Tek embriyo transferi, çok sayıda mevcut embriyo arasından seçilen bir embriyonun uterusa yerleştirildiği bir prosedürdür. Transfer için seçilen embriyo, önceki bir IVF döngüsünden (kriyoprezerve embriyolar (dondurulmuş)) veya birden fazla embriyo veren mevcut taze IVF döngüsünden) olabilir.

Tek embriyo transferi, kadınların kendi sağlıkları için çoğul gebelik ile ilişkili çeşitli risklerden kaçınmalarına yardımcı olur. Aynı zamanda ikiz doğurma ile ilişkili olduğu bilinen bazı riskleri veya “yüksek riskli çoklu doğumlar” (aynı anda üç veya daha fazla çocuk doğar) olarak adlandırılan bazı riskleri önlerken ailelerin başarıya ulaşmalarına yardımcı olur. Çoklu doğumlarda doğan bebekler daha çok erken doğarlar, daha küçüktürler ve tekil bebeklere göre daha fazla olumsuz sağlık sonuçları yaşarlar.

Tüp bebekte tek embriyo ile hamile kalınır mı?

Tek embriyo transferinde tüm yaş grupları dahil edildiğinde gebelik şansı %28’dir. 2 embriyo transferi yapılmasıyla şans %45’e kadar yükselebilir. Embriyo transferinde genellikle 5. Gün embriyolar transfer edildiğinden gebelik şansı ileri derecede artmaktadır. Ayrıca elimizde dondurulmuş fazla sayıda embriyo da kalabilir. Dondurulmuş tek embriyo ile hamile kalma şansının daha yüskek olduğu söylenmekle birlikte günümüzde rutin uygulama, dondurulmuş embriyo transferinden ziyade taze embriyo transferidir.

Tek embriyo transferi ile ikiz gebelik olur mu?

Tek embriyo transferi ile ikiz gebelik şansı yok denecek kadar azdır. Oldukça nadirdir. Tüp bebek tedavisi ile ikiz gebelik tesbit edilenlerde genellikle 2 ya da daha fazla embriyo transferi yapılmıştır.

2 embriyo transferi tutma şansı ne kadardır?

2 embriyo transferi tutma şansı özellikle genç hastalarda %50-60 oranındadır. Herhangi bir problemi olmayan kadın ve erkek çiftlerde tutma şansı oldukça yüksekken, 40 yaş üzerinde 2 embriyo transferi yapılanlarda maalesef bu oranlar ciddi bir şekilde azalır.

Tek yumurta ile tüp bebek şansı olur mu?

Tek yumurta toplanan çiftlerde bu yumurtanın takibinde eğer yumurta döllenir, bölünür ve 3. güne ulaşırsa tüp bebek şansı elbette olur. Ancak 40 yaş üstü hastalarda tek yumurta ile tüp bebek şansı oldukça düşüktür. Belik genç hastalarda yumurta kalitesinden dolayı bir yumurta ile tüp bebek yapma ihtimali oluşabilir.

Tek embriyo transferi için uygun muyum?

Her insan farklıdır ve bir aileyi kurmak veya genişletmek için her çaba farklıdır. Seçmeli tek embriyo transferi (eSET) için de durum aynıdır. İşte dikkate alabileceğiniz bazı öneriler:

Seçiminizle ilgili “pratik” ve kişisel sınırların neler olduğunu gözden geçirmek için birkaç dakikanızı ayırmanız iyi olacaktır. Örneğin, emzirmek isteyen kadınlar, birden fazla çocuk annesi olduklarında bunu daha da zor bulabilirler. Bazıları ise, evde uygun fiyatlı ve güvenilir çocuk bakımı seçenekleri bulmanın zorluğundan dolayı tek embriyo transferi isteyebilir.

Kısırlık uzmanınızla konuşmanın yanı sıra, hamileliğiniz boyunca size yardımcı olacak kadın doğum uzmanına ve çocuklarınıza bakacak çocuk doktoruna danışmayı düşünün. Çoğul gebeliğiniz varsa, hamilelik sırasında, doğumda ve doğumdan sonra neler bekleyeceğinizi tartışmak ve bu bilgileri Seçmeli bir embriyo transferi (eSET) isteyip istemediğinize karar verirken kullanmak isteyebilirsiniz.

Tek embriyo transferinin faydaları nelerdir?

Geçmişte, in vitro fertilizasyon (IVF) ile standart uygulama, bir seferde birden fazla embriyo transfer etmekti. Bunun nedeni, yeni teknolojilerin ortaya çıkmasından önce, çoklu embriyo transferinin daha yüksek gebelik oranları vermesiydi.

Ancak bu yüksek oranlar ikiz ve üçüz gebelik olasılığının artması ile hem anneler hem de bebekler için riskleri artırdı. Günümüzde, yalnızca bir embriyo transfer edildiği Seçmeli tek embriyo transferi (eSET) ile gebelik oranları özellikle genç hastalarda çok yüksektir, ancak çoğul gebelik riski büyük ölçüde azalır.

Tek embriyo transferi, birden çok gebeliği büyük ölçüde azaltır, bu da aşağıdakiler gibi komplikasyon riskini azaltır:

  • Erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebeğin ölümü.
  • Çocukta serebral palsi, zihinsel engel veya görme ve işitme kaybı gibi uzun vadeli sakatlıklar.
  • Bebeğin akciğerleri, beyni, bağırsak veya sinir sistemi ile ilgili sorunlar gibi erken doğumla bağlantılı diğer komplikasyonlar.
  • Annede yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, artmış bulantı ve kusma gibi komplikasyonlar, diğer gastrointestinal problemler, doğum sonrası kanama problemler.

Tek Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Diğer transfer türlerine benzer şekilde, Seçmeli tek embriyo transferi (eSET) ile ilgili aşamalar şunlardır:

  • Embriyolar tüp bebek yoluyla üretilir ve blastosist aşaması olan 5. güne kadar kültürlenir.
  • Embriyolar ileride transfer için vitrifiye edilir veya taze transfer edilir.

En az yarısı dolu bir mesane ile transfer için gelin. Bu, abdominal ultrason ile uterusun görüntülenmesine yardımcı olur. Soğuk algınlığınız, öksürüğünüz veya alerjiniz varsa mutlaka doktorunuza bildiriniz. İşlemden yaklaşık 15 dakika önce, doktorunuz size transfer edilecek embriyoların toplam sayısı ve kalitesi hakkında bilgi verecektir.

Tüm süreç yaklaşık 15 dakika sürer. Embriyolog, embriyoyu yumuşak bir katetere yükler ve tüp bebek uzmanı rahim ağzından katateri rahime geçirir. Katater ultrason eşliğinde uygun yere geldiğinde katater ucundaki embryolar rahim içine bırakılır. Transfer sırasında çoğu zaman hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz. Transferden sonra hemşire bacaklarınızı nazikçe bir araya getirecek ve hafifçe kaldıracaktır. Transfer sonrası bakımla ilgili aldığınız talimatları izleyin. Ancak başarılı bir hamileliğin, transferden sonra yaptığınız her şeyden çok embriyonun kalitesiyle ilgisi olduğunu unutmayın.

Ankara tüp bebek fiyatları, merkezler arasında oldukça değişkendir. Ankara tüp bebek doktorlarından bilgi ve randevu alabilirsiniz.

1 YORUM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir