LH hormonu, Luteotropin olarak da bilinir ve hipofiz bezinin ön bölümünde üretilir. Luteinleştirici hormon da denir. Hem kadınlarda hem erkeklerde bulunur ve üreme için önemlidir. Kan veya idrar tahlilleriyle LH hormonu düzeyi öğrenilebilir. Erkeklerde testesteron hormonunun salgılanmasında, kadınlarda ovulasyonu başlatma da görev alır. Ayrıca hormon testlerinde ölçülen LH değerleri kişide yaşanabilicek problemlerin önüne geçmede önemlidir. Normal değeri değişiklik gösterebilir. Kadınlarda menstruel dönemde salgılanma seviyesinde değişiklikler görülür. Bu nedenle kanda yapılan testlerde LH hormonu normal seviyelerin dışında olabilir.

Kadınlarda bu değer dönemden döneme değişiklik gösterir. Lüteinleştirici hormon testi üreme sisteminin çalışmalarını kontrol etmek için yapılmaktadır. Bu testler kadınlarda adet düzensizliklerinin tespit edilmesi ve yumurtlama döneminin tespit edilmesine olanak sağlar. Hem erkek bireylerde hem kadın bireylerde yapılan bu testler hipofiz bezinde bir bozukluk olup olmadığını anlamamızı sağlar. Üreme bozuklukları, kısırlık gibi sorunların tespitinde de bu test gereklidir.

Kadınlarda LH Hormonu Kaç Olmalıdır? Adet Döneminde LH Ne Kadar Olmalıdır?

Erkeklerde kan LH düzeyleri daha sabit seyreder. Bu nedenle kan testi ile düzeylerini tesbit etmek için herhangi bir zamanda bakılabilir. Ancak kadınlarda LH düzeyleri adet başlangıcından diğer adet başlangıcına kadar oldukça değişkenlik gösterir. Bu nedenle hangi amaçla bakıldığı oldukça önemlidir. Aşılama tedavisi veya tüp bebek tedavisi gibi bir tedavi başlanacaksa adetli dönemde bakılması gereklidir. Ancak yumurtlamayı tesbit etmek için yapılacaksa adet ortasında bakılması gerekecektir. Kadınlarda adetli dönemde 2.12-10.89 mIU/ml arasında olurken yumurtlama döneminde 19-103 mIU/ml arasında değişmektedir. Erkeklerde ise hormon kan düzeyleri 1.24-8.62 mIU/ml arasında seyretmektedir. Ergenlik dönemi öncesi erkek ve kadınlarda değer genellikle 1 mUI/L altındadır. Menopoz döneminde ise 12-55 mIU/ml arasındadır.

LH Hormonu Neyi Gösterir?

LH hormonu kadınlarda ve erkeklerde hipozif bezinden salgılana bir hormondur. Kadınlarda yumurtalıklarda yumurta gelişimi için oldukça önemlidir. Yumurtlama döneminde gelişen yumurtalara bağlı olarak yükselen östrojen hormonu LH salgılanmasını tetikler ve bu sayede yumurta çatlar. Yani lh hormonu yumurtaların çatlamasını sağlayan hormondur.

Bunun dışında LH adetin düzenli olmasını sağlayan bir hormondur. LH yüksekliği ya da düşüklüğü durumlarında adet düzensizliği, akıntı şeklinde kahverengi kanama problemleri ya da adet gecikmeleri yaşanabilir.

LH Düşüklüğü Nedir?

LH düşüklüğü, kadınlarda adetin istenen dönemine göre normal sınırların altında olmasıdır. Lh düşük olan kadınlar, FSH hormonu da düşükse ergenlik dönemine girseler bile adet göremezler. Bu nedenle ergenlik döneminde mutlaka yükselmeye başlamalıdır. Bunun yanında Lh seviyesi düşük olan kadınlarda yumurtlama bozuklukları yaşanır. Bu nedenle kadın gebe kalamaz. Mutlaka nedeninin araştırılması ve eksik olan hormonun yerine konması gerekecektir.

 LH Yüksek Olursa Ne Olur?

LH yüksek olması üreme çağındaki kadınlar için oldukça önemlidir. Özellikle polikistik over sendromu bulunan kadınlarda Lh değerleri adetli dönemde normalden yüksektir. Bu nedenle bu kadınlarda yumurtlama bozuklukları olmaktadır. Normal bir adet siklusunda adet ortasında lh düzeyleri pik yapacak şekilde birden yükselir. Bu olgunlaşan yumurtanın çatlaması için mutlaka gereklidir. Aksi halde büyüyen yumurta çatlayamaz ve gebelik şansı olmaz. Bunun yanında menopoz hastalarında LH düzeylerinin yükselmesi yaşamın doğal bir seyridir ve normaldir.

LH Hormonu Düşüklüğü Neden Olur?

LH hormonunu düşmesi için bazı sebepler vardır. Kadın çocuk ve erkeklerde lüteinleştirici hormon düşüklüğünün sebepleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Prolaktin hormonunun yüksek olması,
  • Yemek yeme bozuklukları,
  • Kalmann sendromu,
  • Kanser rahatsızlıkları,
  • Aşırı stresli yaşam,
  • Kalp yetmezliği,
  • Hormon ilaçları,
  • Hipotalamus veya hipofiz bezi yetersizliği.

Sert darbe alanlarda, kemoterapi ve radyasyona maruz kalanlarda ve  kabakulak tarzı enfeksiyon geçirenlerde de hormon seviyeleri düşebilir.

LH Değeri Ne Zaman Yükselir? LH Yüksekliği Neden Olur?

Lüteinleştirici hormon değerinin yüksek çıkması için birçok neden vardır. Bu nedenler arasında şunlar sayılabilir:

  • Menopoz döneminde geçiş,
  • Hipofiz bezinde tümörler oluşması
  • Bazı genetik hastalıklar
  • Kadınlarda Turner sendormu
  • Erkeklerde Klinifelter sendorumu
  • Polikistik over sendormu
  • Yumurtalık yetmezliği
  • Erkeklerde ise testis yetmezliği

Çocuklarda yapılan kan testlerinde genellikle kız çocuklarında görülmek üzere bazen erkek çocuklarında da olabilecek şekilde hormon yüksekliği görülebilir. Bu durumda geçirilmiş kafa travmaları, radyasyona maruz kalmak, menenjit geçirmesi, beyin dokusunun zedelenmesi veya beyin tümörü bulunması ihtimali düşünülmelidir.

Yumurtlama Günü LH Kaç Olur? LH Ne Zaman Pik Yapar?

Yumurtlama günü 28 günde bir düzenli adet gören kadınlarda genellikle adetin ortasında 14. Gündür. Yumurtlamadan 34-36 saat önce lh seviyeleri yükselmeye başlar. LH seviyeleri genellikle östrojen seviyesinin iyice yükselmesinden sonra pik yapar. Lh pik yaptıktan 10 saat sonra da yumurtlama gerçekleşir. Bu dönemde hormon seviyeleri genellikle 15 mIU/ml’nin üzerindedir.

LH Hormonu Kısırlık Yapar Mı?

LH hormonunun eksikliği veya fazlalığı elbette kısırlık yapabilir. Bunun en bariz örnekleri polikistik over sendromu olan kadınlardır. Bu kadınlarda normalden daha yüksek Lh seviyeleri mevcuttur. Sıklıkla buna bağlı olarak yumurtlama bozukluğu yaşarlar ve gebelik bir türlü oluşmaz. Eksikliğinde ise yine yumurta çatlamamasına bağlı olarak kısırlık gelişebilir.

LH Testi Ne Zaman Yapılır? LH Adetin Kaçıncı Günü Bakılır?

Kanda lh testi genellikle adetin 2. veya 3. günü bakılır. Genellikle tek başına istenmez. FSH, prolaktin, TSH ve östrojen ile beraber istenir ve beraber değerlendirilir. Buradaki amaç hastanın baseline hormon profilini görmektir. Adetli dönemde yükseklik saptananlarda yumurtlama bozuklukları, yumurta çatlamama ve yumurtanın erken sönmesi gibi problemler sıklıkla yaşanmaktadır.

Bazen hastalar kendileri yumurtlama zamanını öğrenmek ve buna göre cinsel birlikteliği planlamak isteyebilir. Bu durumda günlük yapılan idrarda LK testleri mevcuttur. Bunlar adetin bitimiyle beraber özellikle yumurtlama dönemine yakın başlanır. Günlük yapılan testlerde aynen gebelik testinde olduğu gibi çift çizgi çıktığında artık yumurtlama olmuş demektir. Cinsel birliktelik bu şekilde planlanabilir ve gebelik şansı arttırılabilir.

 Adet Öncesi LH Yükselir Mi?

Adet öncesi dönemde Lh seviyeleri en düşük düzeylerdedir. Yumurtlama döneminde pik yaptıktan sonra giderek azalır. Gebelik oluşmayanlarda adet öncesi hormon seviyeleri iyice düşer ve kanamayla rahim iç tabakası atılır. Gebe kalanlarda da yükselen hcg hormonu ve progesteron hormonu nedeniyle seviyeleri baskılanacaktır.

LH Testi Nasıl Yorumlanır?

LH testi adetli dönemde yüksekse bu kadınlarda eğer yumurtlama tedavisi uygulanacaksa tedavimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle bu durumlarda bazen tedaviye başlamadan önce doğum kontrol hapları ile Lh sevilerinin düşürülmesi başarının arttırlması açısından faydalı olabilir. Adet ortasında ise seviyelerin 15 mIU/ml üzerinde olması yumurtlamanın olacağının göstergesidir.

LH Nasıl Bakılır?

LH ölçümleri için genellikle kan testi kullanılır. Özellikle tüp bebek tedavisi yapılan kadınlarda yumurta geliştirici ilaçlar başlandıktan sonra bazen seri östrojen ve Lh ölçümleri yapılmaktadır. Bu nedenle mutlaka seviyesinin bilinmesi için kan testi uygulanmalıdır. Ancak hasta kendi yumurtlama takibini yapmak istiyorsa eczanede satılan günlük yumurtlama ölçüm kitlerini kullanabilir. Hergün sabah idrar testi ile yumurtlamanın yaklaşıp yaklaşmadığını ve yumurtlamanın olup olmadığını takip edebilir.

Yumurtlamadan Sonra LH Hormonu Düşer Mi?

Yumurtlamadan sonra lh hormonu seviyeleri düşmeye başlar. Bu düşüş yumurtlama döneminde oldukça keskindir. Ancak daha sonra yavaş yavaş düşmeye devam eder. Bu dönemde progesteron hormonu yükselmeye başlar ve rahim içinin kalınlaşmasını sağlar. Eğer gebelik oluşursa kalınlaşan bu rahim iç tabakasına embriyo yerleşecektir.

Gebelikte LH Testi Nasıl Çıkar?

Gebelikte LH testi sounucunda hormon seviyeleri olduka düşüktür. Genellikle 1 mIU/ml değerinin altındadır. Gebelik boyuncada bu şekilde düşük seviyede seyreder. Doğum sonrası yaklaşık 40. Günde yumurtlama fonksiyonu bazı kadınlarda yavaş yavaş dönmeye başlar. Bu dönemlerde elbette lh seviyeleri de tekrar yükselmeye başlayacaktır. Ancak düzenli emziren kadınlarda yumurtlama baskılanmakta ve hormon seviyeleri de oldukça düşük seyretmektedir.

Gebe Kalmak İçin LH Değeri Kaç Olmalıdır?

Gebe kalmak için özel bir Lh değeri yoktur. Gebe kalabilmek için öncelikle yumurtlamanın olması lazımdır. İyi bir yumurtlama için ise lh değerinin 15 mIU/ml’nin üzerinde olması gerekir. Ancak bu değerin üzerinde gebelik kesin oluşur diye bir kural yoktur. Yumurtlama ne kadar kaliteli olur, yumurta ve sperm kalitesi ne kadar iyi olursa gebe kalma şansı okada yükselir.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş