Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrası kadınlar 30-60 dakika tüp bebek merkezinde gözlemde tutulduktan sonra evine gönderilir. Transfer işlemi anestezi gerektirmeyen bir işlem olduğundan uzun süre klinikte kalmasına gerek yoktur. Peki tüp bebek transfer sonrası kadınlar neler yapmalıdır, nelere dikkat etmelidir? Bu makalemizde bu konuyla ilgili bilgiler vereceğiz.

Tüp Bebek Transfer Sonrası Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Embriyo transferi sonrası tüp bebek doktorunuz tarafından size mutlaka kullanmanız gereken ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar rahim içine enjekte edilen embriyonun rahim içine tutunmasını kolaylaştıracaktır. Bu ilaçları doktorunuz farklı bir şey söylemezse gebelik testi zamanı gelene kadar mutlaka düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Gebelik testi sonucu pozitif çıkarsa ilaçlarınıza devam etmeniz, negatif çıkarsa ilaçları kesmeniz istenecektir.

Tüp Bebek Transfer Sonrası Öneriler

Tüp bebek transfer sonrası özellikle ilk gün evde istirahat edilmelidir. Bu dönemde cinsel birliktelik yaşanmamalıdır. Cinsel birliktelik rahim içine tutunma aşamasında olan embriyonun tutunma şansını azaltabilir. Bu konuda eşiniz de sizi destekleyecektir.

Bu dönemde doktorunuzun bilgisi olmadan tedaviyle alakalı olmayan ilaçlar kullanmayınız. Herhangi bir röntgen filmi ya da görüntüleme yöntemi yaptırmayınız. Mutlaka test yapılması gereken bir probleminiz varsa tüp bebek doktorunuzla irtibata geçerek onun önerileri doğrultusunda davranınız.

Tüp bebek tedavisi sonrasında ağır kaldırmayınız, ağır iş yapmayınız. Plates ve benzeri sporlar yapmayınız. Sıcak suyla duş almayınız. Ilık suyla duş almanızda sakınca yoktur.

Tüp Bebek Transfer Sonrası Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Transfer sonrası gebelik testi için bekleyeceksiniz. 3. Gün embriyo transferi yapılan kadınlarda 12 gün sonra, 5.gün transfer yapılan kadınlarda ise 10 gün sonra gebelik testi yapılacaktır. Gebelik testi negatif çıkan kadınlarda kullanılan ilaçlar kesilir ve kadının adet görmesi beklenir. İlaçlar kesilince 1 hafta içerisinde kadın adet görecektir. 1 ay ara verildikten sonra tekrar tüp bebek tedavisine başlanır.

Gebelik testi pozitif çıkacak olursa doktorunuz size mutlu haberi verecektir. Gebeliğin sağlıklı olup olmadığı takip edilecek, zamanı gelince ultrason ile rahim içerisinde gebelik kesesinin ve embriyonun görülmesi istenecektir. Embriyonun kalp atışı görününce artık normal gebelik takibine girebilirsiniz. Doktorunuz tüp bebek tedavisi sonrasında kullandığınız ilaçları yeniden düzenleyecektir.

Tüp Bebek Transferden Sonra Nasıl Yatmalıdır?

Embriyo transferinden sonra önerilen özel bir yatma şekli yoktur. Hasta kendisini nasıl daha rahat ediyorsa o şekilde yatabilir. Ancak rahme baskı olmasın diye yüzüstü yatılmaması önerilir.

Transferden Kaç Dakika Sonra Tuvalete Gidilir?

Transferden sonra hasta 20 dakika istirahat ettirilir. 20 dakika dinlendikten sonra hastanın tuvalete gitmesinde bir sakınca yoktur. Ancak idrar yapmasında herhangi bir problem olmamakla beraber kabızlık problemi varsa mutlaka diyet ve gerekirse hafif ilaçlarla düzenlenmeli ve ıkınma engellenmelidir.

Embriyonun Rahme Tutunması İçin Neler Yapılmalıdır?

Embriyonun rahme daha kolay tutunması için transfer sonrası ilk 2o dakika mutlaka dinlenmelidir. Sonrasında ilk 1-2 gün hastanın evde istirahat etmesi uygun olacaktır. Bunun dışında rahme tutunmayı kolaylaştıracak ilaçlar doktorunuz tarafından nasıl önerildiyse o şekilde düzenli olarak kullanmak son derece önemlidir. Ağır kaldırmak ve ağır iş yapmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süre ayakta kalmamalı mutlaka arada dinlenmelidir. Doktorunuzun bilgisi dışında ilaç veya görüntüleme yöntemlerine başvurmayınız. Bol sıvı almaya dikkat ediniz. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlardan uzak durunuz. Enfeksiyon kapabileceğiniz kapalı ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durunuz veya mutlaka maske kullanınız.

Embriyo Transferi Neden İdrara Sıkışık Yapılır?

Embriyo transferi için hastanın idrara sıkışık olması istenir. Çünkü idrara sıkışık olan hastalarda ultrason ile rahim daha net görüntülenmektedir. Ayrıca idrar torbası dolu olan kadınlarda rahim biraz daha düz bir pozisyona gelerek embriyo transfer kataterinin rahim ağzından daha rahat geçmesine yardımcı olur. Bu nedenle transfer için randevu verildiğinde mutlaka idrara sıkışık olarak merkeze başvurunuz.

Ikınmak Embriyoya Zarar Verir Mi?

Ikınmak transfer sonrası embriyoya zarar vermese de embriyo transferi sonrası kabızlık olanlarda aşırı ıkınmanın önlenmesi faydalı olacaktır. Ikınmanıza neden olabilecek ağır kaldırma veya ağır iş yapmaktan da mümkün olduğunca uzak durmak psikolojik açıdan da sizi rahatlatacaktır.

Öksürük Embriyonun Tutunmasını Engeller Mi?

Öksürmek embriyonun tutunmasını engellemez. Ancak nöbet şeklinde gelen aşırı öksürüğü olan kadınlarda mutlaka nedeni araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Mümkünse öksürük tedavisi sonrasına embriyo transferi planlanmalıdır. Enfeksiyonlarla birlikte olan öksürük durumlarında antibiyotik tedavisi gerekli olabilir. Embriyonun tutunma aşamasında kullanılacak her ilaç başarı şansını etkileyebilir. Bu nedenle optimal şartların sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması ve embriyo tutunma şansını yükseltecek gerekli tıbbi müdahaleler gerektiği takdirde uygulanmalıdır.

Hapşırmak Embriyoya Zarar Verir Mi?

Hapşırmak da öksürmek gibi embriyoya zarar vermez. Ancak enfeksiyona bağlı olan durumlarda mutlaka enfeksiyon tedavisi yapılmalıdır.

Stres Embriyonun Tutunmasını Engeller Mi?

Aşırı stres elbette embriyonun tutunma şansını azaltacaktır. Stres hormonlar üzerinden kadında olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle aşırı stresli olan kadınlarda embriyonun tutunma şansını arttırmak için tüp bebek tedavisine başlamadan stres azaltıcı terapiler ve tedaviler başlanmalıdır. Yine bu amaçla hipnoz ve akupunktur gibi yardımcı tedavi yöntemlerinden de faydalanılabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Gebelik şansını arttırmak ve gebe kalan kadınlarda embriyonun zarar görmesini engellemek için kadınların bazı yiyeceklerden ve davranışlardan uzak durmalıdır. Yenmemesi gerekenler ve dikkat edilmesi gereken durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Yapay tatlandırıcılar içeren yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Gıda boyaları içeren yiyecekler yenmemelidir.
  • Çikolata, çay ve kahve gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler ile ilaçlardan uzak durulmalıdır.
  • Zencefil, kinin gibi yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Az pişmiş veya hiç pişmemiş yiyecekler özellikle çiğ etle yapılan yiyecekler yenmemelidir.
  • Aşırı yağlı yiyeceklerden sakınılmalıdır.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir