Gebelikte hipertansiyon diğer adıyla preeklampsi, hem anne hem de bebeğin hayatını etkileyebilecek oldukça riskli bir durum olabilir. Günümüzde dikkatli takip sayesinde riskler azaltılmakta ve gebelik takiplerinde daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak gebelikte hipertansiyon olan kadınların gebeliği riskli gebeliktir. Hem anne adayı hem de doktorunun dikkatli takibi sayesinde başarılı sonuçlara ulaşma şansı oldukça yüksektir.
Gebelikte Hipertansiyon (Preeklampsi) Nedir?
Gebelikte hipertansiyon, gestasyonel hipertansiyon şeklinde de adlandırılmaktadır. Gebelik hipertansiyonu hafife alınamayacak derecede önemli bir sağlık sorunudur. Gebelik dışında elbette hipertansiyon hastalığı oldukça sık gözlenmektedir. Bu nedenle özellikle üreme çağındaki kadınlarda hipertansiyon olanlarda birde üzerine gebelik eklenecek olursa riskler daha da artacaktır.
Ayrıca, gebelik süresinde de anne adaylarında en fazla karşılaştığımız sağlık sorunu gestasyonel hipertansiyondur. Gebelikte hipertansiyon hastalığı hem anne hem de bebek için büyük riskleri beraberinde getirmektedir.
Gebelikte Yüksek Tansiyonun Anne Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Gebelikte hipertansiyon ile karşılaşan anne adaylarının maruz kalacağı sağlık sorunlarından bahsedecek olursak, böbrek yetmezliği, beyin kanaması, solunum sıkıntısı, akciğer ödemi, karaciğer yetmezliği gibi birçok hastalıkla karşılaşılabilir. Bu hastalıklar ise anne ve bebeğini ölüme kadar götürebilir. Ancak gebeliklerin çoğunda gelişebilecek hamilelik belirtileri dikkatli bir takiple anne ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuzluk olmadan gebelikler başarıyla sonuçlandırılmaktadır.
Gebelikte Hipertansiyonun Bebeğe Zarar Verir Mi?
Gebelikte hipertansiyon hastalığının bebekte erken doğum, büyüme ve gelişiminde kısıtlanma gibi pekçok soruna neden olabilir. Ayrıca bu hastalarda sezeryan ihtimali de artmaktadır. Nadiren anne karnında ani bebek ölümü olabilir. Bu durum genellikle plasentanın rahim duvarından ayrılmasına bağlıdır.
Gebelik Hipertansiyonunun Çeşitleri
Gebelikte karşılaşılan hipertansiyon hastalığının birçok çeşidi bulunmaktadır.
- İlk olarak kronik hipertansiyon, gebelikten önce veya gebeliğin 20. Haftasından önce görülen türdür.
- Bir diğer hipertansiyon türü ise, gestasyonel hipertansiyondur. Gebeliğin 20. haftasından sonra gelişen hipertansiyon veya gebelikte olmayıp doğum sonrası dönemde ilk 24 saatlik süreçte gelişen hipertansiyondur.
- Bir diğer hipertansiyon çeşidi ise preeklampsidir. Preeeklampsi ise, gebeliğin 20. haftasından sonra gelişen ciddi kan basıncı yükselmeleri ile seyreden bir hastalık olup tüm organları ve sistemleri etkileyen durumlara neden olabilir. Preeklampsi, idrarda karşılaşılmaması gerekenden fazla proteinin beraberinde getirdiği tansiyon hastalığıdır.
- Preeklampsi hastalığına annede havale eklenecek olursa hastalık eklampsi adını alır. Anne ve bebek için oldukça tehlikelidir. En kısa zamanda bebeğin doğurtulması en önemli tedavi yöntemidir.
Hamilelikte Hipertansiyon Tanısı Nasıl Konur?
Hamilelikte hipertansiyon tanısı, doktor kontrolleri çerçevesinde yapılır. Doktor kontrolüne gittiğinizde yapılan kan basıncı ölçümleri hastalığın erken tanısı için oldukça önemlidir. Kan basıncı yüksek çıkan hastalarda mutlaka idrar ve kan testleri ile preeklampsi varlığı araştırılmalıdır.
Gebelikte Yüksek Tansiyon İçin Ne Yapılmalıdır?
Gebelikte hipertansiyon olan anne adaylarının dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar vardır. İlk olarak, tansiyon yükselmelerine neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır, tuz alımı kısıtlamalıdır. Hastalar her gün düzenli olarak sıvı alımına dikkat etmelidir. Ayrıca, hipertansiyon gelişme riski olan gebeler çok daha sık ve düzenli bir şekilde muayeneye gitmelidir. Ek olarak, hamilelerin sol tarafına ağırlık vererek uyumalarında fayda vardır.
Gebelikte Yüksek Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gebelikte hipertansiyonun en önemli tedavisi elbette doğumdur. Doğum sonrası hastalarda dramatik düzelmeler yaşanır. Bebeğin dışarıda yaşayabileceği haftaya ulaşıldığı zaman doğum düşünülmelidir. Bu noktada hastanın durumu, kan ve idrar testlerinin sonuçları, tansiyon durumları, bebeğin anne karnındaki durumu doktor için doğum zamanlamasının planlanması açısından oldukça önemlidir.
Gebelik takibi Ankara ilindeki özel kliniğimizde doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından titizlikle yapılmaktadır. Ankara doğum paketlerimiz ve Ankara jinekolog muayene ücretlerimiz için bize ulaşabilirsiniz.
Gebelikte hipertansiyon ve diğer tüm gebelik ile jinekolojik konularda bilgi sahibi olmak için www.jinekologankara.com adlı sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
YORUM YAZ