Aşılama fiyatları 2024, Ankara ilinde kullanılan tedavi yöntemine, sperm yıkama yöntemine ve uygulanan kliniğe göre değişir. Aşılama fiyatları Ankara ilinde elbette çipli aşılama ya da normal aşılamaya göre değişir. Çipli aşılama fiyatları 2024 yılında, kullanılan mikroçiplerden dolayı daha pahalıdır. Kadınlar aşılama ücretini sorarken mutlaka sperm hazırlanmasının dahil olup olmadığını sorgulamalıdır. Çünkü mikroçip de olduğu gibi sperm hazırlanması yöntemi de fiyatlara yansımaktadır. Aşılama fiyatları 2024 Ankara ve mikroçip ücretleri için doktorunuzla görüşünüz.

İÇİNDEKİLER

Aşılama Tedavisi (IUI) Nedir?

Aşılama tedavisi Ankara, intrauterin inseminasyon veya IUI, tüp bebek tedavisine göre daha basit bir doğurganlık tedavisidir. Aşılama tedavisinde, yıkanmış ve konsantre edilmiş spermler ince bir kateter yoluyla doğrudan kadınların rahim içine enjekte edilir. Aşılama, gebe kalma olasılığını en üst düzeye çıkarmak için kadınların yumurtlama zamanı tarafımızdan belirlenerek yapılır.

Kadınlarda doğal gebe kalma sırasında, sperm vajinadan rahim ağzı yoluyla rahime ve fallop tüplerine kadar gitmek zorundadır. Aşılamada sperm yıkanır ve konsantre edilir, doğrudan rahme yerleştirilir, bu da onları yumurtaya daha yakın hale getirir. Bu süreç, hamile kalmakta zorlanan bazı çiftlerde hamilelik olasılığını artırabilir. Aşılama tedavisi, gebe kalmaya çalışan birçok kadın veya çift için harika bir seçenek olabilen nispeten düşük riskli bir tedavidir. 

Aşılama (IUI), sperm hazırlama, yumurtlama öncesi izleme ve yumurtlamanın insan koryonik gonadotropin (hCG) yapılması aşamalarını oluşturmaktadır. IUI ayrıca klomifen sitrat (CC) veya gonadotropinler kullanılarak yumurtalık stimülasyonu ile de birleştirilmiştir. Yardımcı üreme tekniği (ART) olarak sınıflandırılmamasına rağmen, geniş bir infertil hasta grubunda, tedavi için yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Yaygın olarak kullanılmasına rağmen, erkek infertilitesinde etkinliği daha düşüktür. Özellikle 5 milyonun altındaki toplam ileri hareketli sperm sayısından daha düşük değerlerde aşılama tedavisinde gebelik şansı oldukça düşüktür. Siklus başına gebelik oranları, %15’lik gebelik oranlarına yakındır. IUI döngülerinin çoğu değişik ilaçlarla stimüle edilebilir. Ayrıca, çoğul gebelik oranları, uyarılmış döngülerde daha fazladır. 

Aşılama kaç kere yapılır?

Aşılama, pek çok kısırlık nedeninde 3-6 adet döneminde uygulanabilir. IUI genellikle tüp bebek (IVF) gibi daha invaziv seçeneklere geçmeden önce denenen ilk prosedürdür. Sosyal güvenlik kurumları, IVF için ödeme yapmadan önce birkaç siklusta IUI yapılmasını şart koşmaktadır. Ülkemizde tüp bebek tedavisi için devlet ödemesinden faydalanmak isteyenlerin mutlaka iğne tedavisi ile en az 3 sefer aşılama yaptırması şarttır.

Aşılama hangi durumlarda yapılır?

IUI tedavisinin mantığı, maksimum sağlıklı sperm sayısının döllenme alanına ulaşma şansını artırarak gebe kalma oranını arttırmaktır. Anormal mukusu olan çiftlerde mantık, olası bir servikal faktörü atlamaktır. Yine sperm sayısı normalden düşük olan, sperm hareketliliği kısıtlı olan yada anormal spermleri olanlarda daha sağlıklı spermlerin elde edilerek rahim içine verilmesi aşılama tedavisinde gebelik şansını arttıracaktır.

IUI, açıklanamayan tüm infertilite kategorileri ve minimal ve hafif endometriozisli çiftler için de uygundur. IVF beklenirken veya patent tüpleri olan kadınlarda IVF uygun değilse uyarılmış sikluslarda IUI düşünülebilir. 

Aşağıdaki kısırlık durumlarından herhangi birini tedavi etmek için IUI önerilebilir: 

  • Anormal servikal mukus: Rahmin alt ucundaki serviksiniz, vajinanız ve rahminiz arasındaki açıklığı sağlar. Yumurtlama zamanı civarında serviks tarafından üretilen mukus, spermin vajinanızdan fallop tüplerine gitmesi için ideal bir ortam sağlar. Ancak servikal mukusunuz çok kalınsa, spermin geçişini engelleyebilir. Serviksin kendisi de spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir. Biyopsi veya diğer prosedürler, serviksin daralmasına neden olabilir. Aşılama tedavisi, rahim ağzını geçerek spermi doğrudan rahminize bırakır ve bekleyen yumurtayla karşılaşacak mevcut sperm sayısını artırır.
  • Cinsel ilişkiye engel olan durumlarda ( vajinismus, erketil disfonksiyon gibi)
  • Yumurtlama bozukluğu. IUI, yumurtlamanın olmaması veya yumurta sayısının azalması dahil olmak üzere yumurtlama ile ilgili sorunlardan kaynaklanan kısırlığı olan kadınlar için de yapılabilir.
  • Tek başına doğurganlık ilaçları ile tedavi başarılı olmazsa
  • Hafif erkek kısırlığı: Kısırlığın tıbbi değerlendirmesinde ilk adımlardan biri olan eşinizin semen analizi, ortalamanın altında sperm konsantrasyonu, spermin zayıf hareketi veya sperm boyutu ve şeklinde anormallikler gösterebilir. IUI, bu problemlerin bazılarının üstesinden gelebilir, çünkü spermin prosedür için hazırlanması, oldukça hareketli, normal spermleri düşük kaliteli olanlardan ayırmaya yardımcı olur.
  • Açıklanamayan kısırlık: IUI genellikle yumurtlamayı indükleyen ilaçlarla birlikte açıklanamayan kısırlık için ilk tedavi olarak gerçekleştirilir.
  • Endometriozise bağlı kısırlık. Endometriozise bağlı infertilite için, IUI yapmakla birlikte kaliteli bir yumurta elde etmek için ilaç kullanmak genellikle ilk tedavi yaklaşımıdır.
  • Sperm alerjisi. Nadiren, bir kadının partnerinin menisindeki proteinlere karşı alerjisi olabilir. Vajinaya boşalma, meni deriyle temas eden yerlerde kızarıklık, yanma ve şişmeye neden olur. Prezervatif sizi semptomlardan koruyabilir, ancak aynı zamanda hamileliği de önler. Duyarlılığınız şiddetliyse, sperm yerleştirilmeden önce menideki proteinlerin çoğu çıkarıldığından IUI etkili olabilir.

IUI, aşağıdakilere sahip olanlar için önerilmez:

  • Kadında her iki fallop tüpü tıkalı ise
  • Şiddetli sperm sayı, hareket ve morfoloji bozuklukları
  • Şiddetli endometriozis vakalarında direkt olarak tüp bebek tedavisi yapılması uygun olur.
  • Servikal atrezi, servisit, endometrit vakalarında uygulanmaz.

Aşılama Tedavisinde Önemli Faktörler Nelerdir?

Sperm kalitesi

Aşılama tedavisi yerine tüp bebek tedavisi seçeneğinin tercih edilmesini gösteren herkesin anlaştığı bir sperm değeri yoktur. Semen örneği toplamda <10 milyon sperm içeriyorsa gebelik oranlarının daha düşük olduğu bildirilmiştir. Aşılama tedavisinde, önerilen alt sınır 3-5 milyon hareketli spermden arasında değişir.

Aşılama şekli

Sperm süspansiyonu serviks, rahim, periton veya Fallop tüpüne verilebilir. IUI açık ara en sık kullanılan yöntemdir. Genellikle görüntüleme kılavuzu olmadan küçük bir kateter ile uterusa 0.2-0.5 ml sperm süspansiyonu bırakılır. Fallop tüp sperm perfüzyonu (FSP) ile aşılama tedavisinde 4 ml sperm süspansiyonu kullanılır. Ancak çok kullanılan bir yöntem değildir. Dondurulmuş meni için, IUI intraservikal aşılamadan (ICI) iyidir. Açıklanamayan infertilitesi olan hastalar arasında yapılan iki çalışmada, FSP sonuçları IUI’den daha iyiydi. Diğer endikasyonlar için, FSP’nin IUI’den daha iyi olduğunu gösteren yeterli veri yoktur.

Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Aşılama tedavisi yumurtlamaya yakın çeşitli zaman noktalarında yapılabilir ve bir veya birkaç kez yapılabilir. Yumurtlamaya göre aşılama zamanlamasının optimal bir başarı oranı için kritik olduğu varsayılmaktadır. Sıklıkla aşılama hCG uygulamasından 32-36 saat sonra yapılır.

Aşılama tedavisi doğal sikluslarda yapılabilir. Ancak bu durumda gebelik şansı oldukça düşüktür. Bu nedenle daha çok aşılama ilaçları ile sikluslar uyarılır. Klomifen sitrat ya da gonadotropinlerle indüklenmiş sikluslarda gebelik şansları daha yüksektir.

Aşılama Başarısını Arttıran Faktörler Nelerdir?

Aşılama tedavisi başarı oranları kadın partnerin yaşına, infertilite süresine, sperm kalitesine ve tubal açıklığa bağlıdır. Yumurtalık cevabının kalitesi daha az kesin bir belirleyicidir.

Aşılama Ağrılı mıdır?

Aşılama basit ve neredeyse ağrısızdır, ancak bu konuda gergin hissetmek normaldir. Bu işlem için hastaneye gitmenize gerek yoktur. Herhangi bir ilaç veya ağrı kesici gerektirmez ve tamamlanması sadece birkaç dakika sürer. Aşılama ağrısız olduğundan muayenehanelerde rahatlıkla uygulanmaktadır. Bu nedenle aşılama sırasında kadında vajinismus gibi bir hastalık yoksa anestezi uygulamaya gerek yoktur. ( Okuyunuz >>> Aşılama anestezi ile yapılır mı?)

Aşılama aşamaları nelerdir?

Aşılama tedavisi aşamaları kadında yumurtlama ilaçlarının kullanılması ve yumurtaların geliştirilmesi ile başlar. Yumurtalar uygun boyutlara ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır ve 36 saat sonrasına aşılama planlanır. Erkek aşılama günü sperm vermek için merkeze başvurur. Meni örneği, tıpkı bir meni analizine benzer şekilde mastürbasyon yoluyla elde edilir.

Eşiniz klinikte semen örneği veremezse, evde steril toplama kiti ile sperm alındıktan sonraki bir saat içinde ofise götürmeleri ve oraya ulaşana kadar vücut sıcaklığında tutmaları gerekmektedir.

Eşiniz şehir dışında olacaksa veya geçmişte numune vermekte zorluk yaşadıysa, sperm numunesini IUI gününden önce verebilirler. Bu durumda numune, çözülme ve hazırlanma zamanı gelene kadar dondurulur.

Menideki sperm dışı elementler, kadının vücudunda döllenmeyi engelleyen reaksiyonlara neden olabileceğinden, numune yüksek derecede aktif normal spermi, düşük kaliteli spermden ve diğer elementlerden ayıracak şekilde yıkanacaktır. 

Prosedür için, bir jinekolojik masaya uzanacaksınız. Rahim ağzınıza küçük, ince bir kateter yerleştirilecektir. Pap testi sırasında hissedeceğinize benzer hafif kramplarınız olabilir. Özel olarak yıkanan meni daha sonra kateter yoluyla rahminize aktarılacaktır. Ardından kateter çıkarılır ve işleminiz biter.

Aşılama tedavisi, 15-20 gün süren bir tedavi sürecidir. Aşılama öncesinde bazı ön hazırlıklar, testler ve devamında ultrason takipleri yapılır. Bir aşılama tedavisi aşamalarında şu yollar takip edilir:

  • Semen örneğinin hazırlanması. Eşinizden alınan spermde kadının vücudunda döllenmeye müdahale eden ve reaksiyonlara neden olabilecek maddeler değişik yöntemlerle ayrıştırılır. Hamileliğe ulaşma olasılığı, küçük, yüksek konsantrasyonlu sağlıklı sperm örneği kullanılarak artar. Aşılama tedavisinden önce, prostaglandin kaynaklı uterus kasılmalarından kaçınmak için seminal plazmayı çıkarmak gerekir. İşlenmemiş semen ile tohumlama da pelvik enfeksiyon ile ilişkilidir. Seminal plazmanın çıkarılması nispeten basit prosedürlerle sağlanabilir. En sık kullanılan yöntemler, yüzdürme yöntemi veya gradient yöntemi kullanarak sağlıklı spermlerin yoğunlaştırılması ve ardından uygun kültür ortamında yeniden süspansiyon haline getirilmesini içerir. 
  • Yumurtlama için izleme. IUI’nin zamanlaması çok önemli olduğundan, yaklaşan yumurtlama belirtilerinin izlenmesi önemlidir. Bunu yapmak için, vücudunuzun lüteinizan hormonun (LH) bir dalgalanma veya salınımını ne zaman ortaya çıkardığını tespit eden evde idrar yumurtlama tahmin kiti kullanabilirsiniz. Veya doktorunuzun yumurtalıklarınızı ve yumurta büyümenizi (transvajinal ultrason) görselleştirmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemi yapılabilir. Ayrıca, bir veya daha fazla yumurtayı doğru zamanda yumurtlamanız için bir insan koryonik gonadotropin (HCG) veya ilaç enjeksiyonu yapılabilir.
  • Optimal zamanlamanın belirlenmesi. Çoğu IUI yumurtlamayı tespit ettikten bir veya iki gün sonra uygulanır. Genelikle 32-40 saaat arasında uygulanmakla birlikte en ideal zaman hcg enjeksiyonundan 36 saat sonrasıdır.

IUI hızlı ve tipik olarak ağrısızdır ve anestezi gerektirmez.

  • Bir muayene masasına uzanacaksınız ve doktorunuz vajinayı nazikçe açmak ve serviksinizi görselleştirmek için bir spekulum kullanacaktır.
  • Sperm serviks içinden geçirilecek ve uzun, çok ince bir tüp kullanılarak uterusa verilecektir.
  • Aşılamayı izleyen 10-20 dakika boyunca muayene masasında yatmaya devam edeceksiniz.
  • Bazı kadınlar prosedürden sonra hafif uterin kramp veya vajinal kanama yaşayabilmesine rağmen, çoğu kadın çok az veya hiç rahatsızlık yaşamaz.
  • Bazı uygulamalarda ertesi gün ikinci bir aşılama da yapılabilir.
  • Bazı uygulamalar ayrıca progesteronu işlemden sonra ve hamilelik elde edilirse gebeliğin erken aşamalarında almanızı önerebilir.
  • IUI prosedüründen iki hafta sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.

Aşılama Tedavisi Riskleri Nelerdir?

Yapılan çalışmalarda folikül sayısı ile çoklu gebelik arasındaki ilişki doğrulanmıştır. Çapı 10 mm’yi aşan dokuz veya daha fazla folikül bulunduğunda, üst düzey çoklu gebelik oranı % 50’nin üzerindeydi. Birçok folikülün gelişimini içeren bir döngü, yüksek dereceli çoklu gebelik ve OHSS riski taşır ve iptal edilmelidir.

Riskler şunları içerir:

  • Enfeksiyon– Semenin kontamine olması veya prosedürde kullanılan kateter uygun şekilde sterilize edilmemesi durumunda kadının fallop tüplerinde ve uterusta enfeksiyon gelişme olasılığı %1’dir.
  • Küçük kanama– Rahim içine kateter yerleştirme işleminin lekelenme veya küçük kanamaya neden olduğu durumlar vardır. Bununla birlikte, bu ciddi değildir ve bir ila iki gün sonra kendi kendine çözülmesi beklenir. Bu aynı zamanda hastanın gebe kalma şansını da etkilemez.
  • Çoklu gebelik– IUI, yumurtlamayı indükleyen ilaçlarla kombinasyon halinde gerçekleştirildiğinde, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum da dahil olmak üzere daha yüksek riskleri olan çoğul gebelik ile sonuçlanabilir.
  • Başarısılık– Belkide, IUI geçiren insanlar için en büyük endişe, beklenen sonuçları sağlayıp sağlamayacağıdır. Sadece %1-25 gebe kalma şansı ile, bir kadın gebe kalmadan önce üç ila dört kez denenebilir. Bununla birlikte, prosedürün tamamen başarısız olduğu ve hastaları cesaretsiz bıraktığı durumlar vardır.
  • Hiperstimülasyon –Aşılama tedavisinde oldukça nadirdir. Daha çok tüp bebek tedavisinde görülür. Yumurtalıkların aşırı büyümesi ve vücut boşluklarında sıvı birikimi ile karakterizedir. Çoklu folikül gelişenlerde hiperstimülaston gelişme riski daha fazladır.
  • Erken LH dalgalanması –Aşılama tedavisinde erken LH yükselmesi olabilir. Üreme döngüsünde midcycle LH dalgalanması ilginç bir endokrinolojik fenomendir. LH dalgalanması luteinizasyon, oositin nihai olgunlaşması ve folikül rüptürü için mutlak bir gerekliliktir. Olgun, yumurtlamaya hazır foliküller içeren organın önemli sinyalleri göndermesi gerektiği açıktır. Gerçektende, çoğu veri LH dalgalanmasının ortaya çıkmasının zamanlamasının yumurtalıklardan gelen sinyallerle yönetildiğini göstermektedir. Ana sinyal muhtemelen baskın folikülden östradiol salgılanmasındaki ilerleyici artıştır. Estradiolün olumlu geri bildirimi, estradiol düzeylerinde ilerleyici ve zamana bağlı bir artışla birlikte GnRH’ye ilerleyen hipofiz duyarlılığından kaynaklanmaktadır. 

Erken bir LH dalgalanması, progesteronda eşlik eden bir artışla birlikte LH’nin (> 10 IU / l) erken bir artışı olarak tanımlanabilir. Doğal döngüdeki erken LH dalgalanması çok nadir gözükmektedir, ancak yumurtlama sırasında maksimum folikül çapları önemli ölçüde daha küçük olduğundan yaşlı kadınlarda daha sık olabilir.

Erken LH dalgalanmaları, uyarılmış IUI döngülerinin %25-30’unda da meydana gelir ve teorik olarak IUI’nin zamanlamasına müdahale edebilir veya iptal ve daha fazla tedavi başarısızlığına neden olabilir. Bir GnRH antagonistinin uygulanması, erken luteinizasyonu neredeyse tamamen ortadan kaldırır, ancak hamilelik oranını önemli ölçüde iyileştirmez. Muhtemelen erken luteinizasyon nedeni ile değil, büyüyen folikülün kalitesizliğinin sonuçlarından biridir. 

Aşılama sonrası kaç gün dinlenmelidir?

Doktorunuz işlemden sonra kısa bir süre yatay olarak yatmanızı önerebilir veya hemen kalkmanız mümkün olabilir.  Aşılamanın yapıldığı gün ve sonraki gün istirahat etmeniz ve ağır iş yapmamanız uygun olacaktır.

Aşılama sonrası sperm gelmesi normal mi?

Aşılama sonrası, ayağa kalktığınızda spermin akması durumu olabilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Spermler saniyeler içerisinde tüplerinize doğru harekete geçecektir.

Aşılamadan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

IUI prosedüründen sonra size progesteron reçete edilebilir. Bu genellikle bir vajinal fitil yoluyla alınır. IUI’den yaklaşık bir hafta sonra doktorunuz kan tahlili isteyebilir. Progesteron seviyenizi kontrol edeceklerdir. Doktorunuz IUI’den 14 gün sonra hamilelik kan testi veya evde test yaptırmanızı isteyebilir. 

IUI nispeten düşük riskli bir prosedürdür. Çok küçük bir enfeksiyon riski vardır. İğne ile aşılama yapılan hastalar yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS) gelişmesi için risk altında olabilir. Çok fazla potansiyel folikül varsa, döngü iptal edilebilir ve başka bir zamanda tekrar denenebilir.

Yumurtalık Hiperstimülasyon Sendromu

Doktorunuz çok fazla folikül olduğu için aşılamanızı iptal ederse, size cinsel ilişkiden kaçınmanızı söyleyecektir. OHSS riski yüksek olduğu için bu talimatı ciddiye almak önemlidir. OHSS, yumurtalıkların ağrılı şişmesine neden olur. Ağır vakalarda, bu durum yaşamı tehdit edici olabilir.

Bazen yumurtalıklar doğurganlık ilaçlarına aşırı tepki verir ve yumurtalık hiperstimülasyon sendromu adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Bir seferde çok sayıda yumurta olgunlaşabilir. Bu, yumurtalığın büyümesine, karında sıvı birikmesine ve kramplara neden olabilir. Çok nadir durumlarda, yumurtalık hiperstimülasyon sendromu göğüste ve karında sıvı birikmesine, böbrek sorunlarına, kan pıhtılaşmasına neden olabilir.

Aşılama tedavisi sırasında aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuzu arayınız.

  • Baş dönmesi
  • Ani kilo alımı
  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Şiddetli karın veya kasık ağrısı
  • Karın çevresinde ani artış

Aşılama Başarı Oranları Nasıldır?

Her çiftin IUI’ye farklı bir yanıtı olacaktır ve başarısını tahmin etmek zor olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör sonucu etkiler:

  • Kadının yaşı
  • Altta yatan kısırlık nedeni
  • Doğurganlık ilaçlarının kullanılıp kullanılmadığı
  • Spermin kalitesi

IUI’yi takiben gebelik oranları, doğurganlık tedavisine ihtiyaç duyma nedenlerinize göre değişir. IUI için başarı oranları, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda ve üç döngü IUI’den sonra hamile kalmayan kadınlarda azalma eğilimindedir. Doğurganlık ilaçları ve IUI’nin kombine edildiği sikluslarda gebelik başarı oranı %20’ye kadar çıkabilmektedir. 

Döngü başına IVF başarı oranları çok daha yüksek olmasına rağmen, IUI önemli ölçüde daha ucuzdur. Prosedür ayrıca daha kolay ve daha az invazivdir. Tüp bebek fiyat aralığınızın dışındaysa, kısırlığınızın nedenine bağlı olarak birden fazla IUI döngüsü daha iyi bir seçim olabilir. Dikkate alınması gereken bir diğer seçenek de mini tüp bebek yöntemidir.

Aşılamadan kaç gün sonra test yapılır?

Aşılamadan sonra evde hamilelik testi yapmadan önce iki hafta bekleyin. Çok erken test yapmak şu sonucu verebilir:

  • Yanlış-negatif. Hamilelik hormonları henüz ölçülebilir seviyelerde değilse, aslında gerçekten hamileyken test sonucu negatif olabilir.
  • Yanlış pozitif. HCG gibi yumurtlamayı indükleyen ilaçlar kullanıyorsanız, vücudunuzda hala dolaşan ilaçlar, gerçekten hamile olmadığınızda hamile olduğunuzu gösterebilir.

Çipli aşılama nedir, nasıl yapılır?

Çipli aşılama, mikroçipli aşılama ya da çip bebek aşılama tedavisi olarak da bilinmektedir. Özellikle sperm anormalliklerinde en sağlıklı spermlerin seçiminde mikroçip yöntemi kullanılmaktadır. Özel olarak üretilmiş mikroçipler yardımıyla ayıklanan en sağlıklı spermler rahim içine verilir. Çipli aşılama ile gebe kalamayanlarda ise artık tüp bebek tedavisine geçilir. Tüp bebek tedavisinde de mikroçipli tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Çip bebek fiyatları 2024 detayları için doktorunuzdan bilgi alınız.

Aşılama fiyatları 2024

Aşılama fiyatları 2024 yılında maliyet olarak bakıldığında yapılan kliniğe göre oldukça farklılık arzetmektedir. Doğurganlık ilaçları almanın üzerinde ve ötesinde doğurganlık tedavileri düşünüldüğünde, IUI genellikle ilk denenir çünkü yapılması IVF gibi yardımcı üreme teknolojilerinden daha kolaydır. Aynı zamanda çok daha az maliyetlidir. Aşılama ücretleri kullanılan yöntem ve malzemelerden dolayı artmaktadır. Aşılama tedavisi ücreti ile ilgili sgk tarafından yapılan herhangi bir ödeme olmadığından ücretin tamamını hasta karşılamak zorundadır. Çipli aşılama yada mikroçipli aşılama fiyatları elbette normal aşılamadan bir miktar yüksektir. 

Aşılama ile hamile kalanlar nelere dikkat etmelidir?

Aşılama ile hamile kalanlar diğer tüm gebelerde olduğu gibi sık sık istirahat etmeli ve ağır iş yapmamalıdır. Asilama ile ikiz hamile kalanlar mutlaka dikkatli olmalıdır. Çünkü ikiz gebelikte düşük ve erken doğum riski artmaktadır. Asilama ile ilk seferde hamile kalanlar oldukça kısmetlidir. Birinci aşılamada hamile kalma şansı en fazla %15-20’ dir. İkinci aşılamada hamile kalanlarda bu oran %30’a çıkmaktadır. Aşılama ile hamile kalanlarda da diğer gebelerdeki belirtiler ve problemler yaşanabilir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuzla irtibata geçiniz.

Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçlar ve dozları neye göre belirlenir?

Aşılama tedavisinde yumurta geliştirmek için kullanılan ilaçlar ve dozları kişiye özel belirlenir. İlaç tipi ve doz belirlenirken hastanın yaşı, kilosu, infertilite nedeni, yumurtalık rezervi ve daha önceki tedavilere verdiği cevap dikkate alınarak karar verilir.

Aşılama tedavisi esnasında izin kullanmak gerekir mi?

Tedavi sürecinde çalışan kadının işinden sürekli izin almasına gerek yoktur. Yumurta gelişiminin takibi için bakılan ultrason ve kan testleri çok kısa sürede yapıldığı için öğle arasında 10-15 dakikalık bir zaman bunun için yeterli olacaktır.

Aşılamanın yapıldığı gün işlem sonrası 15-20 dakika hastanın klinikte dinlenmesi yeterli olur. Bu nedenle izin alması gerekmez. Ancak hasta dinlenmesinin iyi olacağını düşünüyorsa, hastanın konforu ve psikolojisi gözetilmeli ve 1 gün dinlenmesi için izin verilmelidir.

Miyomlar veya polipler aşılama tedavisini olumsuz etkiler mi?

Polipler ve rahim içine yerleşmiş myomlar infertiliteye bizzat kendileri neden olabilir. Bunlar hem embriyonun rahme tutunmasını engelleyebilir hem de erken dönemde gebelik kaybına yol açabilir. Bu nedenle tespit edildikleri takdirde histeroskopi yöntemiyle alınmaları gerekir.

Rahim duvarındaki veya üstündeki miyomlar sayıca fazlaysa ve büyükse bunlar da bazen gebeliğe engel olabilir. Bunlar da cerrahi olarak çıkarılmalıdır. 

Aşılama yoluyla oluşan gebelikle doğal yolla oluşan gebelikte kullanılan ilaçlar arasında fark var mıdır?

Aşılama tedavisiyle (özellikle iğneli aşılama ise) oluşan gebeliklerde doğal yolla oluşan gebeliklerden farklı olarak erken dönemde bebeğin rahme tutunmasını destekleyen ilaçların kullanılması gerekir. Bu nedenle progesteron içeren ilaçlar verilmektedir.

Aşılama tedavisi sonucu doğan bebekle, doğal yolla gelen bebek arasında fark var mıdır?

Hayır, normal yolla elde edilen bebek ile aşılama tedavisi sonrası elde edilen bebek arasında herhangi bir fark yoktur.

Aşılama tedavisinde yumurta geliştirmek için hangi ilaçlar kullanılır?

Aşılama tedavisine kullanılan çok çeşitli ilaçlar vardır. İlaç seçimi yapılırken hastanın yaşı, bireysel özellikleri, infertilite nedeni, tedavi maliyeti ve başarı oranı dikkate alınarak kişiye özel tedavi planı yapılır. Bu nedenle hastadan hastaya değişen farklı tedavi kombinasyonları olabilir. Ama yumurta geliştirmek için sıklıkla kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Haplar: Klomifen, letrazol gibi tablet şeklinde ağızdan alınan bazı ilaçlar yumurta geliştirmek için kullanılabilir. Bunların avantajı 1-2 yumurta geliştirmesi ve bu nedenle çoğul gebelik ihtimalinin düşük olmasıdır. Ayrıca maliyeti de düşük, kullanımı kolaydır.  
  • İğne şeklinde yumurta geliştirici ilaçlar (gonadotropinler): Bunlar farklı oranlarda ve miktarlarda FSH hormonu veya FSH+LH hormonu içeren iğnelerdir. Bazıları kalem şeklinde, enjeksiyona hazır formdadır. Bazılarında ise ilacın enjeksiyondan önce hazırlanması gerekir. Enjeksiyon genelde cilt altına ya da kas içine yapılır. Bunların maliyeti daha yüksek, daha fazla yumurta geliştiği için çoğul gebelik ihtimali daha fazladır. Enjeksiyon şeklinde yapıldığı için hastanın, eğitim alması gerekir. Öte yandan başarısı haplara göre daha yüksektir.
  • Çatlatma iğneleri (Human Koryonik Gonadotropin / LH): Çatlatma iğneleri yumurtalar olgunlaştıktan sonra, aşılamadan 24-36 saat önce uygulanır. Bunlar genelde kullanıma hazır enjektöre çekilmiş halde bulunur. Hem cilt altına hem kas içine uygulanabilir.

Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçları kilo yapar mı?

Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçlar, hormon seviyelerinde değişiklik yaptığı ve o dönemde gelişen yumurta sayısını arttırdığı için iştah artışına ve vücutta ödeme neden olabilir. Buna bağlı birkaç kilo alınabilir. Ancak beslenmeye dikkat edilirse bu kilolar kalıcı olmaz. Bunun dışında bu dönemde oluşan psikolojik değişiklikler ve stres yeme alışkanlıklarını değiştirerek kilo alımına neden olabilir.

Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçlar kanser riskini artırır mı?

Hayır, aşılama tedavisinde kullanılan ilaçların kanser riskini arttırdığına dair kesin bir kanıt yoktur. Bu konuda birçok araştırma yapılmıştır ve bu ilaçlarla yumurtalık, rahim ve meme kanseri arasında direkt bir ilişki gösterilmemiştir. Ancak geçmişte hormona duyarlı kanser hastası olan kadınlarda standart ilaçlar kullanılmaz, onlara farklı ilaçlarla uygulama yapılır.

Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçlarının ciddi yan etkileri var mıdır?

Tedavide kullanılan ilaçların sağlıklı bireylerde genelde ciddi yan etkileri olmaz. Tedavi esnasında oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, duygu-durum değişiklikleri, kasık ağrısı- şişkinlik, kabızlık, sık idrara çıkma olabilir. Bunlar tedavi bittikten sonra normale döner. İğne yapılan yerlerde kaşıntı, kızarıklık, hafif ağrı, yanma ve ufak morluklar olabilir.

Aşılama yaptıranlar ve aşılama sonrası hamile kalanlar gebelik takibi ve testlerini tüm özel muayenehanelerde yaptırabilirler. 

Tüpleri kapalı olan kadınlara aşılama yapılabilir mi?

Hayır, eğer tüpler kapalıysa aşılama yapılmaz. Aşılama olması için en az bir tüpün açık olması gerekir.

HSG (ilaçlı rahim filmi) nedir? Kimlere yapılır?

HSG, ince bir kateter aracılığıyla rahim ağzından girilip, rahim içine kontrast madde vererek, rahmin iç konturlarının ve tüplerin değerlendirilmesini sağlayan bir işlemdir. Hem rahim anormalliklerini, hem de tüplerin açık olup olmadığını gösterir. İnfertil çiftlerin değerlendirilmesi için yapılan testlerden biridir.

Rahim filmi ağrılı mıdır?

Rahim filminde hafif adet sancısı gibi ağrı ve kramp olabilir. İşlemden 1 saat önce doktorun önereceği bir ağrı kesici almak ağrıyı azaltır. Bazı ağrı eşiği düşük hastalarda gerekirse anestezi altında rahim filmi çekilebilir.

Aşılama yapılacak kadınlarda ilaçlı rahim filmi (HSG) çekilmesi gerekli midir?

Evet, gereklidir. Çünkü aşılama yapılabilmesi için tüplerden en az birinin, ideal olarak her ikisinin açık olması gerekir.

Açıklanamayan infertilite nedir?

Bebek isteyen ve 1 yıl korunmadan düzenli ilişki olmasına rağmen gebe kalamayan çiftlerin %10-15’inde erkek ya da kadında yapılan taramalarda herhangi bir problem saptanamamaktadır. Bu duruma ‘’açıklanamayan infertilite’’ yada “sebebi bilinmeyen infertilite” denir.

Açıklanamayan infertilitede aşılama tedavisinin başarı oranları nasıldır?

Açıklanamayan infertilite hastalarında yapılan testlerde ve muayenede görünmeyen bazı sorunlar (rahim ağzı sorunları, anti-sperm antikorlar vb), aşılama yapılarak aşılabilmektedir. Bu nedenle bazı hasta gruplarında başarısı yüksektir. Ama aşılama yoluyla gebelik elde edilemezse bu hasta grubunda aynı zamanda tüp bebek başarısı da yüksektir ancak başarıyı etkileyen diğer faktörler (kadının yaşı ve yumurtalık rezervi vb) de göz önünde bulundurulmalıdır.

Aşılama işlemi ağrılı bir işlem midir?

Hayır, aşılama ağrısız bir işlemdir.

Erkekten semen örneği nasıl alınır? Canlı sperm elde etme yöntemleri nelerdir?

Erkekten en kolay sperm elde etme yöntemi mastürbasyon ile menini alınmasıdır. Tüm meninin kaba boşaltılması, dışarı akıtılmaması gerekir. Sperm örneği verileceğinde 2-7 günlük cinsel perhiz olması uygundur. Sürenin daha uzun veya kısa olması sonuçları etkileyebilir. Örnek verildikten sonra sıvılaşması için belli ısıda örnek bekletilir. Bu nedenle semenin incelemenin yapılacağı merkezde verilmesi gerekir.

Menide sperm olmaması, geriye boşalma, ejekulasyon olmaması  vb nedenlerle sperm verememe durumlarında farklı yöntemler uygulanır ya da cerrahi yöntemlerle testislerden sperm alınır.

YORUMLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir