Bebek sahibi olamayan çiftler için oldukça önemli olan tüp bebek tedavisi farklı aşamalardan oluşmaktadır. Yumurtalıkları uyarılmasından tutunda son aşama olan embriyo transferi aşamasına kadar pek çok aşamadan oluşan tüp bebek tedavisi ile milyonlarca aile hayallerine kavuşuyor. Tedavinin son aşaması olan embriyo transferi nedir, embriyo transferi nasıl yapılır gibi konular ile ilgili bilinmesi gereken tüm ayrıntılar aşağıda yer almaktadır.

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyonun rahim içine transferi tüp bebek tedavisini son aşamasıdır. Yumurtalama tedavisi ile geliştirilen yumurtalar uygun büyüklüğe geldiğinde çatlatma iğnesi yapılarak yumurtlama sağlanır. Yumurta toplama sonrası yumurtalar sperm ile birleştirilerek embriyo elde edilir. Embriyonun yerleştirilmesi, laboratuvarda döllenmesi yapılan yumurtanın jinekolojik muayene sonrası katater yardımıyla rahim içine yerleştirilmesi işlemidir. Laboratuvarda gelişen embriyolardan bir veya iki tanesi anne karnında rahim içerisine bırakılır ve anne karnında rahim içerisine tutunarak gebelik oluşması beklenir. Transferin hangi gün gerçekleşeceği ise annenin yaşı, embriyoların sayısı ve kalitesi, tedavi öyküsü gibi birçok faktörlere bakılarak değerlendirilmektedir.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Nedir?

Dondurulmuş embriyo transferi sadece tüp bebek tedavisi gören çiftler için değil, aynı zamanda kanser tedavisi gören ailelerin çocuk sahibi olma yetilerini kaybetmemeleri ya da üremelerini korumak için de oldukça önemli bir tıbbı işlemdir. Embriyo dondurma işleminde koruyucu bir sıvı ile embriyolar birleştirilip plastik tüpler veya cam ampullere konularak sıvı nitorjen içerisinde -196 derece soğuk ortamda dondurularak saklanır. Dondurulmuş embriyolar çözüneceği zaman sıvı nitrojenden çıkartılıp oda sıcaklığında inkübatüre konularak bekletilir. Daha sonra anne rahmine bırakılır.

Embriyonun Transferi Nasıl Yapılır?

Embriyo transferi nasıl yapılır konusu tüp bebek tedavisi gören çiftler için önemli bir konu olmaktadır. Ağrısız bir işlem olacağı için transfer işlemi sırasında genel ya da lokal anesteziye bile gerek duyulmamaktadır. Vajinal duvarların açık kalması için vajinaya spekulum takılarak, önceden belirlenmiş sayıdaki embriyolar rahim ve vajinanın ağzından geçen katetere buradan da uterusa bırakılır. Bundan sonra rahim duvarına bırakılan embriyoların doğal olarak rahime tutunmaları beklenir. Transfer sonrası anne adayı 1-2 saat sırt üstü yatıp istirahat ettikten sonra evine gönderilir.

Embriyo Yerleştirilmesi Sonrası Neler Olabilir?

Embriyonun yerleştirilmesi sonrası birtakım olaylar gerçekleşebilir. Bunlardan bazıları normal bir durumdur. Örneğin embriyo transferi sonrası kanama bazen oluşan bir durumdur. Tutunma kanaması olarak da bilinen bu kanama çoğu zaman doğal yolla gerçekleşen gebeliklerde bile görülebilir. Ancak embriyo transferi sonrası kasık ağrısı ya da karın ağrısı gibi şikayetler transfer ile alakalı bir durum değildir. Böyle vakalarda anne adayının doktoru ile görüşmesi gerekmektedir.

Embriyo Transferinde Rahim Kalınlığı Ne Olmalıdır?

Tüp bebek tedavisinde rahim kalınlığının 7-10 mm arası olması amaçlanır. Ancak bu kalınlık bazı durumlarda yeterli olmamaktadır. Örneğin; hasta daha önce bir enfeksiyon ya da bir cerrahi operasyon geçirmiş ise rahim zarı incelebilir. Bu durum tüp bebek tedavisini olumsuz sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden birisidir. Transfer sırasında rahim kalınlığı 7 mm’nin üzerinde olan kadınlarda başarı şansı artar. Bu nedenle yumurta takibi sırasında rahim kalınlığı da dikkatli bir şekilde izlenerek uygun olan transfer zamanı belirlenmelidir.

Embriyonun Transferinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Transfer sonrası anne adayının bir süre istirahat etmesi gerekir. Özellikle ağır spor ve egzersizlerden uzak durmalıdır. Stresten ve aşırı yorucu veya ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmalıdır. Özellikle embriyo yerleştirildikten sonra 24 saat boyunca banyo yapmamalıdır. İlerleyen günlerde ise oturarak duş yapabilir. Doktor verdiği ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Transferin gerçekleştiği gün uçak yolcuğunu yapmamalıdır. Anne adayının birkaç gün evde istirahat etmesi uygun olur.

Embriyo Tansferi Sonrası İlaç Kullanmak Gerekir Mi?

Evet, bazı ilaçların kullanılması gerekir. Embriyo transferinden sonra kullanılacak en önemli ilaç progesterondur. Embriyo rahme yerleştirildikten sonra rahme tutunmasını kolaylaştırmak ve erken düşük olmasına engel olmak için progesteron tedavisi verilir. Farklı progesteron içeren ilaçlar ve uygulama yolları vardır. Progesteron  vaginal  uygulanabilir, iğne şeklinde yapılabilir ya da ağızdan alınabilir. Vaginal kullanım ve iğne şeklindeki progesteron tedavisi, ağızdan alınan ilaca göre daha etkilidir. Bu nedenle vaginal ya da iğne şeklinde olan tedaviler daha çok tercih edilir. Progesteron içeren ilaçların birbirine üstünlüğü yoktur. Ancak kullanılacak ilaca göre doz ayarlaması yapılması gerekir.

Embriyo transferi sonrası progesteron dışında kullanılan başka ilaçlar da vardır. Bunların dozu, içeriği, kullanım süresi hastadan hastaya değişir. Ne tip ilaçların kullanılacağına hastanın o zamanki durumuna bağlı olarak kendi doktoru karar verir.

Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?

Embriyo transferi 5. gün yapılabilir. Ayrıca embriyo transferi 3. gün ya da 2. günde de yapılabilmektedir. Ama anne adayının rahminin transfer işlemine hazır olması gerekmektedir. Transfer işleminin ne zaman yapılacağı, anne adayının yaşı, tedavi öyküsü ve embriyoların sayısı ve kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

Embriyo Transferi 3. Gün Mü Yoksa 5. Gün Mü ? 

Tüp bebek tedavisinde toplanan yumurtalar eşten alınan spermlerle döllenerek embriyolar elde edilir. Embriyolar düzenli takip edilerek büyüme, bölünme ve morfolojilerine göre gelişimleri ve kaliteleri belirlenir. Eğer sağlıklı, kaliteli embriyo sayısı fazlaysa 5. Güne kadar takip yapılır. 5 günlük embriyolarda gebelik oranı %50’ye yakındır. Bu nedenle 5 günlük embriyolardan 1 tanesi rahme yerleştirilir, kalanlar dondurularak gerekirse ileride kullanılmak üzere saklanır.

Ancak embriyo sayısı azsa, kalite çok iyi değilse, 5. Güne gidildiği takdirde elde transfer edecek embriyo kalmayabilir yada çok az kalır. Böyle durumlarda 2-3. Gün embriyo transferi yapılır. 1 veya 2 embriyo yerleştirilir. Kalan sağlıklı embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulur.

Embriyo Transferi Adetin Kaçıncı Günü Yapılır?

Transfer işlemi rahim hazır olduktan sonra yapılmaktadır. Bu genellikle adetten sonra 2. gün veya 3. gün başlanan ilaçlarla rahim iç zarı geliştirilir. Rahim iç zarı adı verilen endometrium tabakası yeterli kalınlığa ulaştığında transfer yapılır. Bu süre kişiden kişiye değişir. Çünkü her kadında rahmin ilaca vereceği cevap değişkendir. Genellikle adetin 10-15. günleri arasında rahim iç tabakası gelişmiş ve hasta transfere hazır olmuş olur. Transferin kaçıncı gün yapılacağı tamamen kadının yumurtalıklarının ilaçlara vereceğe cevaba bağlıdır. Adetin kaçıncı günü yapılacağını belirleyen önemli bir faktör de elimizdeki sağlıklı embriyo sayısıdır.

Embriyo Transferine Gelirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Embriyo transferi için aç olmaya gerek yoktur. Vaktinde tüp bebek merkezinde transfer için hazır olmalı, gerekirse biraz erken yola çıkılmalıdır. Önerilen ilaçlar düzenli alınmalıdır. Transfer esnasında karından ultrason ile kateterin rahim içinde ilerleyişinin izlenebilmesi için idrara sıkışık olarak gelinmesi gerekir.

Embriyo Transferi Sonrası Rahme Tutunma Ne Zaman Gerçekleşir?

Normalde gebeliklerde embriyo 5-7. günler arasında rahme tutunur. Tüp bebekte de embriyo transferi sonrası rahim duvarına tutunma embriyo yaşına bağlı değişmekle beraber 1-5 gün içinde gerçekleşir.

Embriyo Transferi Ağrılı mıdır?

Transfer işlemi son derece basit bir işlemdir. Anne adayını rahatsız eden ağrı ya da herhangi bir acı hissi oluşmaz. Anesteziye bile gerek kalmadan kısa sürede transfer işlemi gerçekleşir. Çok ciddi vajinal kontraksiyon ve ağrı olanlarda zorunlu kalınırsa sedasyon uyuglanabilir ancak tercih edilmez. Transfer işleminin ağrılı olmadığı, transfer sırasında herhangi bir ağrı hissetmeyeceği konusunda hasta öncesinde yeterince bilgilendirilmelidir.

Embriyo Transferi Fiyatları Ankara

Embriyo transferi fiyatları tüp bebek tedavisini diğer aşamalarına dahil olduğu için bu konuda net bir rakam söylemek uygun değildir. Taze transfer ile dondurulmuş transfer fiyatları oldukça değişkendir. Transferin yapıldığı merkeze ve tedaviyi yapar doktora göre fiyatlar değişmektedir. Annenin tedavi öyküsü ve tedavide yapılacak aşamalar fiyatları belirleyen en önemli etkenlerdir. Embriyonun transfer ücretleri 2024 için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Ankara tüp bebek uzmanları olan doktorlarımız transferi bizzat kendileri yapmaktadır. Embriyonun transfer fiyatları tüp bebek fiyatları içerisindedir. Genellikle ayrı bir maliyeti yoktur. Sadece dondurulmuş transfer yapılacaksa o zaman ekstra bir maliyete neden olur. Embriyo transfer fiyatları Ankara 2024 detaylarını doktorunuzdan mutlaka öğreniniz.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir