Regl dönemi, toplumda aybaşı, adet dönemi ya da renklenmek gibi adlarla bilinmektedir. Kadınlara özgü olan bu durum her ay periyodik olarak gerçekleşir ve bu dönem yumurtlama dönemi olarak anılır. Herhangi bir cinsel birleşme olmadığı zaman yumurtalıklarda döllenme gerçekleşmez ve gelişim süreci biten yumurta hücresi vücuttan atılır ve yerini kendisinden sonra gelecek dokuya bırakır. Bu hücreler vücuttan ayrılırken meydana gelen kanamadan dolayı bu ismi almıştır.
Kadınların bu özel halinin döngüsü tamamen hamileliğe göre tasarlandığı bulunan bulgular sonucunda saptanmıştır. Bu dönemde cinsel birleşme olur ve yumurta hücresi ile sperm karşılaşırsa döllenme olayı ortaya çıkar ve yumurta hücresi fallop tüplerinin olduğu kısma doğru hareket eder. Vücut bu olay karşısında progesteron hormonunun salgılanmasını sağlar ve rahimin yumurta için uygun hale gelmesi için rahim iç duvarını kalınlaştırmaya başlar. Döllenme sonucunda hamilelik oluşmazsa vücut progesteron hormon seviyesini düşürür ve rahim iç duvarı eski haline dönmeye başlar.Tüm bu süreç sonucunda regl kanaması dediğimiz olay meydana gelir.
Mensturasyon dönemindeki ağrıların sebebi de vücudun kanamayı kontrol altına almak istemesi ve bunun için de rahim kasılmalarını yapmasıdır. Regl dönemi her kadının korkulu rüyası olmuş ve daha ağrılar gelmeden ağrı çekmelerine sebep olmuştur. Bu ağrıları hafif atlatmak için yazımızda sizler için bazı önerilerde bulunacağız.
Regl Döneminde Beslenmemiz Nasıl Olmalı?
Regl dönemini düzeli takip edebilmeniz için mobil ya da web uygulamaları kullanabilirsiniz. Regl dönemi gelmeden vücudu o duruma hazır hale getirmek için 1 hafta öncesinden tuzu azaltmamız gerekiyor. Vücudumuz günlük ortalama 4gr tuza ihtiyaç duyar. Bu da yaklaşık bir çay kaşığına denk gelmektedir. Vücudumuza direk tuz almak yerine farklı gıdalar ile tuz ihtiyacını gidermeye çalışabilirsiniz. Regl döneminde bolca karşılaştığımız ağrıların başında ödem ağrıları geliyor. Yapılan araştırmalarda fazla tüketilen tuzun vücutta ödeme sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden 1 hafta önceden ödem oluşmasını engelleyebiliriz.
Vücuttaki ödem oluşmasını engelleyen en faydalı yöntemlerden bir tanesi de düzenli su tüketimi. Su tüketimini düzenli olarak yaparsak ve ekstra olarak kiraz sapı çayı, yeşil çay, ananas, maydanoz sapı ve lahana gibi doğal bitkileri kaynatarak ödem atmayı destekleyebiliriz.
Menstürasyon olduğunuz zaman alkol ve kafein içeren çay, kahve ve kola gibi içecekleri tüketmek bu dönemde meme ağrıları yaşamanıza sebep olacağı için bu dönem de bu içeceklerin yerine bitki çayı tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Bu dönemdeki kanama vücuttaki demir oranını aşırı derecede düşürmektedir. Bu oranın tekrar normale dönmesi için demir yönünden zengin olan Ispanak, brokoli, pazı, tavuk, balık, yağsız kırmızı et, yeşil mercimek, susam, kaju fıstığı, nohut ve börülce gibi gıdaları tüketmelisiniz. Tüketimde fazla olmadan bu durumu pekmezle de destekleyebilirsiniz.
Ancak demiri vücut tamamen sindirebilmesi için bu gıdalarla birlikte C vitamini de almanız gerekiyor. C vitamini yönünden zengin olan maydanoz, yeşilbiber, mandalina, portakal gibi gıdaları da bu gıdaların yanında yemeniz gerekiyor. Çay demir emiliminde vücudun en büyük düşmanlarından bir tanesidir. Bu gıdalarla birlikte çayı asla tüketmiyoruz.
Kuruyemişlerde E vitamini, selenyum ve magnezyum mineralleri bolca bulunduğu için ağrısız bir dönem geçirmenizi sağlayacaktır. Ancak kuruyemişleri kavrulmamış ve tuzsuz bir şekilde tüketin.
Vücuttaki Magnezyum oranının azalması ani tatlı isteklerine sebep olmaktadır. Magnezyum oranını ceviz, fındık, badem, yeşil yapraklı sebzeler, patates, üzüm, baklagiller ve tahıl gibi gıdaları tüketerek dengede tutabilirsiniz.
Regl Ağrılarını Nasıl Daha Az Hissedebilirim?
Vücudumuzu sıkmayan ve kendimizi rahat hissedeceğimiz elbiseler ve topuksuz ayakkabılar giymeyle başlayın işe. Bir çok kadın sıcak su torbası kullanmanın ağrıları giderdiğini düşünür. Bunda da haklıdırlar ancak bu geçici bir ağrı giderme yöntemidir. Ayrıca olası bir iltihaplanmanın artmasına da sebep olabilmektedir. Bunun yerine vücudumuzu genel olarak rahatlatacak ve rahim kasılmalarını dindirecek ılık bir duş almak daha akıllıcadır. Duştan çıktıktan sonra ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirecek güzel kokulu kremlerle karın bölgenizin alt tarafına masaj yapabilirsiniz.
Bu dönemde ağrılarla uğraşırken spor yapmak işkence gibi gelebilir. Ancak hafif tempolu yürüyüşler bu dönemde hem ruhsal hem de bedensel olarak çökmenizi engelleyecektir.
Bu dönemde kullandığımız pedlerde ayrıca önem taşımaktadır. Ped alırken naylon içermeyen yumuşak ve pürüzsüz pedler almaya dikkat etmelisiniz. Bu dönem en hassas döneminiz olduğu için çeşitli cilt hastalıklarıyla başınız derde girebilir.
Regl Ağrısını Hafifleten Bitki Çayları Nelerdir?
Safran Çayı
Safran halk arasında adet sökücü olarak bilinmektedir. Fiyat olarak çok ekonomik olmasa da ağrıları dindirdiği kesin olarak bilinmektedir. Bir tutam safranı bir kupa sıcak suya koyarak 10 dk demlemeniz yeterlidir. Etkisini hemen göreceksiniz.
Maydanoz Sapı Çayı
Maydanozun faydaları saymakla bitmez. Sapının da ödem atmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Yaklaşık 9-10 maydanoz sapını 1 bardak olacak şekilde sıcak suda kaynatın. Suyun rengi döndüğünde içmeye hazır hale gelecektir.
Civanperçemi Çayı
Civanperçemi çayını regl olmadan içmeye başlarsanız regl dönemini başından sonuna kadar çok rahat geçirebilirsiniz. 2 su bardağına 5gr civanperçemini ekleyerek 5 dk kısık ateşte kaynatıp demleyin. İster sarı ister beyaz renkli civanperçemini kullanabilirsiniz.
Papatya Çayı
Menstürasyon döneminizde papatya çayı hem ağrılarınızı dindirir hem de rahat bir uyku çekmenizi sağlar. 1 bardak sıcak suya 1 yemek kaşığı papatyayı ekleyip 5dk kaynatıp demlemeniz yeterli.
Nane Çayı
Bir bardak sıcak suya 2 dal nane atarak kısık ateşte 5 dk demleme yaptığınız nane çayı hem ağrılarınızı dindirecek hem de sakinleşmenizi sağlayacak. Nane çayını isteğe göre limonla da tüketebilirsiniz.
Elbette burada allattıklarımız yardımcı tedavi yöntemleridir. Şiddetli adet sancınız varsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeli ve tıbbi yardım almalısınız.
YORUM YAZ