Tüp bebek tedavisi normal yollarla gebe kalamayan veya aşılama tedavisi sonrasında gebelik elde edilemeyen çiftlerde yüksek başarı şansı ile çok önemli bir tedavi yöntemidir. “Tüp bebek ne zaman yapılır” diye hastalar özellikle merak etmektedir. Tedavi göre kadınlarda ne zaman tüp bebek tedavisine geçilmelidir? Tüp bebek tedavisi zamanlaması ve ilaçların uygulanma yöntemleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Biz buna kişiye özel tedavi yöntemleri diyoruz. Dilerseniz bu makalemizde tüp bebek ne zaman yapılır, zamanlamasını neye göre belirleriz, adetin kaçıncı gününe göre yaparız bu konuları inceleyelim.

Tüp Bebek Adetin Kaçıncı Günü Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisinde kişiye özel tüp bebek tedavileri uygulanmaktadır. Her hastaya aynı tedavi yöntemi uygulanması doğru olmaz. Buna karar verirken kadının yumurtalık rezervi, erkeğin sperm sayı ve kalitesi gibi pekçok faktör gözönünde bulundurulmaktadır. Yumurtalık rezervi normal olan hastalarda daha standartlaşmış tedaviler kullnılırken, yumurtalık rezervi düşük yada aşırı yüksek olanlarda farklı özelleştirilmiş tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisine genelde adetin 2. günü başlanır. Ancak uygulanacak protokole göre adetten önce bazı ilaçlar başlamak gerekebilir. Hatta bazı hastalarda yumurtaların eşit gelişmesini sağlamak açısından doğum kontrol ilaçları bile tedaviye eklenir. Tedaviye nasıl ve ne zaman başlanacağına takibinizi yapan tüp bebek uzmanı karar verecek ve sizi yönlendirecektir.

Tüp Bebek Hangi Mevsimde Yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisi hastanın dilediği herhangi bir mevsimde yapılabilir. Yapılan çalışmalarda mevsimlerin tüp bebek başarı oranlarını etkilemediği gösterilmiştir. Mevsime karar verirken aslında çiftlerin motivasyonunun en yüksek olduğu mevsimler genellikle seçilmektedir. İlkbahar ve yaz aylarında moral ve motivasyon genelde daha yüksektir. Ayrıca yaz döneminde insanlar izinlerini daha rahat ayarlayabilmekte ve tüp bebek tedavisine daha fazla vakit ayırabilmektedir. Bu nedenle çiftler ilkbahar ve yaz aylarını tüp bebek tedavisi için tercih etmektedirler. Ancak bilimsel olarak mevsimlerin tüp bebek başarısı üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

Tüp Bebek Tedavisine adetin 5. günü başlanır mı?​

Tüp bebek tedavisine adetin 5. günü başlanmaz. Çünkü 5. güne kadar folikül dediğimiz yumurtalarda seçilme işlemi tamamlanmış ve yumurtalar gelişmeye başlamıştır. 5. günden sonra başlanan tüp bebek tedavisinde çok fazla yumurta geliştirme şansımız olmayacağı gibi gelişecek yumurtaların büyüklükleri de birbiriyle uyumlu olmayacaktır. Bı nedenle tedavideki başarı şansımız azalacaktır. Tüp bebek tedavisine adetin 2. günü başlanması gerekmektedir.

Tüp Bebek Zamanını belirlerken neleri dikkate almalıyız?

Tüp bebek zamanının belirlenmesinde en önemli faktör elbette hastanın maddi olarak hazır olmasıdır. Tüp bebek tedavisi ücretleri oldukça maliyetlidir. Bu nedenle maddi sıkıntıların aşılmış olması gereklidir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılması gereken tedaviler mutlaka yapılmalıdır.Tüp bebek tedavisi sırasında yada gebe kaldıktan sonra bazı hastalıkların tedavisi yeterince yapılamamaktadır. 

Ayrıca çiftlerin moral ve motivasyonlarının yüksek olduğu dönemler tercih edilmelidir. Aralarında varsa problemleri tedavi öncesi bunları halletmeleri yerinde olacaktır. Tedavi sırasındaki stres ve sıkıntı tedavi başarısını düşürecektir. 

Aşırı sıcaklar tüp bebek başarısını azaltır mı?​

Aşırı sıcak zamanlarda bazı noktalara dikkat edildiğinde tüp bebek başarısı düşmez. Tüp bebek tedavisi laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Bu ortamda optimal ısı seviyeleri temin edilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavi aşamasında bir problem yoktur. Ancak kullanılan ilaçların hastalar tarafından muhafaza edilmesinde problemler yaşanabilir. Evde çok sıcak ortamlarda ilaçlar dışarıda bırakılmamalı ve muhakkak buzdolabının alt raf kısmına konmalıdır. Derin dondurucuya asla konmamalıdır. Ayrıca tüp bebek tedavisi sırasında yada sonrasında sauna veya kaplıca gibi çok sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır. Bu durumlarda embriyo implantasyonu yada yapısı aşırı sıcaktan etkilenebilir.

Ankara tüp bebek tedavisi muayenehanemizde Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Ankara tüp bebek uzmanları ve Ankara tüp bebek fiyatları ile ilgili bilgi almak için doktorunuzla görüşünüz.

YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir