Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar oldukça fazladır. Bu ilaçların bir kısmı yumurta geliştirmesini sağlarken, bir kısmı gelişen yumurtayı çatlatmaya, bir kısmı ise embriyo transferinden sonraki dönemde hormon eksikliklerini gidermek amacıyla kullanılmaktadır.  Tüp bebek ilaçları genellikle kombine kullanılır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve fiyatları oldukça değişkendir. Tüp bebek ilaçlarının fiyatları kullanılan ilaca ce kullanılan doza bağlı olarak değişir.

Tüp bebek ilaçları neden kullanılır?

Tüp bebek tedavisi ilaçlarından bazıları yumurta geliştirmek için kullanılır. Genellikle adetli dönemde başlanan bu ilaçlar ile yumurtalıktaki yumurta hücreleri uyarılır. Yumurtaların büyümesine göre dozu arttırılır yada azaltılır. Bir kısmı ise yumurtlama tedavisine başlamadan önce yumurtalıkların baskılanması için kullanılır. Buradaki amaç eşit büyüklükte yumurta gelişimini sağlamaktır. Bazı ilaçlar ise rahim iç tabakasının embriyo yerleşmesi için hazırlanması amacıyla kullanılır. Tüm bu ilaçlar değişik dozlarda ve değişik kombinasyonlarda kullanılır. Buradaki amaç elbette çok sayıda yumurta geliştirerek tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmaktır. 

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?

Tüp bebek ilaçlarını şu şekilde sınıflayabiliriz:

  • Yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar
  • Yumurtlamayı baskılayan ilaçlar
  • Rahim içinin embriyo yerleşmesi için hazırlayan ilaçlar

Tüp bebek ilaçları neye göre belirlenir?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar hastanın yaşına, yumurtalıklarının kapasitesine ve eğer daha önce ilaç kullandı ise ilaçlara verdiği cevaba göre belirlenir. Yumurtalık rezervi düşük olan hastalarda ilaçların dozları daha yüksek olabilirken, yüksek over rezervli polikistik over hastalarında daha düşük dozlarda ilaçlar kullanılabilir. Yine ilaç tercihleri kullanılacak tedavi şemasına göre de farklıklık gösterecektir. Bu noktada hastaya özel tedavi belirlenmektedir.

Yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar

Tüp bebek tedavisinde genellikle adetin 2. veya 3. günü yumurtalıkların uyarılması için ilaç başlanır. Ancak bazı durumlarda adet görmeden de başlanabilir. Bu ilaçlar yumurtalık içindeki yumurta hücrelerini uyarır ve yumurta hücreleri büyümeye başlar. Bu noktada amaç 10-15 arası yumurta geliştirmektir. 

  • Klomifen Sitrat: İnfertilite tedavisi içinde sıklıkla kullanılırken, tüp bebek tedavisinde nadir olarak kullanılır. Daha çok ovülasyon indüksiyonunda veya aşılama tedavisinde kullanılır. Beyindeki hipofiz bezinden FSH salgılanmasını arttırarak yumurtalıklardaki yumurtaların büyümesini sağlamaktadır. Ancak rahim iç tabakasına olumsuz etkileri olabilmektedir. 
  • Letrozol: Tüp bebek tedavisinde nadir olarak kullanılır. Aromataz inhibitörüdür. Vücutta östrojen salgısını arttırarak yumurtaların büyümesini sağlar. Çikolata kisti tedavisi yapılan vakalarda sıklıkla kullanılır. Rahim iç tabakasına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.
  • Yumurta geliştirici tüp bebek iğneleri ( Menogon, Puregon, Merional, Menopur, Fostimon, Gonal-F ): Yumurta geliştirici pekçok iğne çeşidi vardır. Bunların içerisinde bir kısmı kalem şeklinde olup hastanın evde tek başına uygulamasını kolaylaştırır. Genellikle cilt altı yapılırken bazıları kas içine de yapılabilmektedir. Bu iğneler genellikle adetin 2. günü başlanmakta olup yumurtalar istenilen büyüklüğe gelene kadar devam edilir. 
  • Yumurta çatlatıcı tüp bebek iğneleri (Prgenyl, Ovitrelle): Çatlatma iğneleri belirli bir büyüklüğe gelen yumurtaların olgunlaştırılması için kullanılır. Bu iğne sayesinde yumurtalar yapıştıkları duvardan ayrılır ve tüp bebek işlemi öncesinde iğneyle aspire edilmesi kolaylaşır.

Yumurtlamayı baskılayan ilaçlar

Yumurta baskılayıcı tüp bebek iğneleri, gelişmeye başlayan yumurtaların erken çatlamasını engellemek için kullanılır. Pekçok preparatı mevcutur ( Lucrin, Decapeptyl, Gonapeptyl, Cetrotide ). Genellikle cilt altı uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesi yapılana kadar devam edilir. Genelde adetin 6. günü yada yumurta büyüklüğü 14 mm. olduğunda başlanır. Nasıl başlanacağına doktor kendisi karar verecektir. 

Rahim içini embriyo yerleşmesi için hazırlayan ilaçlar

Embriyonun rahim iç tabakasına tutunmasını kolaylaştıran ilaçlar genellikle embriyo transferi yaptıktan sonra kullanılmaya başlanır. Progesteron adı verilen bu ilaçlarında hap, fitil, iğne yada jel formları vardır. Genellikle vajinal uygulamalar tercih edilir. Çünkü bu ilaçların vajinal uygulamada hem etkinliği daha yüksek hemde yan etkileri daha azdır.

Tüp bebek ilaçlarının yan etkileri nelerdir?

Tüp bebek ilaçlarının en sık görülen yan etkileri enjeksiyon yerinde kızarıklıktır. Bunun haricinde çok fazla yan etkisi yoktur. Ancak dikkatli kullanılmadığında yumurtalıkların aşırı uyarılmasına bağlı olarak ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) dediğimiz bir tablo ortaya çıkabilir. OHSS hayatı tehdit edebilecek seviyelere varabilir. Ancak pekçok hastada alınan tedbirlerle sıklığı azalmıştır. Vücuttaki boşluklarda sıvı birikimi ve pıhtılaşmaya meyille karakterize bir durumdur. Damar içindeki sıvı karın içi ve göğüs içindeki boşluklara kaçmaktadır. Bu nedenle karında aşırı şişme, hızlı kilo alma, kasık ağrısı, bulantı ve nefes darlığı gibi semptomlar oluşabilir. Böyle belirtiler olduğu taktirde derhal doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekecektir. Bazen hastaneye yatırarak tedavi etmek gerekebilir. 

Tüp bebek ilaçları fiyatları nasıldır?

Tüp bebek ilaçları fiyatları oldukça pahalıdır. Bu ilaçların hepsi yurtdışından gelmektedir. Dolayısı ile dolara indekslenmiştir. Ayrıca hastanın yumurtalık rezervine göre yüksek dozlar kullanmak gerekebilir. Tüp bebek iğneleri fiyatları yüksek dozlarda daha fazla tutmaktadır. 

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

3 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş