Progesteron Hormonu Nedir?

Progosteron hormonu kadınları hamileliğe hazırlayan bir hormondur. Sağlıklı üreme çağındaki bir kadında her ay döngü halinde yumurtalıklar tarafından salgılanır. Yumurtlama döneminde üretilir. Progesteron hormonu döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yapışmasını ve tutunmasını sağlamak için endometriumu kalınlaştırmaya başlar. Başka bir söyleyişle rahim duvarını embriyonun gelişimi için hazırlar. Ama yumurta uygun süre içinde döllenmezse, vücut bu hormonu salgılamayı azaltır, rahim duvarı da parçalanrak vücut dışına atılır yani adet kanaması olur. Eğer embriyo rahim zarına tutunabilirse hormonlar sayesinde yumurtalığa haber verilir ve sonuç olarak yumurtalık sekiz hafta boyunca bu hormonu üretir.

İlk 8 haftadan sonra hamileliğin kalan süresinde üretimi plasenta üstlenir. Bu hormon sadece plasenta ve yumurtalıklarda değil, aynı zamanda böbrek üstü bezlerinin adrenal korteksinde ve merkezi sinir sisteminde de sentezlenir.

Progesteron seviyesi ne olmalıdır?

Kısırlık teşhisinde ya da tedavisinde progesteron değerleri oldukça önemlidir. Adet döngüsünün ilk 2 haftasında 0.2-1.4 ng/ml arasında bir hormon seviyesi gözlenir. Daha sonra eğer gebelik oluşup korpus luteum hormon salgılamaya başlarsa seviye artar ve seviye 4-25 ng/ml’ye ulaşır.

Progesteron kaç olursa hamile kalınır?

Hamile kalınabilmesi için yumurtlamadan sonra progesteron hormonu yükselmeye başlar.  Hamilelik meydana gelmesi için hormon düzeyleri 3-4 ng/ml ve üzerinde olmalıdır. Sağlıklı bir gebelik için ise 10-15 ng/ml ve üzeri istenen değerlerdir.

Hamile kalabilmek için bu hormon değerinin adetin 21. gününde 3 ng/ml’ nin üzerinde olmalıdır. 5 ng/ml’nin altındaki değerlerde gebelik oluşmasına rağmen sağlıklı gebelik olma ihtimali oldukça düşüktür. Sağlıklı bir hamilelik için 5 ng/ml’nin üzerindeki değerler gereklidir. 15 ng/ml’nin üzerindeki değerlerde ise hamileliğin sağlıklı olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kadınlarda dönemden döneme bu hormonun seviyeleri değişiklik gösterebilir. Hamileliğin ilk üç ayında hızla yükselmeye başlar. Vücut bu değişikliğe adapte olana kadar kadınlarda bazı şikayetler gözlenebilir.

Progesteron hormonu yüksekliği belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Uyuşukluk hissi,
  • Halsizlik,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Mide bulantısı,
  • Kilo alımında artış,
  • Hafif baş dönmesi,
  • Depresyon,
  • Şişkinlik,
  • Vücudun su tutması,
  • Gergin hissetmek,
  • Bacaklarda rahatsızlık ve ağrı.

Progesteron eksikliğinde ne olur?

Progesteron hormonu gebelik durumu için temel bir hormon olduğu için düşük olması durumunda hamilelik büyük ihtimalle gerçekleşmez. Döllenme sağlıklı olsa bile bu hormon az olduğunda rahim duvarı yeterince kalın olmaz. Bu yüzden döllenen yumurta rahim duvarına tutunamaz ve gebelik sağlıklı bir şekilde yürütülemez. Bu hormonun düşüklüğü, gebelerde düşük riskine ve kanamaya sebebiyet verebilir. Gebelik dışında progesteron hormonu düşüklüğü belirtileri ise şunlardır:

  • Ader döngüsü düzensizliği
  • Çeşitli ruh hali değişiklikleri
  • Baş ağrısı veya migren

Progesteron ve östrojen birbirlerine karşıt çalışan hormonlar olduğu için kadın vücudunda progesteronun az olduğu durumlarda östrojen baskın hala gelir. Bu durumda rahim duvarı kalınlaşması oluşabilir.

Progesteron 21. günde kaç olmalıdır?

Progesteron 21. günde bazılarına göre 3 ng/ml, bazılarına göre ise 5 ng/ml’nin üzerinde olmalıdır. 21. günde bakılan bu hormon seviyesi bize yumurtlama olup olmadığını göstermektedir. Elbette seviye ne kadar yüksek olursa yumurtamanın da o derecede kaliteli olduğu düşünülür.

Progestan kullanıp hamile kalan var mı?

Progestan doğal progesteron içeren bir ilaçtır. Progestan tek başına infertilite tedavisinde kullanılmaz. Ancak özellikle luteal faz yetmezliği olan kadınlarda luteal dönemde progestan tedavisi hamile kalmayı kolaylaştırabilir. Bu nedenle toplumda tek başına progestan kullanıp hamile kalan kadınlara rastlamak mümkündür. Ayrıca progestan aşılama tedavisi ve tüp bebek tedavisi uygulamalarında gebe kalmayı kolaylaştırıcı ve oluşan gebeliğin devamının sağlanması için sıklıkla kullanılmaktadır.

Yumurta çatladığında progesteron kaç olmalıdır?

Progesteron hormonu yumurta çatlamadan önce genellikle 1 ng/ml’nin altındadır. Yumurtanın çatladığı dönemde hafif bir yükselme olur. Daha sonra yumurta rahme gelene kadar hafif yükseklik devam eder. Adet döngüsünün son haftasında bu hormon yükselmeye başlar. Eğer hamilelik oluşmazsa adete yakın dönemde hormonundaki ani düşüş nedeniyle adet kanaması olur.

2 haftalık gebelikte progesteron kaç olmalıdır?

1 haftalık ya da 2 haftalık gebelikte progesteron değerleri oldukça yüksektir. Gebeliğin ilk üç ayında 11 – 90 ng/ml, ikinci 3 ayında 25 – 89 ng/ml, son üç ayında ise 48 – 42 ng/ml arasında seyreder.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir