Tüp açtırma ameliyatı Ankara ilinde Çankaya muayenehane doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Laparoskopik ya da açık ameliyat teknikleri kullanılarak yapılabilmektedir. Uygulanan ameliyat yöntemine göre tüp açtırma ameliyatı fiyatları değişkenlik göstermektedir. Ankara Tüp açma ameliyatı fiyatları için doktorunuzla irtibata geçebilir, detayları öğrenebilirsiniz.

Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir?

Tüplerinizi bağlattığınızda (tüp ligasyonu), asla hamile kalmak istemediğinizden emin olduğunuzu düşünebilirsiniz. Peki ya ileride fikrinizi değiştirirseniz? Tüplerinizi açtırmanın hala bir yolu var. Tüp açtırma ameliyatı ile tekrar gebe kalma hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi dilerseniz tüp açtırma ameliyatı hakkındaki detayları inceleyelim. Bu yazımızda tıkalı tüplerin açılması hakkındaki tüm sorularınıza yanıtlar bulacaksınız.

Tüp Açtırma Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Ameliyatın sizin için uygun olduğuna karar vermeden önce doktorunuz bazı şeyleri göz önüne alacaktır. Tüp bağlatma ameliyatı olan tüm kadınlarda tüplerin açılması gerekli ve faydalı olmayabilir. Bazı kriterleri karşıladığınızda tüplerinizin açılması daha uygun olacaktır.

  • Yaşınız: Yaşı 35 üzerinde olan kadınlarda yumurtalık rezervleri ileri derecede azalmış olabilir. Bu nedenle 35 yaş üzerinde yumurtalık rezervleri değerlendirildikten sonra uygun olan hastalarda tüplerin açılması daha mantıklı olacaktır. 38 yaşının üzerindeki kadınlarda ise tüp açma ameliyatı sonrası gebelik bekleyerek vakit kaybetmek yerine tüp bebek tedavisi uygulanması daha uygun bir seçenektir.
  • Geçirdiğiniz tüp bağlatma ameliyatı türü: Tüp bağlatma ameliyatınız laparoskopi ameliyatı sırasında elektroterizasyonla yapılırsa bu tür ameliyatların sonrasında tüplerin tamir edilmesi genelde mümkün değildir. Çünkü bu ameliyatlarda tüpler yakılarak tahrip edilir. Genel olarak, fallop tüplerinin yalnızca küçük bir bölümünün çıkarılması veya tüplerin halkalar veya klipslerle kapatılması durumunda ameliyat daha başarılıdır. Ancak sezeryan sırasında tüpler bağlanırsa ki genellikle bu tür bağlatma ameliyatları daha sıktır. Bu durumda tüplerin açılması şansı oldukça yüksektir.
  • Kalan fallop tüplerinin uzunluğu: Tüp bağlatma ameliyatı sonrasında kalan tüp uzunluğu 2 cm altında olanlarda ameliyatın başarı şansı oldukça düşüktür.

Tüp Açma Tedavisi Öncesi Neler Yapılacak?

Doktorunuz tarafından siz ve eşinizle detaylı olarak konuşulacak ve muayeneniz yapılacaktır. Bu şekilde, tüp açılma ameliyatı sonrasında hamile kalmanızı engelleyebilecek herhangi bir şey olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Yumurtalıklarınızın normal olduğundan emin olmak için kan testleri gerekebilir. Ayrıca, kalan fallop tüplerinin uzunluğunu ve fonksiyonunu kontrol etmek için histerosalpingogram (HSG) adlı bir teste ihtiyacınız olacaktır. Doktorunuz ayrıca, eşinizin doğurganlık sorunlarını ortadan kaldırmak için sperm sayısı ve semen analizi gibi testler almasını önerebilir.​

Rahim Tüp Açma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp açma ameliyatı genel anestezi ya da bölgesel anestezi ile yapılabilir. Ancak laparoskopik tüp açma ameliyatı yapılacaksa mutlaka genel anestezi uygulanır.

Laparoskopik tüp açma ameliyatında, göbek deliğinizden ve pelvis bölgesine laparoskop adı verilen küçük ışıklı bir kamera yerleştirir. Bu, fallop tüplerinize bakılmasını ve tüp açma işlemin mümkün olup olmadığına karar vermesini sağlar.

Tüp açmanın uygun olduğuna karar verilirse, doktorunuz kasık bölgesine küçük bir cerrahi kesim yapar. Bu kesiden geçirilen küçük aletler yardımıyla tüplerinizdeki hasarlı bölgeler çıkarılır ve tüplerin uçları birbirine tekrar bağlanır. Ameliyat genellikle yaklaşık 2-3 saat sürer.

Tüp Açma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

İyileşme süresi doktorunuzun kullandığı cerrahi yönteme bağlıdır. Laparoskopik ameliyatlarda iyileşme süresi oldukça kısadır. Ameliyattan 1 gün sonra taburcu olursunuz. Bazen aynı gün bile hasta evine gönderilebilir. 5-7 gün sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak açık tüp ameliyatlarında toparlanma daha uzun sürer. Hastanın normal hayatına dönmesi 3-4 haftayı bulur.

Tüp Açma Tedavisi Sonrası Gebelik Başarı Oranları

Kalan fallop tüpleriniz sağlıklıysa ve siz ve eşinizin başka infertilite sorunları yoksa, tüp tersine döndükten sonra hamile kalma şansınız yüksektir.

Yinede, herkes için işe yaramadığını aklınızda bulundurun. Yaş, tüpün tersine döndükten sonra gebe kalmanız konusunda önemli bir rol oynar. 38 yaşından sonrakilerde genç hastalara göre başarı oranları daha düşüktür. Genel olarak, gebelik sağlama oranları ameliyat sonrası %40-70 arasında değişir. Gebelik gerçekleştiğinde, genellikle ilk yıl içinde olur.

Yaşınızın yanı sıra, tüp geri dönüşünden sonra hamile kalmak şunlara da bağlıdır:

  • Sahip olduğunuz tüp ligasyonu prosedürü türü
  • Kalan fallop tüplerinin uzunluğu ve hala düzgün çalışıp çalışmadıkları
  • Pelvik bölgenizdeki skar dokusu miktarı
  • Eşinizin sperm sayısı ve diğer fertilite testlerinin sonuçları
  • Cerrahınızın yeteneği

Tüplerinizin açık ve doğru çalıştığından emin olmak için ameliyattan yaklaşık 3 ila 4 ay sonra bir ilaçlı rahim filmi çekilecektir.

Tüp Açma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Tüm ameliyatların elbette riskleri var. Nadirdir, ancak kanama, enfeksiyon, yakındaki organlarda hasar veya anesteziye reaksiyon olabilir. Bazen tüp ameliyatları sonrasında ektopik gebelik denen dış gebelik riski de artabilir. Bazen, ameliyat sonrasında oluşan skar dokusu nedeniyle çok ince olan tüp tekrar tıkanabilir.

Tüp Açma Ameliyatının Alternatifleri Nelerdir?

Tüpleri kapalı olan kadınlarda özellikle yaşı ileri olanlarda ilk etapta tüp bebek tedavisi düşünülmelidir. Özellikle 38 yaş üstündeki kadınlarda tüp açma ameliyatı ile vakit kaybetmek yumurtalık rezervlerinde kayba neden olabilir. Bu nedenle bu hastalarda gecikmeden tüp bebek tedavisi başlanması daha uygun olacaktır. Ancak 38 yaş altındaki kadınlarda kadında ve erkekte önemli bir kısırlık nedeni yoksa tüp açma ameliyatı denenebilir.

Tüp Açtırma Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?

Tüp açtırma ameliyatı fiyatları ameliyatın yapılış şekline ve hastaneye göre değişir. Bu ameliyat özellikli bir ameliyattır. Kordon açma ameliyatı yapan hastanelerde ameliyat ücretleri oldukça değişkendir. Yapılan ameliyat çeşidine göre değişir. Laparoskopik ameliyatlar elbette daha pahalıdır. Açık ameliyatlar kapalı ameliyatlara göre biraz daha uygun olabilir. Robotik cerrahi tüp açma ameliyatı fiyatları ise daha yüksektir. Tüp açma ameliyatı doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Ankara tüp açtırma ameliyatı fiyatları için doktorunuzla irtibata geçiniz.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir