Vajinayla bağlantılı ameliyatlarda gerekirse 1 aya kadar cinsel ilişki yasaklanır.

Kapalı ameliyat ameliyatı kaç saat sürer?

Kapalı ameliyat, 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabileceği gibi 3-4 saat gibi uzun sürelerde de olabilir. Tüp bağla ameliyatı 30 dakikada tamamlanırken, özellikle miyom alma ameliyatları miyom sayısına göre 3-4 saate kadar uzayabilir.

Kapalı ameliyat ne kadar sürede iyileşir?

Laparoskopik cerrahi sonrasında iyileşme oldukça hızlıdır. Kadınların pekçoğunda 1 hafta civarında toparlanma gözlenir. Tamamına yakını 2 haftalık süreçte sosyal hayatına dönecek düzeyde iyileşme gösterir.

İşlemden sonra omuz ağrısı olabilir. Ağrı genellikle cerrahi aletler için bir çalışma alanı yaratmak amacıyla karnınızı şişirmek için kullanılan karbondioksit gazının bir sonucudur. Ayrıca biraz şişkinliğe neden olabilir. Rahatsızlık birkaç gün içinde kendiliğinden geçecektir.

Genellikle bir hafta içinde tüm normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Laparoskopik cerrahinin riskleri nelerdir?

Laparoskopik cerrahi konforlu bir cerrahi olmakla birlikte bazı riskleri de içerisinde barındırmaktadır. Ancak tecrübeli bir ekip ile riskler minimuma indirilebilir. Kapalı ameliyat ile ilişkili en yaygın riskler kanama, enfeksiyon ve karnınızdaki organlarda hasardır. Ancak bunlar nadir görülen durumlardır.

Bu ameliyatlarda görülebilecek durumlar şunları içerebilir:

  • Cilt tahrişi ve mesane enfeksiyonu bu prosedürün yaygın yan etkileridir.
  • Karın kan damarı, mesane, bağırsak, rahim ve diğer pelvik yapılarda hasar
  • Sinir hasarı
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Yapışıklıklar
  • Emboli atması
  • İdrar yapma ile ilgili sorunlar

Komplikasyon riskinizi artıran durumlar şunlardır:

  • Önceki karın ameliyatı
  • Obezite
  • Çok zayıf olmak
  • İleri evre endometriozis
  • Pelvik enfeksiyon
  • Kronik bağırsak hastalığı

Karın boşluğunu doldurmak için kullanılan gaz da bir kan damarına girerse komplikasyonlara neden olabilir.

İşleminizden sonra, herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını izlemek önemlidir. Aşağıdakileri yaşarsanız doktorunuzla iletişime geçin:

  • Ateş veya titreme
  • Zamanla şiddetlenen karın ağrısı
  • Kesi yerlerinde kızarıklık, şişme, kanama
  • Sürekli mide bulantısıveya kusma
  • Kalıcı öksürük
  • Nefes darlığı
  • İdrar yapamama
  • Sersemlik

Kapalı ameliyat sırasında organlarda herhangi bir hasar oluşursa, hasarı onarmak için ikinci bir ameliyata ihtiyacınız olabilir. Bu durum genellikle daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerde görülür ve bu da karın içindeki yapılar arasında yapışıklık oluşturma riskini artırır. Yapışıklıkların varlığında kapalı ameliyat yapılması çok daha uzun sürer ve organlara zarar verme riskini artırır.

Laparoskopik cerrahinin avantajları nelerdir?

Bu tekniğin açık ameliyatlara göre avantajlı yönleri şunlardır:

  • Daha kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme süresi
  • Operasyondan sonra daha az ağrı ve kanama
  • Azalmış yara izi

Robotik yardımlı laparoskopi nedir?

Robotik cerrahi son yıllarda daha yaygın olarak kullanılmaya başlayan oldukça yeni ancak pahalı bir yöntemdir. Bu ameliyat aynı zamanda, “robotik yardımlı laparoskopi” olarak bilinir.

Robotik yardımlı cerrahi sırasında cerrahınız robotik kolları kontrol ederek işlemi gerçekleştirmek için ameliyathanede bulunan bir konsol kullanır. Robotik kollar özel bir kamera ve cerrahi ekipmanı tutar.

Robotik sistem, vücut içinde çalışan aletler için büyütülmüş 3D görüş ve artırılmış hareket aralığı sağlar.

Robotik yardımlı cerrahi, cerrahların artan hassasiyet ve daha küçük insizyonlarla karmaşık prosedürleri gerçekleştirmesine olanak tanır. Robotik cerrahinin normal laparoskopi veya açık cerrahiden daha düşük komplikasyon riskine ve ayrıca daha kısa iyileşme süresine sahip olduğu söylenmektedir. Robotik cerrahi fiyatları için doktorunuzdan bilgi alınız.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir