Tüp bebek tedavisi süreci çiftlerin hem maddi hem de manevi olarak yıprandıkları dönemlerdir. Birçoğunda başarılı sonuçlar alınırken maalesef bir kısmında ise sonuç başarısızdır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırma için beslenme oldukça önemlidir. Düzenli ve dengeli bir beslenme kadında hem kilo kontrolünü sağlayacak hem de tüp bebekte başarı şansını arttıracaktır. Peki tüp bebek tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?

Tüp Bebekte Kilo Sorun Olur Mu?

Sağlıklı ve dengeli beslenme süresinde tüp bebek tedavisi öncesi eğer fazla kilolarımız varsa bunlardan mutlaka kurtulmalıyız. Gerekirse bir diyetisyen kontrolünde diyet yaparken aynı zamanda hafif egzersizlerle beslenmemizi desteklemeliyiz.

Tüp Bebekte Beslenme Önerileri

Tüp bebek tedavisinde protein alımı oldukça önemlidir. Mutlaka baklagiller haftada 2 sefer tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve badem gibi folik asit açısından zengin gıdalar alınmalıdır. Tüp bebek sürecinde yapay tatlandırıcı içeren gıdalar tüketilmemeli ve bu konuda dikkat edilmelidir.

Aynı zamanda Omega-3 içeren gıdaların alınması (özellikle balıklarda ve cevizde oldukça yüksektir) önerilmektedir. Bu nedenle haftada en az 2 sefer balık tüketilmelidir. En çok Omega-3 içeren balıklar somon balığı, alabalık gibi piyasada kolayca ulaşılabilecek balıklardır. Derin su balıkları civa gibi ağır metaller içereceğinden bunların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Kafein içeren gıdalar tüketilmemelidir. Ayrıca az pişmiş ya da pişmemiş gıdalar alınmamalıdır. Özellikle toksoplazma bulaşmasını engellemek açısından bu oldukça önemlidir.

Bunların yanında gazlı içeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. İşlenmiş gıdalar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Günde en az 2-3 litre kadar sıvı alınmalıdır. Bu sıvının çoğunluğu su gibi katkısız kaynaklardan sağlanmalıdır.

Tüp bebek tedavisi süresinde sadece kadınlar değil aynı zamanda erkeklerde bu kurallara uymalıdır. Çünkü gebelik sadece yumurtada oluşmaz. Yumurtanın erkeğin spermi ile döllenmesinden oluşmaktadır. Yani erkeğin spermlerinde de problem varsa tüp bebek tedavisi başarısı yine düşecektir. Bu noktada erkekler de kendilerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Onlarda zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, dengeli ve düzenli beslenmeye gayret göstermelidir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce mutlaka sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalıdır. Sigara ve alkol kadında yumurta kalitesini bozduğu gibi erkekte de spermin kalitesini, hareketlerini ve sayısını etkilemektedir. Spermde DNA hasarlarına neden olmaktadır. Bütün bu durumlar tüp bebekte başarı şansını azaltmaktadır.

Embriyonun Rahme Tutunması İçin Ne Yemelidir?

Çinko içeren gıdalar embriyonun rahme tutunma şansını arttırır. Bu nedenle kepekli tahıllar, et, balık, süt, yumurta ve badem gibi çinkodan zengin gıdaların alınması faydalı olacaktır.

Tüp Bebek Tedavisinde Neler Yemelidir?

Tüp bebek tedavisinde daha çok doğal gıdalar tercih edilmelidir. Hazır gıdalar ya da dışarıda hazırlanan yemekler tüketmek yerine daha çok ev yemeklerini tercih ediniz. Protein değeri yüksek olan gıdalar tercih ediniz. Taze meyve ve sebzeleri bol bol tüketebilirsiniz. Omega 3 açısından zengin balıklar tüketebilirsiniz. Beslenme konusunda doktorunuzun önerileri doğrultusunda davranmanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Transferden Sonra Ne Yenmez?

Transfer işleminden sonra asitli içeceklerden uzak durmanızda fayda vardır. Bunun yanında kafein içeren kahve gibi içecekler mümkün olduğu kadar alınmamalıdır. Yapay tatlandırıcı içeren gıdalar tüketilmemelidir. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan mutlaka uzak durulmalıdır. Az pişmiş ya da çiğ gıdalar özellikle çiğ etle yapılan salam, sosis ve sucuk gibi gıdalar toxoplazma bulaşmasına neden olabilir. Mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

Transferden Sonra Tatlı Yenir Mi?

Transferden sonra tatlı yenmesinde sakınca yoktur. Ancak aşırıya kaçılmamalıdır. Karbonhidrat içeren börek tütü hamur işleri ve tatlılar yeterli miktarda ve dengeli alınmalıdır.

Tüp Bebek Transfer Sonrası Maydanoz Yenir Mi?

Transferden sonra maydanoz tarzı yeşil renkli sebzeler çok tüketilmemelidir. Salatalara tat verecek kadar katılmasında sakınca yoktur. Ancak bu noktada da aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir.

Tüp Bebek Transferinden Sonra Çikolata Yenir Mi, Kahve İçilir Mi?

Çikolata tarzı yiyecekler aşırı miktarda kafein veya yapay tatlandırıcı içerebilir. Bu nedenle transferden sonra çikolata ve benzeri kafein içeren gıdalar çok yenmemelidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Bitki Çayı İçilir Mi?

Tüp bebek öncesi veya sırasında bitki çaylarının kontrolsüz tüketilmesi önerilmemektedir. Doktorunuza danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmeyiniz. Bazı bitki çayları rahim kasılmasına neden olurken bazıları kanama riskini artırabilmektedir.

Transferden Sonra Patates Yenir Mi?

Patates çinko açısından zengin bir üründür. Bu nedenle tüp bebek tedavisi sırasında ve sonrasında patates tüketmenizde aşırıya kaçmamak kaydıyla sakınca yoktur.

Tüp Bebek Transferi Sonrası Maden Suyu İçilir Mi?

Soda gibi asitli içecekler tüp bebek tedavisi sırasında pek önerilmez. Mineral desteği için sade soda arada almakta sakınca olmaz. Ancak aşırıya kaçmamak ve meyveli soda gibi katkı maddesi içeren soda türleri tüketilmemelidir.

Transferden Sonra Hurma Yenir Mi?

Hurma rahim kaslarının kasılmalarını arttırabilir. Bu nedenle transferden sonra tüketilmesi çok önerilmemektedir.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir