Rahim aldırma ameliyatı, herhangi bir nedenle kadında rahmin alınması ameliyatıdır. Bazı kadınlarda sadece rahim alınırken yaşı ileride olan ya da menopozdaki kadınlarda rahim ve yumurtalıklar beraber alınır. Rahim aldırma ameliyatı fiyatları ameliyatın yapıldığı hastaneye, ameliyatın yapılış şekline ve yapılma nedenine göre değişir. Laparoskopik yani kapalı rahim alma ameliyatı açık rahim ameliyatına göre daha pahalıdır. Rahim aldırma ameliyatı fiyatları 2024 Ankara detayları hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Rahim Aldırma Ameliyatı Neden Yapılır?

Kadın üreme sistemini etkileyen sağlık problemlerini tedavi etmek için rahim alma ameliyatı yapılır. Şu nedenlerden dolayı rahim alınabilir:

Tedaviye dirençli rahim kanamaları

Birçok kadın, adet dönemlerinde büyük miktarda kan kaybeder. Ayrıca ağrı ve kramp gibi başka semptomlar da yaşayabilirler. Bazı kadınlar için bu semptomların yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Bazen ağır dönemlere miyomlar da neden olabilir, ancak çoğu durumda açık bir neden yoktur.

Bazı durumlarda, rahim alma operasyonu, aşağıdaki durumlarda sürekli ağır kanamaları durdurmanın tek yolu olabilir:

  • Diğer tedavilere rağmen kanama azalmadı ise
  • Kanamanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa
  • Kadın artık çocuk sahibi olmak istemiyorsa

Rahim alma operasyonu rahim kanamalarında ya da miyom tedavisinde en son seçenektir. Öncelikle medikal tedaviler denenmeli, bütün tedavilere rağmen bir sonuç alınamazsa o zaman rahim alma ameliyatı yapılmalıdır. Hastanın yaşına göre ameliyat sırasında yumurtalıklar çıkarılabilir ya da bırakılabilir.

Rahimdeki büyük miyomlar

Miyomlar, rahimde (uterus) veya çevresinde kanserli olmayan büyümelerdir. Büyüme, kas ve fibröz dokudan oluşur ve ebatları değişir.

Miyomların belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • Kanama düzensizlikleri
  • Pelvik ağrı
  • Sık idrara çıkma veya kabızlık
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık

Büyük fibroidleriniz veya şiddetli kanamanız varsa ve daha fazla çocuk sahibi olmak istemiyorsanız, histerektomi önerilebilir.

Pelvik İnflamatuvar Hastalık (PID)

PID, dişi üreme sisteminin bakteriyel bir enfeksiyonudur. Erken saptanırsa, enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak yayılırsa rahime ve özellikle fallop tüplerine ciddi zararlar verebilir ve uzun süreli ağrılara yol açabilir. Bir kadının PID’den şiddetli ağrısı varsa ve artık çocuk istemiyorsa, rahim ve fallop tüplerini çıkarmak için histerektomi önerilebilir.

Kanser

Bu kanserler için bir histerektomi önerilebilir:

  • Rahim ağzı kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Fallop tüplerinin kanseri
  • Rahim kanseri

Genç hastalarda rahim koruyucu ameliyatlar kanserin erken evresinde denenebilir. Ancak ileri evrelerde rahim koruyucu ameliyat yapılmaz. Sadece rahim alınması da genellikle yeterli olmaz. Daha fazla doku çıkartılması gerekecektir.

Endometriozis (Çikolata Kisti)

Endometriozis, rahimde bulunan hücrelerin, vücudun diğer alanlarında yerleşmesidir. Yumurtalıklar, fallop tüpleri, mesane ve rektum gibi üreme sistemi organlarını sıklıkla tutmaktadır. Eğer rahim içini oluşturan hücreler vücudun diğer bölgelerinde yerleşirse, çevredeki dokunun iltihaplanmasına ve hasar görmesine ve şiddetli ağrılara neden olabilir.

Ancak, genellikle sadece daha az invaziv tedaviler işe yaramadıysa ve kadın daha fazla çocuğa sahip olmak istemiyorsa endometriozise bağlı ağrılarda 40 yaş üzerindeki hastalarda hsterektomi bir seçenek olabilir.

Adenomiyozis

Adenomiyozis normalde rahimde bulunan dokunun, rahim kas duvarı içinde büyümesidir. Bu doku, adet dönemlerinizi ağrılı yapabilir ve pelvik ağrıya neden olabilir. Kanamalarınız aşırı olabilir ve tedaviye cevap vermeyebilir. Tedaviye dirençli olması nedeniyle adenomiyozis hastalarında da histerektomi bir tedavi seçeneğidir.

Rahim Aldırma Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Rahim alma ameliyatının tipi, sizin ameliyat olma nedeninize ve yaşınıza göre değişir. Rahim alma operasyonunun tipleri şunlardır:

  • Total histerektomi: Rahim ve rahim ağzının birlikte çıkarılmasıdır. Günümüzde en sık gerçekleştirilen operasyon tipidir.
  • Subtotal histerektomi: Rahim ana gövdesi çıkarılarak rahim ağzı yerinde bırakılır. Zorunlu olmadıkça bu operasyon pek tercih edilmez. Çünkü yaşamın ileriki dönemlerinde rahim ağzından herhangi bir patoloji gelişebilir. Kanseriniz olmasa bile, rahim ağzının çıkarılması gelecekte rahim ağzı kanseri riskini ortadan kaldırır. Birçok kadın serviksi çıkarmanın cinsel işlevde bir kayba neden olacağından endişe duymaktadır, ancak böyle bir problem yaşanmaz. Rahim ağzınız iyi huylu nedenlerle alındıysa artık rahim ağzı kanseri tarama testi yaptırmanıza gerek kalmayacaktır. Serviksiniz alınmamışsa, düzenli servikal taramaya devam etmeniz gerekecektir.
  • Bilateral salpingo-oforektomi ile total histerektomi: Rahim, serviks, fallop tüpleri ve yumurtalıklar hepsi beraber çıkarılır. Özellikle yaşı 45 yaşıının üzerinde olan ya da menopozdaki hastalarda tercihe dilen ameliyat yöntemidir. Ailenizde yumurtalık veya meme kanseri öyküsü varsa, ileride kanser olmanızı önlemek için yumurtalıklarınızın çıkarılması önerilebilir. Cerrahınız, yumurtalıklarınızı çıkarmanın artılarını ve eksilerini sizinle görüşebilir. Yumurtalıklarınız çıkarılırsa fallop tüpleriniz de çıkarılır.

Menopoza girmişseniz veya ona yakınsanız, histerektominin sebebi ne olursa olsun, yumurtalıklarınızın çıkarılması önerilebilir. Bu yumurtalık kanseri olasılığına karşı korumaktır. Bazı cerrahlar, yumurtalık kanseri riski düşükse, örneğin hastalığın aile öyküsü yoksa, sağlıklı yumurtalıkları yerinde bırakmanın en iyisi olduğunu düşünürler.

Bunun nedeni, yumurtalıkların kemik erimesi gibi sağlık sorunlarına karşı korunmaya yardımcı olabilecek kadın hormonu üretmesidir. Ayrıca cinsel arzu ve istek duygularında da rol oynarlar.

Yumurtalıklarınızı korumayı tercih ediyorsanız, ameliyattan önce bunu cerrahınıza açıkça söyleyiniz. Operasyon sırasında bir anormallik bulunursa, yumurtalıklarınızın çıkarılması için onay vermeniz istenebilir.

  • Radikal histerektomi: Rahim ve çevre dokular, fallop tüpleri, vajinanın bir kısmı, yumurtalıklar, lenf bezleri ve yağ dokusu dahil olmak üzere çıkarılır. Bu ameliyat daha çok rahim ağzı kanserlerinde yapılan oldukça geniş bir ameliyattır.

Rahim alma ameliyatının yapılış şekline göre de tipleri mevcuttur. Histerektomi yapmanın 3 yolu vardır:

  • Laparoskopik histerektomi: Laparoskopik rahim alınması karında açılan 3-4 adet küçük delik aracılığı ile yapılır. Oldukça konforlu bir ameliyat olup günümüzde en çok tercih edilen ameliyat tipidir. Laparoskopik cerrahi aynı zamanda anahtar deliği cerrahisi olarak da bilinir. Üreme sisteminin organlarını ve çevresindeki dokuları çıkarmak için tercih edilen yoldur. İşlem sırasında, laparoskop adı verilen bir teleskop karnınızdaki küçük bir kesik içerisine yerleştirilecektir. Bu, cerrahın iç organlarını görmesini sağlar. Enstrümanlar daha sonra rahminizi, serviksi ve üreme sisteminizin diğer parçalarını çıkarmak için karnınızdaki veya vajinanızdaki diğer küçük insizyonlardan geçirilir. Laparoskopik histerektomi genellikle genel anestezi altında yapılır.
  • Vajinal histerektomi: Vajinadan rahim alınması ameliyatı şeklinde de adlandırılmaktadır. Rahim vajinanın üstündeki bir kesikten çıkarılır. Bu ameliyat tipi de özellikle rahimde sarkma problemi olanlarda tercih edilir. Karında herhangi bir kesik olmaz. Rahmi yerinde tutan bağlardan ayırmak için vajinaya özel cerrahi aletler yerleştirilir. Rahim ve serviks alındıktan sonra, insizyon dikilir. Operasyon genellikle tamamlanması yaklaşık bir saat sürer. Vajinal histerektomi genel ya da bölgesel anestezi ile yapılır. Vajinal histerektomi genellikle daha az invaziv olduğundan ve hastanede daha kısa kalmayı gerektirdiğinden rahim sarkması olan hastalarda abdominal histerektomiye tercih edilir. İyileşme süresi de daha hızlı olma eğilimindedir.
  • Abdominal histerektomi: Rahim, karında yapılan büyük bir kesiden çıkarılır. Açık rahim alma ameliyatı olarak adlandırılır. Laparoskopik tecrübesi olmayanların ya da laparoskopik sistemin kurulu olmadığı hastanelerde tercih edilen ameliyat tipidir. Bir abdominal histerektomi sırasında karnınızdaki (karın) bir insizyon yapılacaktır. Dikişiniz kasık bölgesinde yatay bir şekilde ya da göbek ile kasık bölgesi arasında dikey bir şekilde olacaktır. Dikey bir insizyon genellikle, eğer rahminizde kanser veya büyük miyomlar varsa kullanılır. Rahminiz alındıktan sonra kesi yeri dikilir. Ameliyatın yapılması yaklaşık bir saat sürer ve genel anestezi kullanılır. Eğer rahminiz miyomlar veya pelvik tümörler tarafından büyütülmüşse ve vajinanızdan çıkarmanız mümkün değilse, abdominal histerektomi önerilebilir.
  • Robotik Histerektomi: Bir robot aracılığı ile yine kadın doğum uzmanı tarafından yapılır. Oldukça pahalı bir operasyon tipidir. Bu nedenle rutinde pek tercih edilmez. Daha çok kanser ameliyatlarında kullanılır. Ancak robot ile yapılan ameliyat zaten laparoskopik yöntemle rahatlıkla yapılabildiğinden öncelik her zaman laparoskopik ameliyattan yanadır.

Rahim Aldırma Ameliyatının Komplikasyonları Nelerdir?

Rahim alma ameliyatı büyük bir jinekolojik ameliyattır. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da bazen problemler oluşabilir. Bu komplikasyonlar ameliyatın yapılış şekline göre de farklılık gösterebilir. Laparoskopik yada vajinal ameliyatlarda komplikasyonlar değişebilir. Genel komplikasyonlar şunlardır:

Olası komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

  • Genel anestezik komplikasyonlar: Genel anesteziden sonra ciddi komplikasyon çok nadir görülür (1/10.000). Ciddi komplikasyonlar arasında sinir hasarı, alerjik reaksiyonlar ve ölüm olabilir. Fakat ölüm çok nadirdir. Genel anestezi yaptıktan sonra ölüm ihtimali 100.000’de 1’dir. Ameliyattan önce detaylı inceleme ve sorgulama, komplikasyon geliştirme riskinizi azaltır.
  • Kanama: Tüm büyük operasyonlarda olduğu gibi, histerektomi geçirdikten sonra da kanama riski vardır. Kanamanız fazla olursa kan vermek gerekebilir.
  • Üreter hasarı: Üreter (idrarın geçtiği tüp) ameliyat sırasında zarar görebilir. Bu, her 100 vakada 1 civarında gerçekleşir. Histerektomi sırasında genellikle tamir edilir.
  • Mesane veya bağırsak hasarı: Nadir durumlarda, mesane veya barsak gibi karın organlarında hasar oluşabilir. Histerektomi sırasında herhangi bir hasar oluşursa operasyon sırasında onarmak mümkün olabilir.
  • Enfeksiyon: Ameliyattan sonra her zaman enfeksiyon riski vardır. Bu bir yara enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu şeklinde olabilir. Bunlar genellikle ciddi değildir ve antibiyotiklerle rahatlıkla tedavi edilebilir.
  • Derin ven trombozu: Aynı zamanda, tromboz olarak da bilinen pıhtılaşma, bir damarda oluşabilir ve kan dolaşımını engelleyebilir. Kan pıhtılaşması riski, ameliyatlar ve hareketsizlik dönemleri sonrasında artar. Ameliyattan sonra en kısa zamanda hareket etmeye başlamanız teşvik edilecektir. Gerekli hastalarda, pıhtılaşma riskini azaltmak için kan inceltici iğneler yapılabilir.
  • Vajinal problemler: Eğer histerektomi olduysanız, vajinanızın üst kısmında rahim ağzının çıkarıldığı yerde problem oluşma riski vardır. Bazen bu bölgede granülasyon dokusu oluşabilir. Bu dokudan kanama olabilir. Histerektomi sonrası bazı hastalarda vajen dokusu tekrar sarkabilir.
  • Yumurtalık yetmezliği: Yumurtalıklarınızdan biri veya her ikisi de sağlam bırakılmış olsa bile, histerektominizi yaptırdıktan sonraki 5 yıl içinde yumurtalıklarınızda zayıflama olabilir. Bu size yapılan ameliyattan ziyade ameliyat olduğunuz yaşla ilgilidir. Histerektomi ameliyatı ileri yaşlarda daha fazla yapıldığından yumurtalık yetmezliği problemin yaşanma riski daha yüksektir. Ancak operasyon sırasında rahim alınırken yumurtalıkların beslenmesi de ister istemez bir miktar azalacaktır.
  • Erken menopoz: Yumurtalıklarınız alındıktan sonra, menopoz semptomları yaşarsınız. Bunun nedeni yumurtalıklarınızdan üretilen hormonlarınızın kesilmesidir. Menopozun erken başlangıcı osteoporoz geliştirme riskinizi artırabileceğinden, 40 yaşın altındaysanız, bunun için tedavi başlanması gerekebilir.

Rahim Alınması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim alınması ameliyatı süresi doktorun tecrübesine ve uygulanan ameliyat yöntemine göre değişir. Açık rahim ameliyatı tecrübeli ellerde genellikle 40-60 dakika sürerken, kapalı rahim ameliyatı 60-90 dakika sürebilir. Vajinal rahim alma ameliyatı ise genellikle 60 dakika civarındadır. Bu süreler doktorun tecrübesine göre bir miktar değişebilir.

Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Rahim alma ameliyatı sonrası açık ameliyatlarda 2 gün, kapalı ameliyatlarda ise 1 gün hastanede kalmanız yeterlidir. Ancak ameliyat sırasında gelişebilecek problemlere bağlı olarak bu süreler uzayabilir.

İyileşme süreleri, histerektomi türüne bağlı olarak da değişebilir. Açık rahim alma ameliyatı sonrası tamamen iyileşme yaklaşık 6 ila 8 hafta sürer. Laparoskopik rahim alma ameliyatında ise bu süre 2 hafta kadardır. Bu süre zarfında mümkün olduğunca dinlenin ve alışveriş torbaları gibi ağır şeyleri kaldırmayın. Karın kaslarınızın ve dokularınızın iyileşmesi için zamana ihtiyacınız var.

Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası Menopoza Girer miyim?

Yumurtalıklarınız histerektomi sırasında çıkarılırsa, ameliyattan hemen sonra, yaşınıza bakılmaksızın menopoza girersiniz. Bu cerrahi menopoz olarak bilinir.

Eğer yumurtalıklarınızdan biri veya her ikisi de sağlam kalırsa menopoza girmezsiniz. Ancak hastanın yaşı 40 ve üzeri ise zaten yumurtalıklarınız zayıflamıştır. Ameliyattan sonraki 5 yıl içinde menopoz yaşama ihtimaliniz vardır.

Histerektomiden sonra cerrahi bir menopoz yaşıyorsanız, size hormon tedavisi önerilebilir.

Rahim destekleyen dokular ve ligamanlar zayıfladığında, normal pozisyonunda durması gereken rahim sarkabilir. Buna rahim sarkması adı verilir. Rahim sarkmasının belirtiler şunları içerebilir:

  • Kasık ve bel ağrısı
  • Vajinadan dışarı doğru çıkan ele gelen bir kitle
  • İdrar kaçırma
  • Cinsel ilişkide zorlanma

Rahimde sarkma sıklıkla normal doğum sonucu ortaya çıkabilir. Rahim sarkması olan hastalarda vajinal histerektomi adı verilen alttan rahim alma ameliyatı yapılır.

Histerektomiye Karar Vermeden Önce Mutlaka Sorgulayın.

Kanser hastalığınız varsa, zaten histerektomi tek tedavi seçeneğidir. Diğer sağlık sorunları için, prosedürü uygulamaya karar vermeden önce kendinize şu soruları sormanız faydalı olacaktır:

  • Belirtilerim yaşam kalitemi ciddi şekilde etkiliyor mu?
  • Diğer tüm tedavi seçeneklerini araştırdım mı?
  • Erken menopoz olasılığı için hazır mıyım?
  • Hala çocuk sahibi olmak istiyor muyum?

Doktorunuzla mutlaka bu konuları istişare ediniz.

Rahim Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ameliyat olacaksanız, olabildiğince formda ve sağlıklı olmak önemlidir. Ameliyattan önce sağlık durumu, komplikasyon geliştirme riskinizi azaltır ve iyileşmenizi hızlandırır.

Histerektomi ameliyatı öncesi şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Sigarayı bırakın
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Aşırı kilonuz varsa kilo veriniz

Ameliyattan birkaç gün önce anestezi ön değerlendirme yapılacaktır. Bu, ameliyat için uygun olduğundan emin olmak için bazı kan testleri ve genel sağlık kontrolü için bazı testler uygulanacaktır.

Rahim Ameliyatı Olanlar Sizi Neler Bekliyor?

Histerektomiden sonra, yorgun ve biraz ağrı çekerek uyanabilirsiniz. Ameliyattan sonra bu normaldir. Herhangi bir ağrı ve rahatsızlığı azaltmanıza yardımcı olacak ağrı kesiciler verilecektir.

Ameliyatınızdan sonraki gün, kısa bir yürüyüş yapmanız teşvik edilecektir. Bu, kanınızın normal şekilde akmasına yardımcı olarak bacaklarınızdaki kan pıhtıları gibi gelişmekte olan komplikasyon riskini azaltır.

İdrar sondanız yapılan ameliyata bağlı olarak 6-8 saat sonra çekilecektir. Sondanız çıkarıldıktan sonra normal olarak idrarınızı yapabilirsiniz. Alınması gereken tüm dikişler ameliyatınızdan 7 gün sonra alınacaktır.

Rahim Ameliyatı Olanlar Ne Zaman Taburcu Olabilir?

Hastaneden ayrılmanız için gerekli süre, yaşınıza ve genel sağlık seviyenize bağlıdır. Vajinal veya laparoskopik histerektomi ameliyatı geçirdiyseniz, 1-2 gün sonra taburcu olabilirsiniz.

Abdominal histerektomi ameliyatı geçirdiyseniz taburcu edilmeden 2-3 gün hastanede kalabilirsiniz. Ancak çok rahat bir durumdaysanız doktorunuz sizi 1 gün sonra da taburcu edebilir.

Ameliyat sonrası doktorunuz 1 hafta sonra dikiş kontrolü için sizi çağıracaktır. 4-6 hafta içinde sizi tekrar görmek isteyecektir.

Abdominal histerektomi ameliyatından sonra iyileşme süreci 6-8 hafta kadar sürmektedir.

Bir vajinal veya laparoskopi ameliyatından sonraki dönemde iyileşme süreleri genellikle daha kısa olup genellikle hastalar 2 hafta sonra aktif hayata dönmektedir. Bu süre zarfında mümkün olduğunca dinlenmeli ve alışveriş torbaları gibi ağır şeyleri kaldırmamalısınız.

Rahim Ameliyatı Olanlar Neler Yaşayabilir?

Ameliyat sonrası bazı hastalarda bazı sıkıntılar yaşanabilir. Ameliyattan sonra, tuvalete giderken bağırsak ve mesane işlevlerinde bazı değişiklikler olabilir. Bazı kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu veya kabızlık gelişebilir. Her ikisi de kolayca tedavi edilebilir.

Bağırsak ve mesane hareketlerine yardımcı olmak için bol miktarda sıvı içmeniz ve diyetinizdeki meyve ve lifleri artırmanız önerilir.

Rahim ameliyatından sonra lekelenme bazen hastalarda oluşabilir.  Rahim ameliyatı sonrası akıntı problemi yaşayabilirsiniz. Ancak bu durumlarda tedirgin olmayınız. Kanamanız fazla olursa mutlaka doktorunuzla irtibata geçiniz.

Yumurtalıklarınız çıkarılırsa, ameliyattan sonra genellikle ciddi menopoz semptomları yaşarsınız.

Bu semptomlar şunları içerebilir:

  • Ateş basması
  • Anksiyete veya depresyon bulguları
  • Cinsel istekte azalma
  • Terleme

Histerektomi geçirdikten sonra kaygı ve üzüntü hissedebilirsiniz. Bu duygular, başka bir tedavi seçeneği bulunmayan ileri kanser hastalarında özellikle yaygındır.

Bazı kadınlar kendini öncekinden daha az kadın hissedebilir. Bazı durumlarda histerektomiye bağlı depresyon bulguları oluşabilir. Bu durumlarda mutlaka psikolojik destek alınız. Histerektomi yapılan kadınlarla konuşmak, duygusal destek ve güvence sağlayarak yardımcı olabilir.

Rahim Ameliyatı Olanlar Ne Zaman Normal Hayatına Dönebilir?

İşe dönmenin ne kadar süreceği, nasıl hissettiğinize ve ne tür bir iş yaptığınıza bağlıdır. İşiniz manuel iş veya ağır kaldırma gerektirmiyorsa, 4 ila 8 hafta sonra geri dönmek mümkün olabilir. Masa başı işlerde çalışıyorsanız daha erken işe dönebilirsiniz.

Emniyet kemeri takmadan rahat oluncaya ve emniyetli bir şekilde acil durdurma gerçekleştirene kadar araç kullanmayınız. Ameliyattan 3-6 hafta sonra araç kullanabilecek duruma gelebilirsiniz.

Histerektomi ameliyatından sonra doktorunuz tarafından sizin için uygun olan egzersiz biçimleri hakkında bilgi verecektir.

Yürüyüş yapma yapabileceğiniz en güzel egzersizdir. Yaralarınız iyileştikten sonra yüzmenizde sakınca yoktur. Her zamankinden daha fazla yorgun hissedeceğiniz için çok fazla egzersiz yapmaya çalışmayın. İyileşme süreniz boyunca ağır cisimler kaldırmayın. Hafif cisimleri kaldırmanız gerekiyorsa, dizlerinizin bükülmüş ve sırtınızın düz olduğundan emin olun.

Rahim ameliyatı sonrası cinsellik, genellikle 4 ila 6 hafta süreyle yasaklanır. Bu dönemden sonra rahat olduğunuz sürece, cinsel ilişki yapmak güvenlidir.

Özellikle yumurtalıklarınızı almışsanız ve hormon tedavisi almıyorsanız, vajinal kuruluk yaşayabilirsiniz. Birçok kadın ameliyattan sonra cinsel istek kaybı yaşayabilir, ancak bu durum genellikle kendiliğinden düzelir. Zamanla seks sırasında ağrının azalır ve histerektomi sonrası orgazm, libido ve cinsel aktivite düzelir.

Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları 2024

Ankara ilinde rahim alma fiyatları 2024 yılında yapılan ameliyatın şekline göre oldukça farklılık göstermektedir. Rahim aldırma fiyatları laparoskopik ameliyatlarda ve açık ameliyatlarda değişmektedir. Rahim alma ameliyatları tarafımızdan hastanın isteğine göre laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat yöntemi ya da açık ameliyat ile yapılmaktadır.  Ameliyat muayenehanemiz doktorlarından Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından uygulanmaktadır. Rahim aldırma fiyatları 2024 Ankara detayları için doktorunuzdan bili alabilirsiniz.

Tüm jinekolojik problemleriniz ve merak ettikleriniz için www.jinekologankara.com adresini inceleyiniz.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir