Tüp bebek tedavisi Ankara ilinde, normal yollarla yada aşılama tedavisi ile gebe kalamayan kadınlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi Ankara ilinde fiyatları oldukça değişkendir. Tüp bebek fiyatları 2024 yılında Ankara ilinde uygulanan merkeze göre değişmektedir. Ankara tüp bebek fiyatları 2024 detayları için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Çalıştığımız Ankara tüp bebek merkezleri içerisinde çok özel klinikler mevcuttur. Ankara’da tüp bebek tedavisinde en iyi doktorlar elbette sizin en iyi iletişim kurduğunuz doktorlardır. 

İÇİNDEKİLER

Doğal yollar ile gebelik elde edilemeyen çiftlerin bu durumuyla alakalı farklı araştırmalar yapılarak nedeni hakkında bilgi sahibi olunmak istenir. Belli bir yaşın altında olan hastalarda korunma olmamasına rağmen en az bir sene doğal yollar ile gebelik elde edilememesi gebeliğin oluşumuna engel olan bir durum olduğu anlamına gelir.

Yapılan araştırmalara ve kullanılan çeşitli yöntemlere rağmen hala gebelik elde edilememesi halinde çocuk sahibi olamayan çiftlerin IVF tedavisine başlaması kaçınılmaz bir seçenek olarak karşısına çıkacaktır. Uzun zamandır kullanılan bir tedavi yöntemi olmasının yanında başarılı sonuç alınanların sayısının giderek artmasına bağlı olarak her yaştan insanın denediği bir yoldur.

Yeterli şartları sağlayan ve doğal yollar ile gebelik elde edemeyen çiftlerin IVF tedavisi yapması tedaviler arasında en yaygın olandır. Denenmesinde sınırlama olmaması da fazla talep edilmesine, başarısız olunması halinde yeniden aynı aşamaların tekrarlanması şansın sürekli olmasına neden olur.

Tüp Bebek Nedir?

Kısırlık, nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon durumu, tüplerde yaşanan sorunlar, tüplerin tıkanması, erkekte sperm kalitesinde düşüklük yaşanıyor olması, ileri yaşta gebelik istenmesi veya kilo kaynaklı sorunlardan dolayı hamile kalmak zorlaşabilir.

Bu durumda tedaviye başlanması ve gebelik elde edilmesi amaçlanır. Tedavi kapsamında kadının üreme hücrelerinden yumurta, erkeğin üreme yapısından ise sperm alınması yolu ile vücuttan bağımsız olarak döllenme gerçekleştirilmeye çalışılır. Laboratuvar ortamında yapılan döllenme ile sağlıklı şekilde devam etmesi amaçlanan gebelikler oluşturulmaya çalışılır.

Bu şekilde doğal yolla gerçekleşmesi gereken döllenmenin vücut dışında gerçekleştirilmesi ve anne adayına uygun zamanda transfer edilmesi sağlanır. Erkek kaynaklı sorunlarda daha çok tercih edilen bir tedavi olmasının nedeni başarı oranlarının daha yüksek olmasına dayanır.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kısaca bahsedildiği üzere kadından alınan sağlıklı yumurta ile erkekten alınan kaliteli spermin laboratuvar ortamında döllenmesi sonucunda gebelik elde edilmeye çalışılır. Gebelik elde edilmesi için yumurta ve sperm döllenmelidir. Döllenmenin zamanı anne adayına yerleştirme yapılmasına uygun bir hal aldığında farklı şekilde yerleştirme işlemleri yapılır. Bunun için uygulanan iki farklı yol vardır.

Bunlar:

  • Klasik yöntem yani IVF,
  • Mikroenjeksiyon olarak adlandırılır.

Bu şekilde yapılan yerleştirme işlemleri arasında küçük farklılıklar vardır. Klasik olan yöntemde sperm yumurtanın yanına bırakılarak kendi kendine döllenme oluşturulması sağlanır. İkinci yöntemde ise pipet kullanılarak yumurtanın içine bırakılan spermin döllenme sağlaması amaçlanır. Bu yöntemlerin seçilmesinde etkili olan amaç çiftlerin başarı şansını yükseltmektir. Başarılı bir şekilde yapılan döllenme işlemi sonucunda elde edilen gebeliğin doğumla sonuçlandırılması da diğer aşamadır.

Tüp Bebek Tedavisi Neden Yapılır?

Tedavinin yapılma nedeni doğal yollarla, korunma olmamasına, herhangi etken bir neden bulunmamasına karşılık gebelik elde edilememiş olmasıdır.

Bazı durumlarda:

  • Nedeni bilinmeyen kısırlık,
  • Kadından kaynaklı çeşitli hastalıklar,
  • Erkek sperminden kaynaklı olan etmenler gebeliğin oluşmasına engel olur.

Tedavi zamanın geldiğine karar veren uzman doktorun bu konuda önemli kriterleri baz alması gerekir. Çiftlerin yaşları, ne kadar süredir korunmadıkları, hangi hastalık geçmişine sahip oldukları ve beklemekle alakalı durumlar kararın öne alınmasında etkili olur.

Yaşı henüz genç olan çiftlere farklı tedaviler ile gebelik elde etme imkanı tanınmaya çalışırken hala başarılı olunamadığında da IVF tedavisi aşamasına geçilmesi sağlanır. Tedavi yapılmasının nedeni doğal yollar ile elde edilmesi gereken gebeliğin elde edilmemesidir. Bu tedavi sayesinde laboratuvar ortamında sağlanan döllenme ile başarı elde edilmesi sağlanır.

Tüp bebek tedavisi ilk keşfedildiği dönemde sadece tüpleri tıkalı yada olmayan kadınlarda yapılmıştır. Zamanla teknolojinin gelişmesi ve uygulamaların daha da basitleştirilmesi sayesinde uygulama alanı artmıştır. Bugün erkek ve kadın infertilitesinde yaygın olarak uygulanmaktadır.

  • Açıklanamayan infertilite (kısırlık) olanlarda,
  • Tüpleri tıkalı ya da olmayan kadınlarda,
  • Yumurtlama bozuklukları olanlarda,
  • Polikistik over sendromu bulunanlarda,
  • Endometriozis ve çikolata kisti olan hastalarda,
  • Erkeklerde sperm sayı, morfoloji ve hareket anormalliklerinde
  • Genetik geçişli hastalığı olan çiftlerde hastalığı taşımayan embriyonun seçilerek yerleştirilmesi amacıyla
  • Başarısız 3 aşılama tedavisi sonrasında

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?

Çeşitli aşamalardan sonra yerleştirme işlemi yapılması ve gebeliğin sağlıklı şekilde ilerleyip ilerlemediğine bakılması gerekir. Bu aşamaların başında ilk olarak doğru doktoru bulmak ve bu konuda randevu almak gelir.

Alınan randevuda ilk kez kontroller yapılırken doktorun yapacağı test ve değerlendirmeler sonucunda nasıl bir tedavi yolu izleneceğine de karar verilir. Tedaviye başlandıktan sonra gelişmesi sağlanan veya kendiliğinden gelişen yeterli olgunluktaki yumurtaların toplanması sağlanır.

Toplanan yumurtalar sonucunda embriyolar elde edilir ve rahim içine enjekte edilir. Döllenmenin laboratuvar ortamında yapılmasına bağlı olan gelişim takvimi belirleyici olacaktır. Beklenen adet zamanı veya doktorunuzun söylediği tarihte gebelik testi yaparak idrarda gebeliğin olup olmadığına bakılması gerekir. Ardından başarılı bir gebelik elde edilmesi söz konusu olacaktır.

Klasik bir tüp bebek tedavisinde aslında aşamalar oldukça standardize edilmiştir. Bu aşamalar sırasıyla yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların döllenmesi, embriyo transferi şeklindedir. Dilerseniz şimdi bu basamakları detaylarıyla inceleyelim.

Yumurtalıkların Uyarılması

Tedaviye başlamadan önce başvuran çiftlerden ayrıntılı olarak bilgileri alınır. Gebeliğe engel olacak bir hastalık varlığı, ailede infertil akrabaların varlığı, sigara ve alkol kullanımı ve erkekten kaynaklanan bir problemin varlığı araştırılır.

Hastaya tüp bebek tedavisinin aşamaları ve başarı olanları hakkında detaylı olarak bilgi verilmelidir. Hastada tedavi öncesi yapılacak testler ve kullanılması gereken ilaçlar planlanmalıdır. Sonrasında her hastaya özel tüp bebek tedavisi programı oluşturulmalıdır.

Yumurtlama tedavisine adetin 2. Yada 3. Günü başlanır. Yapılan ilk ultrasonda rahim içi tabakası, yumurtalıklardaki foliküller ve rahimdeki anormalikler taranır. Herhangi bir problem yoksa tedaviye başlanabilir.

Uygun olan hastalara yumurta geliştirici iğneler başlanır. Bu iğnelerin cinsi ve dozu hastaya göre değişiklik gösterir. Yumurta takibi 2-3 gün aralıklarla yapılır. İstenen boyutlara ve sayıya ulaşılınca yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Ultrason takipleri sırasında gerekli görülen hastalarda kan estradiol seviyeleri de ölçülebilir. Yumurta çatlatma iğnesinde 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.

Yumurta Toplama

Yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlem olup sedasyon adı verilen yüzeyel anestezi ile yapılmalıdır. Bu nedenle yumurta toplama işlemi yapılacak hastalarda mutlaka 6-8 saatlik açlık olması önemlidir.

Yumurta toplama işlemi transvajinal ultrason ile yapılır. Transvajinal proba tutturulmuş olan özel bir aparat yardımı ile iğne geçirilir ve yumurtalıklardaki yumurtalar belli bir sıraya göre tek tek aspire edilir. Toplanan yumurta sıvıları anında laboratuvarda analiz edilerek içindeki yumurtalar toplanır ve özel bir sıvının olduğu ortama alınır. Toplanan yumurta sıvısında yumurta tesbit edilemezse folikülün içi gerekirse 2-3 defa yıkanabilir.

Yumurta toplama işlemi yumurtaların sayısına göre değişir. Genellikle 10-20 dakika sürer. İşlem sonrasında yumurtalıklarda ya da vajenden kanama olup olmadığı kontrol edilmelidir. Herhangi bir kanama yoksa hasta uyandırılır ve işleme son verilir. İşlem sonrasında hastaya bir takım ilaçlar başlanır ve embriyo transferi için gün verilerek 30-60 dakikalık bir gözlemin ardından hasta evine gönderilir.

Yumurtaların Döllenmesi

Yumurta toplama işlemi ile toplana yumurtalar laboratuvarda bazı özel işlemlerden geçirildikten sonra olgun yumurtalar erkeğin spermleri ile döllenir. Bu işlem mikro enjeksiyon yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Özel mikroskoplar altında çok ince yumurta tutucu ve iğneler yardımıyla her yumurta içine tek bir sperm verilerek yumurtaların döllenme aşamaları için takibe alınır.

Ertesi gün bölünmeyi, başaran embriyolar takipte bölünmeye devam etmelidir. Bu bölünme aşamaları embriyo 3. Gün ya da 5. Gün olana kadar takip edillir. Hastanın embriyo sayısı fazla ise 5. Güne kadar takip edilmesi tercih edilir. Çünkü 5. Güne kadar giden embriyolar daha kaliteli embriyolardır ve rahime tutunma oranları daha fazladır.

Embriyo Transferi

Embriyo transferi sırasında ağrı olmaz. Bu nedenle anestezi gerektirmez. İşlem öncesinde vajen özel solüsyonlarla temizlenir. Ultrason eşliğinde ince ve yumuşak bir katatere yüklene embriyolar yavaşça rahim içerisine enjekte edilir. Bu işlem esnasında hastanın hafif idrara sıkışık olması istenir. Bu işlem kolaylığı açısında önemlidir.

Transferden 30 dakika sonra hasta gönderilir. Evde 1-2 gün istirahat etmesi önerilir. Yapılan embriyo transferinde kullanılan embriyo 3 günlük ise 12 gün sonra, 5 günlük ise 10 gün sonra gebelik testi yaptırılması önerilir.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Tüp bebek tedavisi ilk başladığı dönemlerde yumurtalar özel ortamlarda milyonlarca spermin ortasına bırakılır ve en sağlıklı spermin yumurtayı döllemesi beklenirdi. Özellikle sperm sayısı az olan hastalarda laboratuvar ortamında yapılan bu işlemle gebelik şansı artırılmaya çalışılırdı. Ancak teknolojinin gelişmesi ve yeni yöntemlerin ortaya çıkması nedeniyle bu yöntem neredeyse artık hiç kullanılmamaktadır.

Günümüzde en sık kullanılan yöntem mikroenjeksiyon yöntemidir (ICSI). Mikroenjeksiyon ilk zamanlarda sadece sperm sayısı ya da anormalliği fazla olan çiftlerde kullanılırken günümüzde tüp bebek deyince aklımıza direkt olarak ICSI gelmektedir. Tüm dünyada ve ülkemize tüp bebek uygulamalarının tamamı şu anda mikroenjeksiyon yöntemi ile yapılmaktadır.

İn vitro maturasyon adı verilen başka bir yöntem ise sadece özel seçilmiş bazı hastalarda kullanılmaktadır. Bu tedavide yumurtalar için uyarıcı iğneler verilmeden olgunlaşmamış yumurtalar toplanır ve bu yumurtalar laboratuvar ortamında olgunlaştırılır. Özellikle hiperstimülasyon riski fazla olan hastalar için geliştirilmiş bir yöntem olmakla beraber günümüzde çok sık kulalnılan bir yöntem değildir. Çünkü özel tedavi yöntemleri ve tedavileri ile hiperstimülasyon gelişme riski azaltılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme

Beslenmeye dikkat etmek tedavide başarılı olmak isteyen hekim ve hasta için oldukça önemlidir. Çünkü verilen takviye ilaçlar kadar diyetisyen tarafından belirlenen beslenme düzeni de etkili olur.

Doktorunuzun beslenme konusundaki önerilerini dinlemek ve buna bağlı kalarak gerekli düzenlemeleri yapmak gerekir. Diyetisyen bu açıdan önemli bir yardımcınız olacaktır. Döllenme ve transfer aşamasından sonra bebeğin rahme tutunmasını kolaylaştıracak şekilde beslenme programları uygulamak şansınızın daha yüksek olmasına neden olur.

Ankara Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları 2024

Ankara tüp bebek tedavisinde fiyatlandırmayı etkileyen birbirinden farklı etmenler vardır. Bazı çiftlerde döllenme gerçekleştirildikten sonra anne adayına transfer edilmeden bazı tedavilerin yapılması gerekebilir. Yapılan tedavilerin başarılı sonuç vermesi için denenmiş yolların dışında değişik tedavilere başvurmak bile gerekebilir.

Doktorun uzmanlığına bağlı olarak yaşanan fiyatlandırma politikaları da bulunur. Bunların tamamı göz önüne alınsa bile şehirden kaynaklı şekilde fiyat değişimlerine rastlanması mümkündür. Ankara tüp bebek fiyatları 2024, ortalama olarak tüp bebek aşamaların dışına çıkılmadığında çok fazla oynamamaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi her hasta için özel bir takvimden oluşur. Tedavinin kişiden kişiye değişiklik göstermesinin nedeni genel olarak her hastanın farklı öyküsünün olmasından kaynaklanır. Bu tedavi için sadece yumurta ve spermin alınmasından sonra transfer yapılması sürecinden bahsedilmemelidir.

Bu sürenin bazen anne veya babada bulunan hastalıkların, gebeliğin oluşmasına engel olan durumların tedavi edilmesi ile uzayabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Bu sürecin kısa atlatıldığı düşünüldüğünde ortalama 2 hafta gibi bir süre sonunda gebelikle alakalı durumun netleşmesi ve sürecin sonuna gelinmesi beklenir.

Tüp Bebek İle Aşılama Arasındaki Fark

Tüp bebek ve aşılama kavramları genel olarak aynı işlemlermiş gibi anlaşılmasına karşılık temelde birbirinden farklıdır. IVF tedavisinde döllenme için yumurta ve spermin kaliteli olanlarının seçilmesi ve elde edilen döllenmiş yumurta ve spermin yerleştirilmesi gerekir.

Aşılama için ise döllenme aşamasına karışılmaz. Yani döllenmenin anne rahminde gerçekleşmesini sağlamak için işlem yapılır. Tüp bebek ile aşılama arasındaki fark, döllenmenin anne rahminde veya dışarıda gerçekleşip gerçekleşmediğine göre ele alınmalıdır.

Tüp Bebek Ve Aşılama Kararı

Doktorunuzun yapacağı genel değerlendirme olmadan aşılama veya tüp bebek yapılıp yapılmayacağı konusunda karar verilmesi mümkün değildir. IVF tedavisi ve aşılama noktasında değerlendirme yapan doktorunuz gebelik için gerekli olan döllenmenin gerçekleşmesini engelleyen bir durum olup olmadığına bakar.

Bu sayede döllenmenin normal yolar ile olabileceğine karar verilmesi aşılama için daha çok öncelik verilmesi anlamına gelir. Ama yapılan değerlendirmeler yumurta ve spermin doğal şekilde döllenmesine olanak tanımadığında IVF kararı alınması kaçınılmaz olur.

Bazen geciken tedaviler de aynı şekilde aşılama yapılabilecekken tüp bebekle tedaviye devam edilmesi kararına nedendir. Doktorunuzun genel tabloyu değerlendirmesi ve gerekli tedavi yollarını değerlendirmesinden sonra tedavi için izlenecek yola karar verilmesi sağlanır. Başarılı olmak için en iyi yolun seçilmesi gerekecektir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisi adetin 2. ya da 3. günü başlanır. Genellikle 12-15 günde embriyo transferi ile sonlandırılır. Ancak hiperstimülasyon riski yüksek olan hastalarda ya da yumurtalık rezervi düşük olan hastalarda bu süre uzayabilir ya da kısalabilir.

3 günlük takipler sonrasında uygun büyüklüğe gelen yumurtalar görüldüğünde çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinden 34-36 saat sonra ise yumurtalar toplanır. Gelişen embriyo sayısına ve kalitesine göre 3. gün ya da 5. gün embriyosu rahim içine enjekte edilerek süreç tamamlanır.

Tüp Bebek Kaç Defa Denenebilir?

Tüp bebek işleminde sayı sınırlaması yoktur. İlk 3 denemede gebelik şansı daha yüksektir. Ancak 12. tüp bebek denemesinde bile hamile kalanlar vardır. Bu nedenle tüp bebek sayısına bakılmaksızın çiftlerin tedaviye devam etmeleri oldukça önemlidir.

Tüp Bebek’te Başarı Oranları Nasıldır?

Tüp bebek başarı oranları tüp bebek merkezleri arasında farklılık göstermektedir. Bu oranlar %30-70 arasında verilmektedir. Burada ciddi bir oran farklılığının olduğu görülmektedir. Bu farklılık elbette hasta seçiminden kaynaklanmaktadır. Genç hastalarda bu oranlar %50-70 arsında iken 40 yaş üstü hastalarda başarı oranları %10’lara kadar düşmektedir. Bu noktada en önemli faktör kadında beraberinde mevcut bir hastalık varlığı ve yumurtalık rezervidir. Bu faktörlerde elbette tüp bebekte başarı şansını etkileyecektir.

Kadın yaşı tüp bebek başarısında oldukça önemli bir kriterdir. 35 yaş üstünde zaman geçtikçe kadınlarda yumurtalık rezervi azalmaktadır. Gençlerde genellikle yumurtalık rezervi yüksek olmakta ve tedaviye daha olumlu cevap vermektedir. Genç hastalarda yumurtalık rezervi düşük bile olsa elde edilen yumurtaların kaliteli olması nedeniyle daha kaliteli embriyolar elde edilmekte ve bu başarı şansını arttırmaktadır.

Yine rahim içi anormallikleri, çikolata kisti varlığı ya da erkekte ciddi sperm bozuklukları başarı sansını azaltır.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Karar veren çiftlerin tüp bebekle alakalı nasıl bir süreçten geçeceklerini bilmeleri önemlidir. Hatta tedavinin bir parçasıdır. İlk olarak çiftlerin konu ile alakalı eğitilmesi ve tüp bebek aşamaları hakkında bilgi sahibi olması sağlanır. Ardından yumurtalıkların gelişmesi adına ilaçlarla uyarım yapılması ve sağlıklı yumurtanın toplanması gerekir.

Toplanan yumurtaların erkekten alınan sperm ile döllenmesi sağlanır ve gelişimi takip edilir. IVF tedavisi için uygun gelişimin sağlandığına karar verilmesi ile birlikte embriyo transferi işleminin gerçekleştirilmesi sağlanır. Ardından başarılı olup olmadığını anlamak adına bekleme sürecine geçilir.

Tüp Bebekte Yumurtaların Toplanması

Tüp bebek aşamaları arasında yumurtalıklardan yumurta toplanması ve sağlıklı bir gebelik elde edilmesi için çabalanması önemli işlemler arasında bulunur. IVF işlemlerinde yumurtanın toplanması için takip edilirken son gelişim aşamasında enjeksiyon yapılır.

Bu son ilaç verildikten sonra 36 saat süre ile yumurtaların yeterli olgunlukta olanlarının toplanması sağlanır. Yumurta toplanması acısız ve kısa süren bir işlem olmasına karşılık yine de sakinleştirici veya anestezi ilaçları kullanılır. Ardından 30 dakikalık işlemle yumurtaların toplanması sağlanmış olur.

Tüp Bebek Tedavisinin Uygulanma Nedenleri

Doğal şekilde istenmesine rağmen gebelik elde edilmemesi halinde tedaviye başlanması gerekir. Bu işlem için genelde kadının gebelik oluşacak olan rahim içi dokularda herhangi bir sorun olmaması önemlidir. Yumurtlama problemi olması durumunda kadının yumurtlamasını destekleyecek tedaviler uygulanmalıdır. Endometsiozis adı verilen hastalıktan kaynaklı olabilecek etmenlerin ortadan kaldırılması gereklidir.

Tüp Bebek Tedavisi Ankara Başarı Oranını Belirleyenler

IVF tedavisinde başarılı olmak her doktorun isteyeceği bir durum olmasına karşılık bazen başarılı sonuçlar elde etmek sanılandan daha zor olabilir. Başarılı bir tüp bebek tedavisi yapılmasını etkileyen etmenler arasında stres, kadın ve erkekte bulunan gebelik engelleyici hastalıklar, yaşın ileri olması ve doktorun uzmanlık seviyesi gibi durumlar bulunur. Bunların tamamı hastaların farkında olmadan gebe kalmasını engelleyeceğinden dolayı tedaviye başlanmadan önce ortadan kaldırılması gereken etmenlerdir. Ankara’da tüp bebek tedavisinde en iyi doktorlar tarafından elbette bebek sahibi olma hayallerinize ulaşacaksınız.

Tüp Bebek ve Yaş İlişkisi

35 yaşına kadar korunma olmamasına rağmen bir veya daha uzun süre gebelik olmaması durumunda tüp bebek tedavisine geçmek için acele etmemek gerekir. Tüp bebek tedavisine başlarken yaşın ileri olması gerekli yumurta kalitesini yakalamak açısından zorlayıcı faktörler arasında bulunur.

Erkekten alınan sperm kalitesinin düşük olması, döllenme engelleyen bir hastalığın bulunması gibi etmenler tedavide sorun olmasına neden olabileceğinden yaşla orantılı olarak olumsuz etkileyen faktörler arasında bulunur.

Tüp Bebek Aşamaları ve Sperm İlişkisi

Yumurtalıklarla alakalı yaşanan sorunlar kadar arka planda kalmasına karşılık, spermle alakalı sorunlar da gebelik elde edilmesini engeller. Gebeliğin oluşması adına yumurtanın kaliteli, izleyeceği yolun açık ve rahmin tutunma konusunda sorunlu olmaması gerekir. Ek olarak bedensel ve hormon kökenli sağlık da önemsenmelidir.

Erkekte yaşanan sperm sayısı azlığı, kalitede bozulma veya yavaşlık da gebeliğin doğal şekilde oluşmasını engelleyebilir. Bunun için erkeğin de tedavi sürecine alınması gereklidir. Spermle alakalı tedavilerin yapılması ve uygulanması da tedavi sürecine dâhil edilmesi gerekenler arasında bulunur.

Tüp Bebeklerde Çoğul Gebelik İhtimali

Gebelik elde etmek için alınan yumurtaların sayı olarak fazla olmasına dikkat edilir. Çünkü olumsuz bir durumla karşı karşıya kalındığında yeniden yumurta toplamak yerine var olanları değerlendirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Döllenen yumurta sayısının fazla olması daha çok şans anlamına geldiğinden transferde şansı yükseltmek için fazladan yumurta kullanılabilir. Bu da ikiz veya üçüz gebelik şansını ortaya çıkaracaktır.

Tüp Bebekte Tekrarlayan Başarısızlıklar

Bazen nedeni bilinen veya bilinmeyen etmenler dolayısıyla tekrarlı şekilde tüp bebekle gebelik elde edilmesi zorlaşır. Bunun arkasında yatan nedenlere bakıldığında çoğu zaman net şekilde neden ortaya koymak zor olsa da kısmi olarak bazı nedenlerden bahsedilebilir.

Kadının veya erkeğin gebelik konusunda çeşitli hastalıklarının olması, stres seviyesinin yüksekliği, tedavinin aşamalarında sorun olması gibi etmenler büyük oranda başarı etkileyen olaylardır. Bunun için ne kadar denenirse denensin başarısız olunması ile karşı karşıya kalınabilir. Dikkatli olmak ve gerekli tedavileri değerlendirmek en geçerli yol olacaktır.

Tüp Bebek Aşamalarında Başarılı Olmayı Etkileyenler

Bütün şartlar olması gerektiği gibi olmasına karşılık yine de sağlıklı bir gebelik elde edemeyen çiftlerin bazı etmenler üzerinde yoğunlaşması gerekir. Tedavi boyutunda gerekli desteği almanın yanında tedavi sürecinde bazı önemli noktalar bulunur.

Bunlar:

  • Stresin kontrol altında olmasına dikkat edilmelidir,
  • Gerekirse psikolojik destek alınmalıdır,
  • Normal gebelikle alakalı sürecin tamamına hakim olunmalıdır,
  • Diyetisyen takibinde beslenilmelidir,
  • Başarıyı etkileyecek her türlü durum ve olaydan uzak durulmalıdır.
  • Ankara tüp bebek merkezleri teknolojik detayları ve ekibi

Başarılı olunmasını engelleyecek herhangi bir neden olmamasına rağmen denemelerde başarısız olan adayların bu konulara dikkat etmesi oldukça önemlidir. Başarı oranının yükselmesine neden olacaktır.

Ankara Tüp Bebek Doktoru Seçiminin Önemi

Süreci sadece tedavi ve yumurta toplanması gibi işlemlerle sınırlayan hastaların doktor seçiminde sorun yaşadıkları görülür. Tedavi işlemlerinde birlikte yola çıktığınız doktorun bu alanda ne kadar başarılı olduğu, eğitimi, geçmişi ve sizinle olan iletişimi de önemlidir. Ankara’da tüp bebek tedavisinde en iyi doktorlar ile tanışmak için dikkatli bir araştırma yapmanız uygun olacaktır.

Her aşamasında bilgi vererek, stres seviyesini düşürerek gerekli yönlendirme ve tedavileri yapan hekimin başarı şansı her zaman daha yüksek olacaktır. Bunun için mutlaka doktor seçimine önem verilmelidir.

Tüp Bebekte Deneme Sayısı

Talep olması ve tedaviye devam edilmek istenmesi halinde başarısızlığın nedenine bağlı olarak tedavi denemelerine devam edilebilir. Anne ve baba adayının psikolojik açıdan kendini iyi hissetmesi, tedaviye devam etmek istemesi sürecin en önemli parçaları arasında bulunur.

Deneme sayısında sınırlama olmaması sürekli ve nedeni bilinmeyen şekilde denemelerin yapılması anlamına gelmemelidir. Aksine her seferinde ortaya çıkan nedenlerin tedavisine bağlı olarak yola devam edilmesi önemlidir.

Tüp Bebekte Psikolojik Destek

Uzun yıllar çeşitli tedavilerle uğraşan ve gebelik elde etmek adına sürekli çabalayan anne ve baba adaylarının tüp bebek aşamasında başarısız olması bile psikolojik açıdan destek alınmasını zorunlu kılar. Çünkü IVF tedavisinde gebeliğin sağlıklı olması adına stresten uzak durmak ve aşamaların tamamını bilinçli bir şekilde tamamlamak gerekir.

Psikolojik destek alınması sadece ilaç kullanmak olarak algılanmamalıdır. Aksine psikolog eşliğinde içinde bulunduğunuz zaman dilimlerini doğru şekilde geçirmek anlamına gelir. Bunun için mutlaka destek konusunda doktorunuzla birlikte ilerlemelisiniz. Ankara tüp bebek doktoru olarak her zaman psikolojik olarakta yanınızdayız.

Tüp Bebekte Gelişen Yöntemler

Uygulanmasına karar verilen tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmemesi uzun zaman uğraş verilmesine karşılık söz konusu olabilir. Çiftlerin bu seviyede bile olsa umudunu yitirmesi sürecin daha çok kesintiye uğraması anlamına gelir.

Bunun için unutulmaması gereken durum sürekli gelişen ve yenilikler peşinde olan bir bilim alanından bahsedildiğidir. Gelişen yeni teknolojiler ve uygulanan farklı yollar sayesinde daha kolay şekilde gebe kalmak mümkün olabilir. Mümkün olduğunca umutsuz davranmamak ve gereken takipleri yapmak önerilir.

Bazen gebeliğin oluşmamasının altında yatan neden genel olarak stres kaynaklıdır. Bu şekilde yıpranmalar yaşamak yerine tedavi yöntemlerini denemek ve gelişimleri takip etmek daha doğru bir yol olacaktır.

Yumurta Dondurma Nedir?

Yumurta dondurma, kadınlarda mevcut olan yumurtaların toplanarak dondurulması ve gelecekte kullanmak amacıyla saklanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle yumurtalıklar uyarılarak yumurtalar büyütülür ve toplanır. Toplanan yumurtalar vitrifikasyon tekniği adı verilen yumurta dondurma yöntemiyle dondurulur.

Ankara Tüp Bebek Merkezleri ve Fiyatları

Tüp bebek tedavisi Ankara ilinde ve tüm Türkiye’de pekçok merkezde uygulanmaktadır. Ankara tüp bebek merkezleri ve fiyatları elbette tedavi yöntemine göre farklılık gösterir. En iyi Ankara tüp bebek merkezleri sizler için çalışmaktadır.

Tüp bebek fiyatları 2024 yılında yapılacak tüp bebek yöntemine ve uygulanacak ekstra yöntemlere göre değişir. Tüp bebek maliyeti elbette merkezlere göre de değişmektedir. Ankara tüp bebek merkezleri ve fiyatları oldukça değişkendir. Ankara tüp bebek fiyatları 2024 detayları için doktorunuza ulaşınız. Ankara tüp bebek doktorları arasında doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş de hizmet vermektedir. Ankara tüp bebek merkezi tavsiyesi konusunda iyi bir inceleme yapmalısınız. Ankara tüp bebek doktoru olan uzmanlarla tanışmak için merkezleri inceleyiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Yumurta toplama işlemi (OPU) nasıl yapılır?   

Yumurta toplama işlemi genellikle damardan verilen hafif anestezi (sedasyon) altında yapılır. İşlemden önce vajina temizlenir ve vajinal ultrasonografi yapılarak yumurtalıklar ve gelişen yumurtalar kontrol edilir. Çok ince bir iğneyle vajinadan girilerek ultrason eşliğinde foliküllerin içindeki sıvılar aspire edilir. Bunlar tüplerin içinde embriyoloğa gönderilir. Embriyolog mikroskop altında yumurta hücrelerini sıvının içinden toplar. İşlem yaklaşık 10-15 dakika sürer. İşlem sonrasında hasta 1-2 saat gözlemde kaldıktan sonra taburcu edilir.

Yumurta toplama işlemi sonrası kanama olması normal mi?

Evet, yumurta toplama ince bir iğneyle vajinadan girilerek yapıldığı için, iğnenin deldiği yerlerden leke şeklinde kanama olabilir. Bu normaldir. Endişelenmeye gerek yoktur.

Embriyo transferi sonrası kanama olabilir mi?

Evet, embriyo transferi sonrası lekelenme şeklinde vajinal kanama olabilir. Bunun 2 nedeni vardır. Nedenlerden biri embriyo transferi sırasında kateterin değdiği yerde oluşan mikrotravmadır. Diğer nedeni ise halk arasında “üstüne görme” diye bilinen yerleşme kanamasıdır. Embriyo rahme tutunduğu yerde minik bir alanda zedelenmeye neden olur ve buna bağlı birkaç gün süren lekelenme şeklinde kanama olabilir.

Dondurulmuş embriyo transferi ile taze transfer arasında gebelik oranları açısından fark var mıdır?

Dondurulmuş embriyo transferi ile taze transfer arasında gebelik oranı açısından bir fark yoktur. Hatta bazı hastalarda (genelde PKOS) dondurulmuş embriyo transferi ile gebelik oranları daha yüksektir.

İleri yaştaki kadınlarda tüp bebek tedavisinde yumurta kalitesini artırmak için uygulanan bir yöntem var mı?

İleri yaştaki kadınlarda yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesinin azalması nedeniyle döllenme ve gebelik şansı düşüktür. Bu tip hastalarda yumurta kalitesini arttırmak için kullanılan hormon içeren ilaçlar, multivitaminler, antioksidanlar, PRP tedavileri vardır. Bunların bazı hastalarda faydası olduğu görülmüşse de genel olarak hangi hasta grubunda etkili olduğu net değildir. Bu tip tedaviler bilgilendirme yapılarak uygun hastalar da kullanılabilir. Ancak bunların deneysel olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Tüp bebek tedavisi sırasında çiftlerin yaşantılarında bir değişiklik yapması gerekir mi?

Hayır, çiftler normal iş ve sosyal hayatına devam edilebilir. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, sigara-alkol varsa bırakılmalıdır. Bunun dışında yumurta toplama işlemi ve embriyo transferi sonrası cinsel ilişkiden ve ağır hareketlerden kaçınmak gerekir. Doktorun önerdiği ilaçlar düzenli ve eksiksiz kullanılmalı, doktora danışılmadan farklı ilaçlar alınmamalıdır.

İlaçsız tüp bebek (IVM) tedavisi yapılabilir mi?

Evet, bazı özel durumlarda tüp bebek tedavisi esnasında ilaç kullanılmaz. Henüz olgunlaşmamış yumurtalar ultrason eşliğinde vajinal yoldan toplanarak, laboratuvar ortamında olgunlaşması beklenir. Buna in vitro maturasyon (IVM) denir. IVM’nin amacı, yumurtaların olgunlaştırılması için kullanılan ilaçlardan zarar görebilecek hastaların tedavilerini, bu ilaçları kullanmadan yapabilmektir. Laboratuvar ortamında olgunlaşan yumurtalar eşten alınan spermlerle döllenir ve elde edilen embriyolar dondurulur. İleriki aylarda rahim gebelik için özel ilaçlarla hazırlandıktan sonra donmuş embriyolar çözdürülerek transfer yapılır. IVM’nin başarısı standart tüp bebeğe göre çok düşüktür. Bu nedenle tercih edilmez.

Adet görmemek menopoza girmenin bir belirtisi midir?

Hayır, değildir. Adet görmemeye neden olan başka sebepler de vardır. Bunların başında polikistik over sendromu gelir. PCOS (polikistik over) olan kadınlarda adet görememe, tüylenme, hormon bozukluğu, gebe kalamama, aşırı kilo vb bulguların bazen hepsi, bazen sadece biri bulunabilir. Yani hastanın tek şikayeti adet görememe ya da geç görme olabilir.

Adet göremeyen bir başka hasta grubu beyinden salgılanan, yumurtlamayı düzenleyen hormon seviyesi çok düşük olan (hipogonadotropik hipogonadizm) ve hiperprolaktinemisi olan kadınlardır. Bu ve benzeri pek çok sorun dışında bazen ani ruhsal travmalar, aşırı stres, diyet, aşırı yorgunluk, ağır fiziksel egzersiz gibi durumlarda geçici adet kesilmeleri görülebilir, bu gibi olaylar menopoz demek değildir. Ancak tam olarak ne olduğunun anlaşılması ve menopozdan ayırıcı tanı yapılması için doktor muayenesi, ultrason ve bazı testler yapılması gerekir.

Menopoz genelde birden, bir gecede olmaz, bir süreçtir.  Yumurtalık rezervi zamanla azalır. Kritik bir seviyenin altına indiğinde ise adet düzensizliği ve adet görememe başlar. Genellikle 40 yaşından sonra bunlar olur. Beraberinde ateş basması, terleme, ruhsal gerginlik gibi bulguların olması menopozun yaklaştığını gösterir. 1 yıl süreyle hiç adet görmeyen bir kadın, özellikle 40 yaşın üzerinde ve ateş basması-terleme-gerginlik-vajinal kuruluk gibi semptomları varsa öncelikle menopoz düşünülür. Menopoza yakın veya menopozdaki kadınlarda FSH hormonu yükselir. Ultrasonda yumurtalıklarda küçülme ve rezervde azalma gözlenir. Tüm bunlara bakılarak menopoz tanısı konulur. Yani her adet kesilmesi veya düzensizliği menopoz değildir. 

Adet görmeyen bir kadın gebe kalabilir mi?

Adet görmemeye neden olan duruma göre bu değişir. Örneğin adet görmemenin nedeni polikistik over sendromu (PCOS), hormon bozukluğu vb ise, bu kadınlar tedaviyle gebe kalabilir. Ancak menopoz durumunda yumurtalık rezervi bittiği için gebelik ihtimali günümüz koşullarında mümkün değildir. Bu hastalar için kök hücre ve PRP tedavileri yeni yeni deneysel olarak yapılmaya başlanmıştır. Başarısıyla ilgili henüz net bir bilgi yoktur.

PRP (platelet rich plazma) tedavisi nedir? İnfertilitede niçin Kullanılır?

PRP, trombosit denilen kanda pıhtılaşmayı sağlayan kan pulcuklarının konsantre edilmesiyle elde edilen plazmadır. Hastanın kendi kanından alınarak özel yöntemlerle hazırlanır. Bu plazma pek çok büyüme faktörü ve doku iyileşmesini hızlandıran maddeler içerir.

PRP önceleri ortopedide tendonların, bağların, kasların ve eklemlerin iyileşmesini hızlandırmak için kullanılıyordu. Halk arasında “gençlik aşısı” da denen PRP ayrıca estetik işlemlerde de kullanılır.

İnfertilitede kullanımı yakın dönemde başlamıştır. Bu anlamda başlıca 2 kullanım alanı vardır. Bunlardan biri “Yumurtalık gençleştirme tedavisi”dir. Yumurtalık rezervi düşük olan ya da erken menopoza girmiş hastalarda kullanılabilir. Başarısı %10-30 arasında değişmektedir.

Diğer kullanım alanı rahim iç zarı (endometrium) ince olan, gelişmeyen kadınlarda, içerdiği büyüme faktörleri kullanılarak endometriumu onarmaktır.

Kök hücre tedavisi nedir? İnfertilitede niçin Kullanılır?

Kök hücreler, kendi kendini yenileyebilen, çoğalabilen ve birçok farklı hücre tipine dönüşebilen hücrelerdir. Bu nedenle pek çok hastalığın tedavisinde, organ yetmezliklerinde, doku onarımı ve yenilenmesi gibi amaçlarla uzun yıllardır kullanılmaktadır.

İnfertilite alanındaki kullanımı ise çok yenidir. Bu nedenle faydası konusunda net bir bilgi vermek şu an için mümkün değildir. Kök hücrenin infertilite alanında başlıca 2 kullanım alanı vardır. Bunlardan biri yumurtalık rezervi düşük olan ya da erken menopoza girmiş hastalarda “Yumurtalık gençleştirme tedavisi” dir. Diğeri ise rahim iç zarı (endometrium) ince olan, gelişmeyen kadınlarda, endometriumu onarma amaçlıdır. İnfertilite tedavisi için kullanılan kök hücreler hastanın kendi yağ dokusundan liposuction yapılarak ya da kemik iliğinden alınır. Kök hücre hastanın kendine ait olduğu için üreme hücrelerinin yenilenmesi yine hastanın kendi hücreleriyle olmuş olur.

Tüp bebek tedavisi riskli midir?

Tüp bebek tedavisine bağlı bazı olası riskler ve yan etkiler vardır. Bunların çoğu hafif ve geçicidir. Kasık ağrısı, kanama, göğüslerde hassasiyet, enjeksiyon yerlerinde hafif ağrı, kızarıklık, morarma olabilir. Bunlar tolere edilebilecek düzeydedir. Nadiren yumurta toplama sonrası enfeksiyon gelişebilir. Bu sorun da antibiyotik kullanılarak düzeltilebilir. Yumurta toplanırken ince iğneyle yumurtalıklar delindiği için kanama olabilir. Bu kanamalar genelde fazla değildir. Kendiliğinden durur. Nadiren kanaması durmayan hastalarda ek müdahale yapmak gerekebilir.

Tüp bebek tedavisinin en önemli riski OHSS dediğimiz özellikle PKOS hastalarında görülen yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromudur. Bu durum günümüzde yeni tedavi protokolleri sayesinde çok az görülmektedir.

OHSS (Yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) nedir?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar bazen yumurtalıklarda aşırı büyümeye neden olur. Bu durum genelde PKOS olan hastalarda ya da yumurtalık rezervi yüksek hastalarda olur. Yumurtalıklar aşırı uyarıldığında yumurtalıklardan karın boşluğuna sıvı sızması olur. Buna bağlı kan değerlerinde bozulma, karın şişmesi, bulantı-kusma, iştahsızlık, nefes almada güçlük, aşırı kilo alma, idrar yapamama gibi durumlar olur. Bu durum hafifse hasta ayaktan takip edilir. Ama hastada orta-şiddetli OHSS varsa hastaneye yatırılarak takip ve tedavi edilmesi gerekir. Bazı durularda karın boşluğunda biriken sıvının iğneyle alınması gerekebilir.

Tüp bebek hastalarında gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Yumurta toplama (OPU) tarihinden 14 gün geriye gidilir ve son adet tarihi olarak belirlenir. Son adet tarihine göre hesaplama yapılır. Ya da embriyo transferinden 14 gün öncesine gidilir, embriyo yaşı (2-5 gün) bulunan tarihten çıkarılır. Elde edilen tarih son adet tarihi olarak belirlenir. Örneğin 20 eylülde 5 günlük embriyo transferi yapıldıysa, 20-14=6, 6-5=1, son adet tarihi 1 eylül olarak alınır.

Yumurta toplama ve embriyo transferi sonrası denize ve havuza girebilir miyim?

Sauna, hamam gibi aşırı sıcak ve nemli ortamlardan uzak durmak gerekir. Gebelik testi yapılana kadar aşırı hareketten kaçınmak, havuza ve denize girmemek uygun olur.

Tüp bebek tedavisinden sonra ne zaman işe başlayabilirsiniz?

Tüp bebek tedavisi sonrası istirahat etmenin gebelik oranlarını arttırmadığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Bu nedenle istirahat önerilmemektedir. Embriyo transferi yapıldıktan sonra klinikte 15-30 dakika dinlenmeniz yeterli olacaktır. Transfer sonrası hemen ya da ertesi gün işe başlayabilirsiniz. Ağır ve yüksek efor gerektiren işlerden, uzun mesai saatlerinden ve cinsel ilişkiden bu dönemde gebelik testi yapılana kadar uzak durmalısınız. Gebelik testi yapıldıktan sonra doktorunuz sonrasıyla ilgili sizi bilgilendirecektir.

Embriyo dondurulması nedir? Neden yapılır?

Tüp bebek tedavisi neticesinde yumurtalık rezervi iyi olan hastalarda genelde fazla sayıda embriyo elde edilir. Bu embriyolardan 1 ya da 2 tanesi rahme yerleştirilir. Kalan sağlıklı ve kaliteli embriyolar duruma göre 3. veya 5. gün dondurulur. Dondurulacak embriyoların belirli şartlara sahip olması gereklidir. Kötü kalitede embriyolar dondurulsa bile çözüldükten sonra sağlam kalmayacağı için dondurulmaz.

Embriyo dondurmanın birçok avantajı vardır. Tüp bebek tedavi sonrası gebelik oluşan çiftler, ileride tekrar çocuk sahibi olmayı düşündüklerinde sonraki gebelikleri için dondurulmuş embriyolarını kullanabilirler. Eğer taze tüp bebek uygulamasında gebelik olmazsa, bir sonraki denemede dondurulmuş embriyolar kullanılır. Böylece yumurtalıkları tekrar uyarmadan, yumurta toplama vs gibi işlemlere gerek kalmadan, sadece basit bazı ilaçlar kullanarak rahim embriyo transferi için hazırlanır, tekrar gebelik şansı sağlanabilir. Bu maliyet anlamında daha uygun olur, zaman kaybını ve gereksiz iğne-ilaç-hormon kullanımını azaltır.

Embriyo dondurmanın bir diğer avantajı, evli olan ancak kariyer, iş koşulları, eğitim gibi nedenlerle gebeliği ileri yaşlara ertelemek durumunda olan çiftler için de kullanılabilmesidir. Bu çiftlere tüp bebek uygulaması yapılıp, oluşan embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulabilir.

Dondurulmuş Embriyolar ne kadar saklanabilir?

Embriyolar -196 derecede sıvı nitrojen içerisinde yıllarca saklanabilir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, gereksiz yığılma olmaması için embriyoların 5 yıl süre ile dondurarak saklanmasına izin vermektedir. 5 yıl dolduktan sonra embriyolar eğer kullanılmayacaksa anne-babanın birlikte onayları alınarak imha edilir.

Embriyo transferi nasıl yapılır?

Yumurtalar toplanıp eşten alınan spermle döllendikten sonra gelişimleri takip edilir. Embriyolardan güzel bölünen, büyüyen ve morfolojisi iyi olanlar kaliteli embriyo olarak kabul edilir. Embriyolar 3-5 gün takip edildikten sonra, kaliteli olanlar rahim içine yerleştirilmek üzere seçilir. Bunlar ince, yumuşak, özel bir kateterin içine yüklenir. Bu arada hasta jinekolojik muayene masasına hazırlanır. Rahim ağzı temizlendikten sonra ultrason eşliğinde katater rahim ağzından geçirilerek, embriyolar rahim içerisine özenli bir şeklide bırakılır. İşlem sonrası hasta 15-30 dk dinlendikten sonra eve gönderilir. Embriyo transferi anestezi gerektirmez. Aç olmaya gerek yoktur.

Tüp bebek tedavisi sonrası dış gebelik oluşabilir mi?

Dış gebelik embriyonun rahim iç zarına (endometrium) değil, rahim dışında bir yere genelde tüplere yerleşmesidir. Normal yolla oluşan gebeliklerin %2’si dış gebeliktir. Tüp bebek tedavilerinde bu risk biraz daha yüksektir. Bunun nedeni infertiliteye neden olan sorunun aynı zamanda dış gebeliğe de neden olabilmesidir.  

Tüp bebek tedavisiyle bebeğin cinsiyet seçimi yapılabilir mi?

Aslında tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen embriyolardan genetik inceleme yapılarak cinsiyet belirlenebilir ve istenen cinsiyete sahip embriyolar rahme yerleştirilebilir. Ancak ülkemizde cinsiyet seçimi yapmak yasaktır. Sadece cinsiyet kromozomlarıyla geçen genetik hastalık taşıyıcısı olan çiftlerde (hemofili gibi), sağlıklı çocuk elde etmek için cinsiyet seçimi yapılmasına izin verilir. Genetik olarak sağlıklı çiftlerde cinsiyet seçimi amacıyla genetik inceleme yapılmasına izin yoktur.

Genetik inceleme (PGT) nedir? Kimlere önerilir?

Preimplantasyon genetik tanı (PGT), çocuklarında ciddi bir genetik hastalık taşıma riski olan çiftlere uygulanan, sağlıklı embriyo seçmeye yönelik bir tanı yöntemidir. Kistik fibrosis, talassemi, metabolik hastalıklar, hatta günümüzde ailevi geçişli kanserler (meme, kolon, yumurtalık kanseri vb) gibi bazı genetik geçişli hastalıkları taşıyan çiftlerde bu yöntem kullanılabilir. Çiftlerden elde edilen embriyolara PGT uygulanarak hastalık taşıyanlar tespit edilerek elenir, sağlıklı olanlar rahme transfer edilir. Böylece sağlıklı bir bebek elde edilmiş olur. Ayrıca yapısal veya sayısal kromozom bozuklukları olanlarda (translokasyon, inversiyon, delesyon vb), genetik sorunlardan kaynaklanan tekrarlayan düşüklerde, ölü doğum ve anomalili bebek nedeniyle sağlıklı çocuk sahibi olamayan çiftlerde bu yöntem kullanılabilir.

PGT bunun dışında doku-organ nakli gereken hastalıklarda (kemik iliği nakli gereken lösemi hastaları gibi) benzer genetik özellikte kardeş elde etmek için de kullanılır. 

Kadındaki diğer jinekolojik problemler tüp bebek başarısını etkiler mi?

Kadında rahim ve tüpleri etkileyen kronik enfeksiyonlar, özellikle tüplerde şişmeye (hidrosalpinks) neden olmuşsa embriyonun rahme tutunmasını engelleyerek tüp bebek başarısını düşürür.  Bu nedenle enfeksiyonun tedavi edilmesi, şişmiş olan tüp veya tüplerin laparoskopik olarak çıkarılması veya ayrılarak rahimle olan bağlantısının kesilmesi, sonra tüp bebek tedavisine başlanması gereklidir.

Tüp bebek öncesi yumurtalıklarda 4-6 cm’nin üstünde çikolata kisti varsa bu tedavinin başarısını azaltır. Bu nedenle kistin çıkarılması uygun olur. Kist 4 cm’nin altında ise çıkarmaya gerek yoktur.

1 cm’den büyük basit kistler bazen tedavi başarısını azaltabilir. Bu kistler tüp bebek tedavisine başlamadan öncesi iğne ile aspire edilir.

Rahim içi bazı patolojiler tüp bebek başarısını azaltabilir. Özellikle rahim içine yerleşmiş myomlar, polipler veya rahim içi yapışıklık olanlarda gebelik şansı düşüktür. Bu problemi olan hastalarda histeroskopi yapılarak rahim gebeliğe elverişli hale getirilir.

Polikistik over sendromu olan hastalarda yumurtalık rezervi yüksek olduğu için OHSS dediğimiz aşırı uyarılma sendromu ortaya çıkabilir. Bu durumda tüm embriyoların dondurulması ve OHSS düzeldikten sonra transfer edilmesi gebelik şansını arttırır, komplikasyon riskini azaltır.

Kötü yumurtalık cevabı (Poor Responder) nedir?

Yumurtalık rezervi düşük olanlarda, yüksek doz ilaç tedavisine rağmen az yumurta elde edilir. Buna kötü yumurtalık cevabı denir. Kötü yumurtalık cevabı tüp bebek öncesi yapılan ultrason ve hormon testleriyle tahmin edilebilir. AMH hormonunun 1 ng/ml altında olması, FSH’nın 10’un üstünde olması, ultrasonda her iki yumurtalıkta 5’ten az öncü yumurtanın olması, varsa daha önceki tüp bebekte her iki yumurtalıktan 5’ten az yumurta toplanmış olması kötü yumurtalık cevabını gösterir.

Yumurtalık cevabının kötü olmasının nedenleri nelerdir?

Yumurtalık rezervinin düşük olması, erken menopoz, daha önceden yumurtalık cerrahisi geçirmiş olmak, daha önceden bir yumurtalığın alınmış olması, sigara kullanmak, endometriozis varlığı, daha önceden kemoterapi veya ışın tedavisi almış olmak kötü yumurtalık yanıtına neden olabilir.

Tüp bebek tedavisinde rahme kaç embriyo transfer edilir?

35 yaş altındaki kadınlarda ilk 2 tüp bebek denemesinde rahim içerisine 1 embriyo yerleştirilir. Eğer gebelik olmazsa sonraki denemelerde 2 embriyo konulabilir. 35 yaş üstündeki kadınlarda gebelik şansı yaşa bağlı azaldığı için ilk denemeden itibaren 2 embriyo yerleştirilebilir. Şu an için ülkemizde daha fazla sayıda embriyonun transfer edilmesine Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilmemektedir.

Stres tüp bebekteki başarıyı etkiler mi?

Aşırı stres, gerginlik vücuttaki stres hormonlarını yükselterek, tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Tüp bebek tedavisinde size verilen gebelik oranına göre beklentiniz olmalıdır. Ümidinizi kaybetmemelisiniz ama aşırı beklentiye de girmemelisiniz. Tedavi sonrası gelen negatif gebelik sonucu sizi ve ailenizi olumsuz olarak etkileyebilir. Ama denemeye devam etmeli ve kendinizi tüp bebek tedavisi öncesi gergin hissediyorsanız doktorunuzun onayıyla psikolojik destek almalısınız.

Kanser tedavisi gören kadınlar veya erkekler ileride çocuk sahibi olabilir mi?

Kemoterapi ve radyoterapi kadın ve erkeklerde üreme hücreleri ve üreme organları üzerinde toksik etkiye sahiptir. Bunlar hastanın yaşına, kullanılan ilaçlara, doza, tedavi süresine bağlı olarak değişik düzeylerde üreme potansiyelinde azalmaya ve kısırlığa yol açabilir.

Bu nedenle kanser tedavisi görecek kadınların ve erkeklerin, tedavi başlamadan önce yumurtaları ve spermleri alınıp dondurularak ileride çocuk için uygun koşullar oluştuğunda kullanılmak üzere saklanabilir. Özellikle genç yaştaki kadın ve erkeklerde bu çok önemlidir. Günümüzde kanser tedavisindeki yenilikler ve gelişmeler, sağ kalım oranını %70’lere çıkarmıştır. Erken dönemde kanser tanısının oluşturduğu stres ve panik içinde böyle şeyler çoğu kez göz ardı edilir veya akla gelmez. Ancak bu hastalar için hayatlarının ileri dönemlerinde yuva kurma ve çocuk sahibi olma isteği olduğunda bu durum ciddi bir sorun oluşturur.

Cerrahi müdahaleler, ameliyatlar çocuk sahibi olmaya engel midir?

Eğer cerrahi müdahale üreme organlarını içermiyorsa genelde üremeye dolayısıyla gebeliğe engel olmaz. Ancak rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren ameliyatlar yapılacaksa organlara zarar vermeden, kanlanmasını bozmadan çok hassas davranılarak ameliyat yapılmalıdır. Rahim ve yumurtalıkları alınan bir kadın çocuk sahibi olamaz. Sadece tüplerin alındığı durumlarda tüp bebek yöntemi kullanılarak gebelik sağlanabilir. Yumurtalıklar kısmen alındıysa yine çocuk sahibi olmak mümkündür.

Kanser gibi üreme organların özellikle yumurtalıkların tamamının alınmasını gerektiren durumlarda, rahim korunacaksa cerrahi müdahale öncesinde kadından yumurtaları veya yumurtalık dokusu alınarak dondurulur. Benzer şekilde erkeklerde de sperm hücresi alınarak dondurulabilir. Böylece hastalık atlatıldıktan sonra çocuk sahibi olma şansı kaybedilmemiş olur.

Bekar olup, yakın zamanda evlilik düşünmeyenler ya da kariyer gibi nedenlerle çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınlar üreme fonksiyonlarını korumak için ne yapabilir?

Bekar olan kadınlarda, yaş ileri veya yumurtalık rezervi düşükse, yakında evlilik planı yoksa hastanın yumurtaları dondurularak saklanabilir. Böyle durumlarda kadının yumurtalık rezervi hem ultrason hem de AMH (Anti Müllerien Hormon) değeri bakılarak belirlenir ve yumurta dondurma işlemi için uygun olup olmadığına karar verilir. Bunun dışında ailesinde erken menopoz hikayesi olan bekar kadınlar da ileride çocuk sahibi olmayı düşünüyorlarsa yumurtalarını dondurabilirler.

Evli olan kadınlarda yumurta dondurması yapılmaz, eşten alınan spermle yumurta birleştirilerek elde edilen embriyolar dondurulur. Embriyo dondurma işlemi, yumurta dondurma işlemine göre hem daha kolaydır, hem de gebelik elde etme anlamında daha başarılıdır.

Tüp bebek ile ilgili ön görüşmeye giderken yanınızda neler getirmelisiniz?

Tüp bebekle ilgili ön görüşme için giderken daha önce sizden ve eşinizden yapılmış olan tüm test ve tahlilleri (özellikle var ise rahim filmi, sperm analizi, yakın zamanda yapılmış hormon testleri) ve daha önce tedavi aldıysanız bununla ilgili takiplerinizi yanınızda getirmeniz uygun olur. Böylece hem tam bir değerlendirme yapılmış olur hem de benzer tahlillerin tekrar yapılmasına bağlı gereksiz zaman, iş ve para kaybının önüne geçilmiş olur.

Laparoskopi nedir? İnfertilitede neden yapılır?

Laparoskopi ameliyatı, göbekten açılan yaklaşık 1 cm kesiyle girilerek, özel kameralı bir cihaz yardımıyla karın içinin gözlendiği endoskopik bir ameliyattır. İnfertilitede yapılan laparoskopi, üreme organları değerlendirmek içindir. Bazen muayene ve ultrasonda görülmeyen problemler, laparoskopi ile tespit edilebilir. Bunlardan en önemlileri endometriozis, yapışıklıklar ve tüplerden kaynaklanan hastalıklardır.

Endometriozis ve/veya çikolata kisti olan hastalarda, laparoskopi ile lezyonların temizlenmesi-yapışıklıkların açılması gebelik oranlarını ve tüp bebek başarısını arttırır. Tüplerle ilgili sorun olan hastalarda, özellikle tüpleri tıkalı olan ve sıvı biriken (hidrosalpenks) olan hastalarda laparoskopiyle tüplerin açılması, açılmayacak gibiyse alınması veya rahimden ayrılması tüp bebek başarısını arttırır. 

ROSİ (round spermatid injection) tedavisi nedir?

Menide hiç sperm olmayan azospermik erkeklerin bazılarında testisten alınan örneklerde olgun sperm bulunmaz. Sperm öncüsü yuvarlak, kuyruğu olmayan spermatid hücreleri bulunur. Bunlar henüz olgunlaşmamış, dölleme kabiliyeti olmayan sperm hücreleridir. ROSI, tam olarak gelişmemiş, olgunlaşmamış bu sperm hücrelerinin bulunmasını ve bunların doğrudan yumurtaya enjekte edilmesini kapsar.

ROSİ uygulaması kimlere yapılır?

Azospermi tanısı olan, menide olgun sperm hücresi bulunmayan kişilerde ROSI tekniği uygulanır.

ROSİ tekniğinin başarısı ne kadardır?

Eskinden azospermisi olup, TESE’de olgun sperm elde edilemeyen, sadece yuvarlak spermatid bulunan hastalarda gebelik oranı neredeyse sıfırdı. Tedavi imkanı yoktu. Yeni bulunan ROSİ tekniği bu hastalar için ümit olmuştur. ROSİ’nin gebelik elde etme başarısı %10-16 civarındadır.

İslam dininde tüp bebek tedavisi caiz midir?

Diyanet işleri başkanlığının açıklamalarına göre ister kadın ister erkekteki bir sorun nedeniyle, normal yollarla gebe kalamayan nikahlı çiftlerde tüp bebek uygulaması caizdir. Burada dikkat edilecek hususlar şunlardır:

*Döllenmede kullanılacak yumurta ve spermlerin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması;
*Döllenmiş olan yumurtanın, yani embriyonun başka bir kadının rahmine değil de yumurtanın sahibi olan eşin rahmine yerleştirilmesi;
*Bu işlemin, gerek anne-babanın gerek doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağının tıbben sabit olması şartıyla, tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.
Başka kadının yumurtası veya kocası dışında yabancı bir erkekten alınan sperm ile bir kadının gebeliğinin sağlanması ise caiz değildir.

Tüp bebek fiyatları neden pahalıdır?

Tüp bebek fiyatları ülkemizde yüksek olmakla birlikte yabancı ülkelerle kıyaslandığında oldukça ekonomiktir. Ankara ilinde tüp bebek fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler kullanılan malzemelerin ithal ve pahalı olmasıdır. Yine tüp bebek merkezi kurulumundaki maliyetler oldukça yüksektir. Bütün bunlar tüp bebek fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. 

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir